łyżka, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym na gołąbki dać przecier pmidorowy i wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu(...)pary zmniejszyć ogień i gotować 30 minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki są z szybkowara miękkie, smaczne i nie rozpadają się, takie lubimy zjeść do pieczywa z masłem i bez sosu..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięoliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje(...)Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków
Oryginalny smaksmażenia Przygotowanie: 1. Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę. 3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera. 4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy(...)ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Pieczenie: 6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam go potrzymać jeszcze dłużej), po 45 min zmieniamy na termoobieg. Pieczemy do mocno
Malowane smakiemdużej ilości wody, której nadmiar po ugotowaniu do miękkości odlewamy. do gotowania możemy użyć przyprawy: na słodko - cukier, cynamon, laska wanilii na słono - sól, liść laurowy, ząbek czosnku Do ugotowanej kaszy można dodać łyżeczkę oleju (najlepszy jest budwigowy olej lniany), kasza nie będzie się sklejać i będzie jeszcze zdrowsza. Dla zwolenników tradycyjnych metod podaję jeszcze przepis ze starej(...)Kaszę uprażyć w rondlu aż się leciutko zarumieni. Zagotować dużo wody, wsypać kaszę, wymieszać i pogotować krótką chwilę. Przelać na sito, dobrze strząsnąć z wody. Przełożyć do garnka, dodać masła lub oleju i zalać wrzącą wodą w ilości 2 i pół miarki na użytą 1 miarkę kaszy jaglanej. Gotować pod przykryciem aż woda wsiąknie w kaszę. Garnek zdjąć z ognia
głodny alergikpół) pomidory suszone pokrojone na paseczki solę, pieprzę, doprawiam tymiankiem, kolendrą i duszę na wolnym ogniu po czym wlewam śmietankę i tak dusze przez chwilę - układam do natłuszczonej masłem miseczki polentę - na to kurki z pozostałymi składnikami - na to starty ser - i tak przygotowana miseczkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)ulubionymi świeżymi ziołami u mnie tym razem była to bazylia WSKAZÓWKI tym razem dodałam do kurek tymianek i kolendrę ale równie pyszne jest z chili czy z czosnkiem zależy to od naszych upodobań nie bójmy się eksperymentować w kuchni bo kuchnia to jedna wielka magia którą my sami tworzymy - polenta jest przepyszna i pożywna idealna
Basia w kuchniDziś prosty sposób na to, jak wykorzystać fasolkę szparagową ugotowaną dzień wcześniej i taką, która się już nam przejadła podawana tylko na ciepło z bułką tartą i masłem. Wiadomo, że warzywa smakują najlepiej gotowane na bieżąco, ale czasami jest tak, że zostanie nam coś z poprzedniego dnia. I wtedy na szybko możemy sobie przygotować taką oto sałatkę. Sałatka(...)Składniki: 30 dag ugotowanej na parze fasolki szparagowej 10 dag fety 2 spore pomidory oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz ok. łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sok z cytryny Wykonanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy
Kulinarne przygody Gatityświeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie. Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym(...)bulionu warzywnego) i gotujemy, aż woda całkowicie się wchłonie, a pęczak zacznie być kleisty. W tym czasie oczyszczamy fenkuła i kroimy go na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło (lub olej) i wrzucamy pierś z kurczaka. Smażymy, aż będzie rumiana, ale miękka (ważne, żeby nie smażyć za długo – wtedy będzie sucha i niesmaczna). Do dużego garnka wrzucamy przesmażoną pierś
Sajkofanka smakuAkcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do
Bernika - moj kulinarny pamietnikobrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Papryczki chili umyć, pokroić w cienkie paski. Szpinak umyć, posiekać. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać szczypiorek, paprykę, papryczki chili i szpinak. Przyprawić garam masala. Całość dusić, aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą miękkie(...)dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i podawać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Danie można wzbogacić o czosnek Garam masala można zastąpić własną mieszanką przypraw. W skład garam masala wchodzą m.in.: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, cynamon, chili, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa. Do potrawy można dodać
Gospodyni Miejskalaurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie przygotowujemy marynatę- mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy(...)Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu. (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut). Sos serowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ¾ szkl. mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę
Czerwona Porzeczkaciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa. Spód zrobiłam jak zwykle: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkładam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka. Natłuszczam formę, posypuję kaszką manną lub mąka razową(...)ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie: 1 niewielka cukinia pokrojona w plasterki mieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z oleju czosnek ok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczki ok 150 g gorgonzoli ok 1/2 szklanki mleka 2 jajka Na ciasto
Z butelką mleczka w tleupodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas(...)świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 1 cebula 100 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego Almette 50 g startego parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez
Kulinarne przygody Gatitydość duże krążki. Ząbek czosnku posiekałem dość drobno. Na największym palniku rozgrzałem patelnię z dwoma łyżkami oliwy. Kiedy oliwa była już mocno rozgrzana dodałem pokrojoną papryczkę chili i posiekany czosnek. Całość smażyłem na dużym ogniu przez około minutę. Po tym czasie dodałem na patelnię krewetki koktajlowe. Całość smażyłem na największym ogniu przez około 2,5 minuty, od czasu do czasu(...)pomocą łyżki cedzakowej przełożyłem na sałatę z pomarańczami. Całość przygotowałem przygotowanym wcześniej sosem, posypałem orzechami brazylijskimi oraz udekorowałem na wierzchu startą skórką z pomarańczy. Doskonała z grzankami z masłem czosnkowym
Wyprawy kulinarnelodówce. Farsz. -ser kozi -szpinak baby -cytryna -pieprz i sól -oliwa -żółtka Szpinak zmiękczamy na oliwie, skraplamy cytryną i dodajemy pieprzu i soli. Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię. Studzimy i łączymy z serem, wkładamy do lodówki. Pozostałe składniki. -szpinak -brzoskwinia z puszki -nerkowce -ocet na bazie cydru -parmezan Sałatka. Na umyty i osuszony szpinak wykładamy(...)Polewamy winegretem i posypujemy parmezanem. Winegret. Dwie łyżki oliwy, łyżeczka octu cydrowego, łyżka syropu z puszki brzoskwiń oraz sól i pieprz łączymy razem. Sos do raviolo. Na rozpuszczone klarowane masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe. Ciasto cieniutko wałkujemy, kroimy na kwadraty, na jednym tworzymy kopiec z sera i szpinaku, na środek wykładamy żółtko. Smarujemy wodą boki
BaRepasakurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte(...)tylko na lunch. Tarta z porami i kurczakiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 125 g zimnego masła 1 jajko farsz: 380 g piersi z kurczaka 2 pory 4 łyżki masła 4 jajka 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 150 g sera cheddar 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrze