masło czosnek - 2197 przepisów (strona:103/147)

PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 139

musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony. Składanie burgera

ladykitchen
Pasta z awokado i fety 187

awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem. Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Na kolacje, na śniadanie, zamiast masła, jak kto lubi. Cudowanie smakuje :-)  Dobranoc

pieprzny smaczek
Tarteletki na śniadanie 137

przesiać, dodać sól i masło. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, powoli dolewać wodę.  Ciasto rozwałkować. Z 2/3 ciasta wyciąć kółka i wylepić nimi dna i boki 4 foremek na tarteletki. Wstawić je na noc do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i również włożyć do lodówki.  Farsz: 4 cebule,  3 ząbki czosnku,  75 g startego żółtego

Z miłości do słodkości
Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serm feta podane z placuszkami z cukini i dipem czosnkowym 136

plastry mozarelli 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Pomidory dokładnie myję i osuszam. Odkrawam ich górną część wraz z szypułkami i wydrążam miąższ do miseczki (najłatwiej robi się to dużą łyżką). Sole wnętrza i odstawiam aby puściły sok. Kiedy pomidory sobie odpoczywają oczyszczony szpinak wrzucam na patelnie z łyżka masła i podduszam około 4-5 minut

Magiczna kuchnia Darii
Pieczeń wołowa w wolnowarze 204

doprawić i zagęścić masłem zmieszanym z odrobiną mąki. przepis  Food.com składniki (na 4 porcje) 1000 g kg chudej wołowiny na  pieczeń ( u mnie antrykot) 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki keczupu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego 1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione

Stare Gary
Paszteciki z mięsem 251

ząbki czosnku , 3-4 łyżki oleju , sól ,  pieprz ,  majeranek . Mięso zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Przesmażyć krótko, aby wszystko dobrze się połączyło i odstawić do przestygnięcia. Składniki ciasta: ok. 4 szklanki mąki pszennej  + trochę do podsypywania przy wałkowaniu 250 g masła albo margaryny

Codzienna kuchnia niecodzienna
udziec indyka na obiad... 197

indyka, wsypać cebulę i czosnek, posypać pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa pod koniec duszenia indyka dodać czubatą łyżkę miodu wielokwiatowego, paprykę słodką i pod przykryciem dusić z 5 minut mięso wyjąć i poporcjować, śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i zagęścić sos mieszając marchew ugotować w małej ilości wody z masłem i solą, gdy marchew jest ugotowana

W Mojej Kuchni Lubię
TROCHĘ INNE PESTO, IDEALNE DO KANAPEK 204

stronię, wręcz uważam iż dobre masło nie jest złe, to bardzo lubię ostatnio takie eksperymenty. Ten był bardzo udany, po pesto pozostało już tylko wspomnienie... :-) Składniki: - listki oberwane z dwóch doniczek bazylii - duża garść szpinaku baby - 150g płatków migdałów - 3/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek (gdy będzie zbyt gęste dodać więcej) - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz do smaku Liście

Smaczne Zdrowe
Testowanie produktów Podravki 159

się smaku. Skład: sól kuchenna, czosnek, cebula, koper, bazylia, kminek, pieprz czarny, szczypiorek, natka pietruszki. Jako, że Vegetę już znam, to napiszę tylko, że moim zdaniem raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Jak wiele wzmacnianych przypraw należy jej używać z głową. U mnie jej stosowanie najczęściej wygląda tak: "Dziurki" w kluskach śląskich wypełniam masłem i posypuję Vegetą. Wspomnienie dzieciństwa

Pasja Smaku
Cannelloni w sosie z ricotty 170

obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3  minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem

Słodkości i nie tylko
Jajka po wiedeńsku z grzankami... 163

sztuk. Ile to człowiek musiał się nakombinować zanim coś zrobił. Jest dużo różnych sposobów na zrobienie takiego jajka. Mogą być na przykład gotowane w szklankach lub miseczkach z dodatkiem masła i przypraw, gotowane na łyżce, lub wbijane na wodę. Ja zrobię te wbijane na wodę. Trochę trudna technika jak na pierwszy raz dla kogoś, kto nie robił tego typu dania(...)sól, pieprz - pół łyżeczki ziół prowansalskich - odrobina pieprzu ziołowego PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotujmy sobie warzywa na talerzu. Ja użyłam sałaty lodowej, cebuli, pomidorków koktajlowych i kilka ząbków marynowanego czosnku. wszystko polałam sosem musztardowym. Następnie musimy zagotować wodę z solą i octem. Do miseczki wbijamy jajko (żeby łatwiej było nam je wlać do garnka

Zainspiruj się kuchnią
SCHABOWY Z SOSEM KURKOWYM 115

pokroić. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, mieszając. Dodać kurki i dusić na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Podlać je sosem sojowym. Gdy kurki się delikatnie podsmażą, dodać śmietankę rozmieszaną z mąką i gotować jeszcze ok 5 minut. (Można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny i czosnku

Kuchnia w opałach
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 179

zgnieciony nożem, a potem posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Jak wino się zredukuje wrzucamy mieloną wołowinę, solimy, pieprzymy; dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy. Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere

BaRepas
Masło czosnkowe z koperkiem 1470

Masło czosnkowe z koperkiem Masło czosnkowe to zawsze dobry pomysł na grilla, zwłaszcza do ziemniaczków. Ale i grzanki wychodzą z nim świetne. Można przygotować je sobie dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Poza tym łatwo je przyrządzić również w warunkach polowych, co dla mnie jest bardzo dużą zaletą :) Wystarczy praska do czosnku (choć można go też pokroić

Kraina Tysiąca Smaków
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 236

tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków, świeżym szczypiorkiem i czosnkiem, a całość zapiekłam pod pierzynką jajeczno-śmietanową. I wszystko się udało, wszyscy się najedli i byli zadowoleni - dowodem na to są zdjęcia na których widnieje tylko jeden uchowany do następnego(...)zaskakująco. Zapraszamy na nasz ekspresowy mini-eksperyment:  Składniki i przygotowanie:   (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm) na półkruche ciasto :  1 i 1/2 szklanka mąki pszennej, 170g zimnego masła,  1 żółtko,   1 łyżka śmietany 18%, szczypta soli  mąka do podsypania przy zagniataniu Mąkę przesiewamy na stolnicę i rozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania