masło czosnek - 2197 przepisów (strona:113/147)

Zapiekanka z grilla 184

ewentualnie inne przyprawy. Ja przygotowywałam zapiekankę po raz pierwszy i profilaktycznie tylko dobrze posoliłam, ale bardzo brakowało mi pieprzu :) 3. Układamy porcję na kawałku folii aluminiowej, kładziemy łyżeczkę masła i zawijamy w powiedzmy cukierka. Ponieważ moje porcje były dosyć duże i bałam się, że rozwalą się przy przewracaniu zawinęłam każdego "cukierka" jeszcze trzy razy w folię. Musi być porządnie zawinięte(...)możesz rozwinąć cukierki, położyć ser i wstawić jeszcze w otwartej folii na minutkę na grilla. Pycha!:) W przyszłym roku na pewno przyrządzę jeszcze raz i dorzucę parę pokrojonych ząbków czosnku. I obiecuję, że zrobię ładniejsze zdjęcia

Kraina Tysiąca Smaków
Drogi Mikołaju... 5 książek kulinarnych, które chciałabym dostać na Święta 254

fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo ". Już sam tytuł jest zapowiedzią niesamowitych opowieści o pochodzeniu i historii różnych produktów i potraw. Jest rozdział o pomidorach, mące, czekoladzie, czosnku i cebuli. Jak przeczytałam na odwrocie książki: " Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach(...)Lebovitz dzieli się anegdotami ze swojej codzienności w Paryżu, opowiada o Francuzach i ich kulturze jedzenia ze swojej perspektywy. Przeczytamy więc o creps jedzonych na ulicy, czy o solonym maśle. Wszystko pisane z charakterystycznym dla niego dystansem i humorem.  Cena: 69,90 zł. Kochani, tak oto wygląda moja świąteczna lista życzeń. A Wy jakie książki chcielibyście dostać na Boże

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka szparagowa marynowana. 225

Moja ulubiona, no nie tylko moja :)  Ogólnie za fasolką szparagową nie przepadam. Nie lubię jej na ciepło z masłem i bułką tartą. Ale w tej formie, pochłaniam ją w takich ilościach, że ho ho ho... Zawsze jest to jakaś alternatywa. Tu też nie podam konkretnych ilości danych składników. U mnie w domu całe życie prawie wszystko jest i było(...)octu 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej cukier do smaku ziele angielskie  listek laurowy marchewka 1łyżeczka gorczycy W słoiki ląduje to co do korniszonów.  Czyli koper, chrzan, gorczyca, czosnek.* Fasolkę przebieramy, usuwając obydwa końce, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie razem z marchewką. Do konsystencji takiej al dente. Gotujemy zalewę, po kilku min wrzucamy pływające przyprawy. Po ugotowaniu fasolkę

Malinowe Pocałunki
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 201

drożdże zaczęły 'działać')  Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Kolejno na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, odrobinę kurkumy, słodkiej papryki i świeżo zmielonego pieprzu oraz zimne kawałki masła. Rozcieramy je palcami z mąką aż do najdokładniejszego połączenia (czynność tę można wykonywać siekając nożem). Następnie do rozczyny dodajemy starty ser, delikatnie mieszając całość.   Zaraz po tym w mące robimy(...)sera mozarella 1/4 szklanki startego, żółtego sera np. gouda pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielona sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła (u mnie mieszanka przypraw - suszone pomidory, czosnek, bazylia) Przygotowanie:  Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu. Do wrzącej śmietanki dodajemy pokrojoną w plasterki mozarellę oraz starty ser. Wszystko energicznie mieszamy

Symfonia Smaków
Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 138

Dzień dobry, Odkąd wróciłam z urlopu pogoda mnie nie rozpieszcza - przeważnie jest pochmurno lub pada deszcz, a mnie łapie jesienna chandra. Kiedy więc od rodziców dostałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 180

Dzień dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji. Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça . Moje są z ciasta drożdżowego

Chilli Czosnek i Oliwa
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 165

Marynujemy mięso. Umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty na godzinę. Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki,  miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, papryka słodka i ostra, odrobina oleju - wymieszać. Po godzinie w marynacie smażymy na sporym ogniu, na patelni z rozgrzanym olejem. Marynatę również wlewamy na patelnię. 2. Grzybki(...)ostra), odrobina vegety - najlepiej domowej i sos sojowy, jeszcze odrobina (bezglutenowcy zapominają o ostatniej pozycji). Moment gotujemy.  5. Pomidory. Parzymy, kroimy w kostkę, dusimy na niewielkiej ilości masła. Powstaje nam przecier. 6. Zamieszaj, zmieszaj, połącz :) Wszystko razem mieszamy w garnku. Tu musimy teraz dobrze zamieszać. Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było w język się ugryźć

Wypisz Wymaluj
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

zapłaciliśmy m. in. za czas trwania imprezy. Te dodatkowe  40 minut grzania dań w piecu konwekcyjnym, to dla szefa kuchni tragedia . Dania się wysuszają, z de volaille wycieka masło. Na parowanie nie mogę przełączyć, ponieważ panierka na kotletach zacznie odchodzić. Dla mnie wydanie gorącego obiadu zawsze jest największym stresem. Zastanawiam się czasami,  ilu gości na dużych imprezach zastanowiło(...)zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich

Kulinarny karnet Christophera
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 248

jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy (z małym dodatkiem jasnego). Bardzo pożywne ale zarazem lekkie danie obiadowe. Polecam do wypróbowania, nam smakował bardzo :-) Porcja na duży półmisek żaroodporny(...)Doprawić do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy: - 1 puszka krojonych pomidorów - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - 1 mniejsza cebula - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz do smaku - ketchup pikantny do smaku - ok.250ml wody - 1 łyżeczka oleju kokosowego - chili w młynku do smaku (nie trzeba) W garneczku stopić olej kokosowy, dodać do niego

Smaczne Zdrowe
Pierogi ruskie 123

ziemniaków - 450 g twarogu - 250 g boczku - 3 cebule - 1 mała główka czosnku - sól, pieprz   Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Boczek przesmażamy, dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do miski z przesianą mąką dodajemy sól, jogurt(...)cebulką, ale można z masełkiem, śmietaną, kefirem… czyli, jak kto lubi. Ciasto, po wyrobieniu, jest mięciutkie i bardzo elastyczne, lepienie z niego pierogów, to … „bułka z masłem”. Farsz nie jest za kwaśny, ale ma bardzo wyraźny smak. Jak dla mnie, te pierogi ruskie, są naprawdę doskonałe – nic dodać, nic ująć. Smacznego. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
Szpinakowa rolada z łososiem 440

puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy ,  waga 1 opakowania 150 g); 150 g łososia wędzonego w plastrach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Szpinak rozmrozić. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić rozmrożony szpinak. Dodać łyżkę chrzanu i podsmażyć. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Podsmażony szpinak z chrzanem dobrze odsączyć na sitku i wystudzić. Oddzielić białka i żółtka jaj. Żółtka(...)kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc). Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym. Można użyć do 400 g łososia wędzonego w plastrach. W przypadku dodania 150 g (wersja oszczędnościowa, taka jak u mnie) rolada

Gospodyni Miejska
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 207

proste, ale trzeba pilnować i poświęcić mu trochę uwagi. Do rondla, najlepiej pokrytego teflonem (może być nawet głębsza patelnia) lub do czegoś, co nie przywiera wlewacie wodę i wrzucacie masło. Mieszacie do rozpuszczanie i zabulgotania wody. Wtedy szybkich ruchem wsypujecie szklankę mąki, zastawiacie z palnika i mieszacie energicznie, najlepiej drewnianą szpatułką. Utworzy się zwarta kula ciasta. Wtedy rondel wstawiacie(...)połowy cytryny ser feta kostka niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na coś odtłuszczonego typu kanapkowego) pęczek szczypiorku jedna cebula czerwona drobno pokrojona dwie łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz Ser oraz obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado traktujecie blenderem razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu to ostrożnie dodajcie jedną

ladykitchen
Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym i ciasteczkami amarettini oraz masłem szałwiowym 138

Nasmaczniejszym i najpiekniejszym darem jesieni w kuchni jest dynia.Chyba sie ze mna zgodzicie. Najprostszym i najsmaczniejszym daniem dyniowym jest zupa krem,z tego jakze zdrowego warzywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 155

Dzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne

Chilli Czosnek i Oliwa
SMALEC WIEPRZOWY ZE SKWARKAMI I Z PYSZNYMI DODATKAMI 208

zbyt zdrowe pewnie nie jest ale za to jest baaardzo smaczne. Choć niektórzy mieliby pewnie inne zdanie, sama znam osoby, które jadają do pieczywa tylko smalec, nie używają nawet masła, a mając ponad 80 lat nie wiedzą co to choroby i wizyty u lekarza - więc wychodzę z założenia iż jadać należy wszystko, tylko z umiarem. I powiem(...)podgardla wieprzowego - 250g świeżej słoniny wieprzowej (łącznie z podgardlem ok.500g) - ok.300-400 wędzonego podgardla i/lub słoniny (łącznie) lub może być tłusty wędzony boczek + dodatkowo: - 1 duża cebula - 1-2 ząbki czosnku - aromatyczny majeranek (po ok.2-3 łyżeczki na miseczkę) Produkty świeże myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę. Gdy przygotowuję większą ilość smalcu, to po prostu wszystko mielę maszynką

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania