miał aromat. Składniki na 3-4 porcje: 1,5 l rosołu drobiowego 3 główki czosnku 100 g sera topionego (np. typu gouda) 200 ml śmietany 18% szczypiorek do posypania gotowej zupy jajka (1-2 na porcję) krótka bagietka (2 kromki na porcję) oliwa lub masło do polania kromek bagietki olej do smażenia jajek Wykonanie: Bagietkę kroimy na 2 cm kromki
IMPRESJA SMAKUmielonego cynamonu Puree z batatów: 500 g batatów 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Schab oczyszczamy, oprószamy pieprzem i solą. W miseczce łączymy skórki z owoców, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oleju. Mieszanką dokładnie nacieramy schab, a następnie szczelnie(...)gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (łyżeczka cukru i łyżeczka soli na 1 litr wody) do miękkości, co zajmuje mniej więcej 20-30 minut. Gdy zmiękną, przecedzamy, dodajemy masło, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, ugniatamy i przecieramy przez sitko. 4. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, kładziemy kawałek mięsa, a na wierzch wykładamy chutney jabłkowy. Całość polewamy tłuszczem
My Culinary Artżadnych przeciwskazań, aby Wam tego przepisu nie zaproponować(; Zapraszamy! Składniki: 2 piersi kaczki 1 łyżka masła 250g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych + 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 pełne łyżeczki domowej konfitury żurawinowej (może być też kupna) Marynata: 2 ząbki czosnku przekrojone na 3 części 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego(...)dodajemy cukier, suszone oregano i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Kolejno jeszcze wrzącą marynatą zalewamy piersi umiesczone w misce(skórką do dołu), a na ich powierzchniach układamy plasterki czosnku i gałązki cząbru. Kolejno miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy marynata się ostudzi miskę wkładamy do lodówki na całą noc . Następnego dnia piersi wyciągamy
Symfonia Smakówprzepis autorski) wywar 1 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchew pół selera w korzeniu 1 korzeń pietruszki tymianek 2 gałązki rozmaryn 1 gałązkę liść laurowy 1szt sól do smaku świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy 4 -5 grzybów suszonych sos beszamelowy 40 g cebuli w kostce (1 cebula ) 30 g masła 30 g mąki pszennej 300 ml mleka(...)rozgrzać oliwę, wrzucić do tego czosnek, cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić włoszczyznę oraz zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając - podlać litrem zimnej wody dodać grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut między czasie doprawić do smaku - wystudzić sos beszamelowy - cebulę obrać pokroić w kostkę - w garnku pogrzać masło gdy się już rozpuści dodajemy
Basia w kuchnimieszanka zawiera pędy bambusa, grzybki mun, marchew,paprykę, por duża łyżka masła sól prowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat kilka
Blondynka Gotujeświeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 łyżka suszonej bazylii
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamała czerwona cebula 1 spory ząbek czosnku 1 mała papryczka chili (ok.15g) 1 ser camembert garść posiekanych listków świeżej kolendry kilka gałązek rozmarynu oliwa z oliwek pół łyżeczki miodu świeżo zmielona sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru kurkuma, curry, świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku chrupiąca panierka: 1 łyżka masła , 1 łyżka słonecznika, 1 łyżka orzeszków ziemnych(...)papryczki chili usuwamy pestki, siekamy ją wraz z czosnkiem na bardzo drobno. Cebulę obieramy i kroimy w póltalarki. Kawałki dyni umieszczamy w misce, podlewamy ją oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili, posypujemy po szczypcie kurkumy, curry i świeżo startej gałki muszkatołowej (po ok. 0,5 łyżeczki) oraz cukrem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut
Symfonia Smakówprzeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną (kolendra, czosnek, kminek, papryka, cząber, majeranek). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy
Gotuj z NatkąSkładniki: (ok. 10 Tender'ów) Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy użyć gotowej przyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli
Słodka Stronawielu smakoszy. Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego Składniki (4 porcje): 2 brokuły 3 białe części pora 3 ząbki czosnku 600-800 ml bulionu 150 g sera pleśniowego 3-4 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego 1-2 łyżki masła szczypta cukru pieprz mielony, sól Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Rozgrzać masło z dodatkiem oleju czosnkowego Kujawskiego i na małym
UgotujmyTo.plpół łyżeczki cukru - po łyżeczce żółtego ostrego curry, mielonego kminu, czosnku - 1/4 łyżeczki szafranu Poza tym: - czubata łyżeczka papryki(...)pół szklanki roztopionego masła - pęczek kolendry - 2 łyżki oleju Przygotowanie: Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko, tak by mięta była mocno rozdrobniona. Następnie miskę z sosem chowamy do lodówki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy
W poszukiwaniu inspiracjiolej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie; Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop
Anioły w kuchnimożna zastąpić pleśniowym lub mozzarellą wedle uznania. Wykonanie : Na usmażonego naleśnika kładziemy plasterek szynki , plasterek sera. Posypujemy szczyptą ziół prowansalskich czosnku (jak kto lubi). Składamy na pół i jeszcze raz na pół tak żeby powstał trójkąt. Smażymy na maśle z obydwu stron na złoty kolor (pod przykryciem na wolnym ogniu). Pod koniec smażenia można posypać papryką. Gotowe można polać ketchupem
Od kuchni czyli o wszystkim po trochępikantny i rozgrzewający krem z dyni piżmowej - zapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji: - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera - pietruszka korzeń - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy: - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe - kardamon Dodatkowo: - pestki słonecznika
Sajkofanka smakuPost Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przeboje