Doprawiamy jeszcze co smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko i gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka. Zestawiamy dynię z ognia i blendujemy na gładką masę. Krem podajemy z jogurtem naturalnym i pietruszką. Polecam podawać dodatkowo z grzankami z bagietki z masłem czosnkowym
Animelka Blogułożyć na przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb . Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki
Kulinarny karnet Christopheraprzyprawa do ryb 1 łyżka olej 0,5 łyżeczki papryka 1 ząbek czosnku bazylia 1 łyżeczka sok z cytryny Sos agrestowy. 10 dag agrest 3 łyżki woda 1 łyżeczka miód 50 ml śmietana 36% sól Dodatkowo. 20 dag fasolka szparagowa 2 łyżki bułka tarta 4 dag masło 10 pomidorki koktajlowe tymianek sól cukier Wykonanie. Zrobić marynatę. Wszystkie składniki wymieszać
Kulinarny karnet Christopheramała cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżeczka oleju jajko przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz (można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego) Bułeczki: (z przepisu na bułeczki do hamburgerów ) 170 ml ciepłej wody 100 g mleka w proszku 2 szklanki mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej(...)sezam do posypania ok. 2 pomidory 2 małe cebule ogórek sałata ketchup, dowolne sosy (np. meksykański , czosnkowy ) Mini Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Mleko w proszku mieszamy z wodą, masłem i cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę mąki, jajko, sól i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto
Słodka StronaUdka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć i dusić w piekarniku 1-1,15 h. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć
Kulinarny karnet Christopherajajka czubata łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego) Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy, zalewamy masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Kokilkę smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki i masę fasolową. Pieczemy 35 minut
Kuchenny Skrawek Niebamineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi ) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka czosnek majeranek chili tymianek oregano imbir w proszku odrobina
Blondynka Gotujefety Gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę z oliwek , podduszamy cebulkę drobno posiekaną w kosteczkę i dodajemy szpinak chwilę blanszujemy, doprawiamy solą i pieprzem (np. cytrynowy ładnie się komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić czosnkiem, ja osobiście tego nie robię bo czosnek potrafi zabić cały smak szpinaku
SMYKWKUCHNIShortbread to tradycyjne szkockie ciastka, bardzo kruche, z niemałą zawartością masła. Zwykle słodkie, dla odmiany proponuję ich wersję wytrawną. Z moją ulubioną zieloną czubricą, którą poznałam dzięki Ani, mamie Antosi :) Czubrica to przyprawa z rodowodem bułgarskim. Jej głównym składnikiem jest cząber, ale znajdziemy w niej również m.in . czosnek, tymianek i pietruszkę. Do wypieku tych szkockich ciastek w wersji słonej można
bistro mamaprzeciwko, sama je bardzo lubię. Kombinuję jednak czym zastąpić masło i tak powstają kolejne wersje "smarowideł" czytaj past ;) Dziś zdradzę Wam pomysł, na jedną z nich. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 6 suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżeczki oleju (tego w którym były suszone pomidory) 2 ząbki czosnku świeże listki oregano i tymianku (ilość w\g gustu) sól pieprz
Kuchnia w opałachopcjonalnie) posiekane pieczarki. Posypujemy 2 łyżeczkami przyprawy uniwersalnej, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy, żeby całe danie przeszło przyprawami. Gdy cebula jest już miękka a pieczarki ściemniały, dodajemy plastry sera żółtego i mieszamy, żeby równomiernie się roztopił i połączył z daniem. Podajemy na gorąco z grzankami albo świeżym pieczywem posmarowanym masłem
W poszukiwaniu inspiracjiwody lub bulionu olej do smażenia Wykonanie : Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu i smażymy całość ciągle mieszając ok 15 minut. Warstwa ziemniaczana : 700 g ziemniaków 5 dkg masła 100 ml mleka 50g sera żółtego drobno startego sól, pieprz
Walijskie PichcenieGizmo! W tradycyjnej zapiekance ziemniaczanej Julii jest czosnek. U mnie wczoraj wampir grasował po kuchni, więc dzisiaj musiałam posiłkować się prażoną cebulką, tak dla odmiany. Też dobre wyszło! ok. kilograma obranych ziemniaków ok. szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu cebula prażona 3 łyżki masła Pierwsze mleko, zagotowałam je z dodatkiem soli i pieprzu. W międzyczasie ziemniaki pokroiłam
bastalenasmakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika ). Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią problemów. Ugotowana i podana z masłem i bułką(...)mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących
Chilli Czosnek i Oliwa