udziec barani (ten mój ważył ok. 2 kg) główka czosnku rozmaryn, sól, pieprz, oliwa, szklanka wody Mięso myję i osuszam. Czosnek obieram i kroję w słupki. Szpikuję mięso czosnkiem tak gęsto jak mogę. Posypuję solą, pieprzem, rozmarynem, przykrywam folią i ostawiam na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam patelnię teflonową i obsmażam na suchej patelni żeby zamknąć(...)łyżkę rozmarynu i odrobinę soli i pieprzu. Jeśli mięso się nie zrumieniło pod koniec pieczenia zdejmujemy folię. Pokrojone mięso z sosem odgrzewamy w rondelku. Do sosu można dodać łyżeczkę masła. Smacznego Post Pieczony udziec barani pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plszklanki majeranku 4 ząbki czosnku jarzynka (zamiast soli) pieprz, pieprz ziołowy ew. czosnek granulowany Oprawioną kaczkę umyłam porządnie i osuszyłam. Sprawdziłam, czy czasem nie ma czegoś zbędnego w środku. Czosnek przepuściłam przez praskę, roztarłam z solą, jarzynką i pieprzem. Natarłam kaczkę z obu stron i w środku. Dodatkowo oprószyłam (tylko z wierzchu) połową majeranku. Cebulę obrałam, pokroiłam. Wymieszałam z pozostałym(...)DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą
W kuchni Karmel-itkigotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Odcedzić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić plasterki chorizo, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażać jeszcze przez około 10 minut. Lekko posolić i popieprzyć. W miseczce wymieszać ze sobą roztrzepana jaja, śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku. Masę śmietanowo-serowo-jajeczną(...)ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i cebuli dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku). Mozzarellę można zastąpić starym żółtym serem np. gouda, a margarynę masłem. Ciasto dość ciężko się wałkuje. Można wałkować ciasto po kawałku i sklejać kawałki ciasta na blasze. Nie powinno to wpłynąć na jego stan po upieczeniu. Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu
Gospodyni MiejskaDzień dobry, W tym roku ogarnął mnie szał pieczenia świątecznych ciasteczek . To własnie obłędny zapach wanilii, cynamonu czy piernika wydobywający się ze świeżo upieczonych cudeniek pozwala
Chilli Czosnek i Oliwapłynu, zagnieść ciasto. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, dodać do ciasta razem z oliwą. Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut. Wierzch chleba skropić wodą. Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę(...)też już za nami. Jutro pójdzie raz dwa. Za to kuchennie stoimy przed ciekawym wyzwaniem - obiad dla dwunastu osób, z czego jedna jest uczulona na laktozę, gluten, cebulę i czosnek. W formie bardzo, bardzo wrażliwej. Lody bez laktozy...? Czego się nie robi dla siostry ukochanego
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Do garnuszka z około 1 i 1/2 l wody wkładamy pokrojone dość drobno ziemniaki i pokrojony buraczek, czosnek i cebulę, dokładamy 2 listki laurowe i kilka ziaren pieprzu, gotujemy Gdy ziemniaki są lekko podgotowane dokładamy groszek mrożony i łyżkę suszonych warzyw, gotujemy około 5-10 min Obraną marchew i pietruszkę ścieramy(...)połączenia smaków, około 10 min. Zupa ma w składzie wiele warzyw przez to jest aromatyczna, a dzięki buraczkowi i przesmażanej na tłuszczu marchewce - ( do smażenia najsmaczniejsze będzie tu masło klarowane ) zyskuje piękny, złocisty kolor :) Warto pamiętać, że zupa na drugi dzień będzie intensywnie czerwona, od buraczka
Proste Potrawypłuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu ( oleju lub masła). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, uważamy, aby woda nie wykipiała. Jeśli pokrywka garnka ma zaworek, to możemy gotować pod przykryciem. W przeciwnym razie z lekko uchyloną pokrywka. Uważamy(...)Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy. Do miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego. Całość mieszamy. Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam. Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy
Mia Cucina Sofietamielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć(...)łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę
BullioSzpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre. Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać(...)wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Można podawać od razu, ale te knedle, moim zdaniem, najlepiej smakują podsmażone na złoto na maśle, posypane szczypiorkiem. Smacznego! Uwagi: "Perła" jest moim zdaniem najlepsza na knedle. Próbowałam kiedyś zrobić ciasto z innego puree, ale nie było smaczne. Robione z "Perły", nie różni się
Stare Garyzapobiegniesz nierównomiernego wysmażenia się mięso przed smażeniem solimy i pieprzymy równomiernie ( można smażyć bez przypraw) nie smażymy steków na maśle! Patelnia musi być dobrze rozgrzana a masło spala się w temperaturze 130 C. steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, patelnia musi mieć grube dno, które delikatnie smarujemy olejem nie nakłuwamy steków(...)sól pieprz łyżeczka oleju sos: 50 ml wina czerwonego 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska grillowana cukinia Przygotowanie: Steki osuszone, osolone, pozostawiamy po wyciągnięciu z lodówki w temperaturze pokojowej przez 1 h , smażymy na dobrze rozgrzanej patelni
Niezły Młynekprzypominają rodzaj owalnej pizzy, lub też calzone, które jednak rzadko zawiera pomidory i zioła. Podobne ciasto przygotowuje się na Majorce, a nadziewa pomidorami, zieloną papryką, jajkiem na twardo, czosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto(...)tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki: na ciasto: 30 g masła i 20 g smalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki
Chilli Czosnek i Oliwasamodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane; Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również(...)trzeba wlewać tłuszczu na patelnię, mięso jest juz nim oblane. Smażyc na złoty kolor. Do mięsa podałam sos jogurtowy 250 ml jogurtu greckiego 3/4 ogórka szczypior 2 ząbki czosnku sól, bazylia Ogórek pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć. Szukajcie informacji oraz smacznych przepisów z olejem rzepakowym tutaj
kolorowotorcikowogotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40 minut (do miękkości warzyw). Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość zalać przecedzonym wywarem warzywnym (warzywa korzeniowe można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.5-10 minut. Obrane buraki pokroić w plastry, dorzucić do garnka(...)uszek. Ja dodałam dodatkowo tylko łyżkę ksylitolu, ale wszystko zależy od smaku i użytych produktów. Doprawić także roztartym w dłoniach majerankiem. Podawać z uszkami gotowanymi w wodzie z dodatkiem masła (mają wówczas cudowny maślany smak). Na talerzu posypać delikatnie natką pietruszki (nie trzeba, my tak lubimy). Ten sam barszcz podany na głębokim talerzu: I w bulionówce: Smacznego
Smaczne Zdrowekapustą postępujemy podobnie jak z porem – obieramy z wierzchnich liści, myjemy i pozbywamy się twardego korzenia. Szatkujemy ją na paseczki i wrzucamy na patelnię – dodajemy 2 łyżki masła i jedną łyżkę oleju oraz dosypujemy z dwie szczypty soli. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając ok. 8-10 min. Kapusta powinna zmięknąć i lekko się zarumienić(...)łyżek suszonej włoszczyzny – odradzamy użycie kostki rosołowej czy vegety, ale to też jakieś wyjście). Dodajemy liście laurowe, pieprz (najlepiej w całości, kilka sztuk), ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli dolewaliście samą wodę, musicie dodać też nieco soli. Zupę dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie
Nerds Kitchenpółtłustego sera białego pieprz sól 1 łyżka oleju Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia razem z ziołami do pizzy. Następnie dodać szpinak i dusić aż maksymalnie zmniejszy swoją objętość. Przestudzić. Dodać drobno pokruszony twaróg. Wymieszać. Doprawić solą(...)zlepiać brzegi. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem, dodając pod koniec smażenia masło
Czerwień i błękit