garnka z fasolą Po wymieszaniu wlewamy do reszty fasolki Przyprawiamy solą , pieprzem , majerankiem , łyżką musztardy i czosnkiem . Smacznego :) To danie jak wiadomo nie jest dietetyczne , ale proponuje do gorącej fasolki na talerzu dodać łyżkę kwaśnej śmietany i kilka wiórek zimnego masła - totalna rozpusta ( ale jaka smaczna
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmasło, mąka do przygotowania formy Z powyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem
bastalenaPrzepyszny sandwich z masą z bobu, pieczonym kurczakiem z żurawiną i masłem, kaparami, pomidorkami i papryczkami piri piri. Pyszny pomysł na obiad czy kolację. Smacznego! MASA Z BOBU: - bób gotujemy, studzimy - w blenderze zmiksuj bób, czosnek, oliwę z oliwek i świeżą bazylię Smacznego
SMYKWKUCHNIPolecam spróbować. Skład przyprawy według producenta to : papryka zielona i czerwona, kminek, pieprz biały i czarny , czosnek, kolendra, gorczyca biała. Składniki : * kurczak około 1,5kg * 3 łyżki oleju rzepakowego * podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów * 6 dużych ziemniaków * łyżka masła bądź oliwy * majeranek , sól Przygotowanie : Dzień wcześniej nacieramy dobrze kurczaka przyprawami z olejem rzepakowym. Pieczemy
Magiczne Życie Martycaprese w wykonaniu mojej mamy oniemiałam z wrażenia i tych smaków. Idealnie komponują się z grzankami z masłem czosnkowym mmm... aż ślinka leci ;) Składniki: opakowanie mozzarelli 3 dojrzałe pomidory garść świeżej bazylii oliwa z oliwek extra vergin sok z cytryny ząbek czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Mozzarelle i pomidory kroimy w plastry o podobnej grubości. Układamy na przemian na talerzu
Pudełko rozmaitościpiersi z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 5 strączków kardamonu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 150 ml wody lub wody sól (ja użyłam himalajskiej) mały jogurt lub 200ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka) świeża kolendra Pasta masala: 2 łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu(...)Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy. 3. W woku rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy cynamon i wrzucamy strączki kardamonu. Po kilkunastu sekundach strączki wyciągamy (zdążyły już oddać aromat do tłuszczu). Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 1 minuty aż się zeszkli. Dodajemy przygotowaną
Tajskie smakicydru lubelskiego, 3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej. Marynata: 2 łyżki soli i 2 łyżki brązowego cukru. Przygotowanie Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć brązowym cukrem wymieszanym z solą (1:1), odstawić do marynowania na cała noc. Batata umyć i obrać, przy pomocy kulkownicy do melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać(...)kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny. Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem. W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni
SzczyptaSmaQdrobno pokrojonej dyni Hokkaido, 1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów), Bulion (ok. 700 ml), 1 cebula posiekana w kostkę, 3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry, 2 papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu, Sok z cytryny, 100 ml białego wina (wytrawnego), 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżka czarnej gorczycy(...)cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, Liść laurowy, Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu, Sól i pieprz Cayenne do smaku, 1 łyżka masła i o lej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie słupki (dł. 4-5 cm). Boczek pokroić w zapałki, włożyć na rozgrzaną patelnię, wysmażyć
SzczyptaSmaQopakowanie mrożonego szpinaku ok. 500 g 1 opakowanie sera feta 1 jajko 4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku gałko muszkatołowa sól,pieprz olej Farsz II 500 g pieczarek 20 dag gotowanej szynki 1 drobno pokrojona cebula sól, pieprz olej Sos 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2-3 łyżki mozzarelli skórka lub sok z cytryny gałka muszkatołowa
Kuchnia w opałachdrożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz słodka papryka
Słodka Stronadrożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka
Słodka Stronazimno. Z taką przekąską możemy zaczynać zabawę ... Składniki: 300 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 150 g masła ok 3 łyżek ciepłej wody szczypta soli farsz 100 g mięsa mielonego wołowego 50 g kukurydzy 1 cebula czerwona 1 cebula biała 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki
Niezły MłynekTurcja od Kuchni . Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta
Stare Garyciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy
Słodka Stronadrożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek
Słodka Strona