masło czosnek - 2197 przepisów (strona:112/147)

Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 273

dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem w dość cienkie (około 2 mm) plasterki. W każdym ziemniaku za pomocą noża wykonałem podłużne nacięcie. W każde nacięcie włożyłem 1-2 plasterki czosnku. Ziemniaki skropiłem oliwą i umieściłem na grillu elektrycznym (można przygotować je również w piekarniku. Co 10 minut odwracałem ziemniaki, aby przypiekały się równomiernie z każdej strony. Do małego rondla włożyłem(...)dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu, bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kilka listów świeżej bazylii

Wyprawy kulinarne
Indyjski chlebek Naan 352

chlebki naan, kurczak tikka masala, mango lassi. Kurczak, już u mnie gościł ale dla przypomnienia: Marynata: 0.5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka garam masali 1 łyżka soli 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki-pół na pół ostrej i słodkiej 1 cała pierś z kurczaka Składniki marynaty mieszamy, opłukane i osuszone kawałki kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy(...)dosładzania i osiągniemy smak idealny! Na koniec główny bohater: chlebek naan. 1 łyżeczka cukkru ok 3 g suchych drożdży 150 ml ciepłej wody 200 g mąki 1 łyżka sklarowanego masła (ghi) 1 łyżeczka soli Składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około

Z butelką mleczka w tle
Domowe hamburgery 193

miski. Masło, mleko, jogurt lekko podgrzałam w mikrofali (masło musi się roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia(...)umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli, dwa drobno pokrojone korniszony, zmielony suszony czosnek, musztardę dijon, sól, cukier i pieprz do smaku. Z mielonego mięsa wołowego przygotowałam hamburgery (wielkości ok.100g) i usmażyłam, po 3 minuty z każdej strony, na patelni grillowej. Bułkę przekroiłam

mojewypiekiinietylko
Burgery 100% homemade 183

czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, żółtko, resztę mleka i rozczyn z drożdży.  Ciasto możemy wyrabiać mikserem (ja tak zrobiłam), przez ok 3 do 5 minut. Następnie dodajemy masło i zagniatamy ciasto już ręką. Wyrabiamy je ok 10 minut, do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Wtedy oprószamy je delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny(...)kilka kropel tabasco kilka liści świeżej bazylii Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. - Sos Adobo Składniki: 3 świeże papryczki chilli  kilka ząbków czosnku, ja użyłam 5 5 ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe łyżka nasion kolendry 2 goździki ocet jabłkowy wg uznania opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego Wykonanie:  Analogicznie do wcześniejszego przepisu

Taste Of My Day
Brak tytułu 2757

liczyłam - ale na około około 20 sztuk. Gołąbki - przepis 1 kg mięsa mielonego - ja użyłam z szynki 0,5 kg ryżu - ugotować 2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć(...)przyprawą do ziemniaków, np Prymat i majerankiem. Piec do zrumienienia. Sos tzatziki:  250 ml jogurtu naturalnego 1/2 ogórka świeżego 1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku sól Ogórka pokroić w drobną kostkę, koper posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą. Smacznego

kolorowotorcikowo
UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK 155

połowę ziół, musztardę, sól i pieprz. Posmarować tą mieszanką wnętrze udźca oraz ułożyć plasterki czosnku na całym mięsie. Natrzeć zewnętrzną stronę udźca oliwą z oliwek, jeżeli chcemy, dołożyć plasterki czosnku oraz posypać ziołami, solą i pieprzem. Ułożyć tackę ceramiczną pod rusztem, bezpośrednio na osłonie palnika. Wypełnić w połowie wodą, sokiem lub czerwonym winem. Można też dodać garść świeżych ziół. Rozgrzać(...)minut. W międzyczasie, w rondelku doprowadzić do wrzenia rosół wołowy. Gotować aż pozostanie tylko 1 szklanka. Mieszając dodać galaretkę z czerwonych porzeczek. Na średnio małym ogniu dodać 2 łyżki masła, po jednej, ciągle mieszając. Nie przegotować! Pokroić mięso i polać sosem. Zobacz również nasz poradnik jak grillować metodą pośrednią z użyciem tacki ceramicznej. UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK

naRuszcie
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 154

Dzień dobry, Na weekend zostawiam Was z przepisem na coś słodkiego. Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie

Chilli Czosnek i Oliwa
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 190

kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki , posolić , dodać wino i mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Podsmażamy wszystko tak długo aż cała ciecz odparuje. Dodajemy masło i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Polędwiczki myjemy, odbłonowujemy i obsmażamy na  rozgrzanej patelni najlepiej grillowej lub na niewielkiej ilości oleju, Na dużym ogniu(...)nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy: - 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżony praską) - 400g jogurtu greckiego - 3 łyżki majonezu - sól i świeżo mielony pieprz  Wszystkie składniki sosu mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 189

Przygotowanie: Farsz: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, dobrze rozgniecione ziarenka jałowca i kminu rzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około(...)zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Ugotowane pierogi smażymy na maśle, do uzyskania jasno złotego koloru. Smacznego

Oryginalny smak
Dietetyczny pasztet z cukinii 395

średnie sztuki 3 jaja   1 duża marchew - u mnie 3 średnie sztuki, aby było bardziej kolorowo   1 duża cebula   3 ząbki czosnku - u mnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ale następnym razem dam nawet więcej   ¼ szkl. oleju   ¾ szkl. bułki tartej   ½ szkl. płatków owsianych - zwykłych np. "górskich" przyprawy do smaku - u mnie: 1 łyżeczka   soli(...)prostu wyrobić ręką. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko razem łyżką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zg. z zaleceniami Gosi B. wysmarować ten papier dodatkowo masłem i obsypać bułką tartą (ja tak nie zrobiłam i potem miałam lekki problem z odklejeniem pasztetu od papieru – białka jajek z pasztetu nieźle do niego przywierają; sugeruję tym bardziej

Grunt to przepis!
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 179

Dzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois , francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia . Jestem pewna, że taki właśnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 177

Dzień dobry, Zarówno leśne grzyby jak i dynia kojarzą mi się z jesiennymi potrawami. I oba doskonale pasują do risotto. Risotto z leśnymi grzybami (risotto ai

Chilli Czosnek i Oliwa
Na grzyby przepisy z borowikami 197

przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami. Torcik sezamowy z borowikami   Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany 18% 1 cebulka mała 1 łyżka koperku Sól, pieprz. Wykonanie. Wszystkie składniki(...)posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską. Grzyby na sposób dziadka.   Składniki. 300g borowiki 50g szynki wiejskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 50ml wina czerwonego wytrawnego natka pietruszki  tymianek  sól pieprz olej do smażenia Wykonanie. Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć. Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami

Kulinarny karnet Christophera
Kalafiorowe gratin 196

Dzień dobry, Jak czujecie się po Świętach? Jeżeli macie przeciążone żołądki i szukacie lżejszych dań, możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania