lodówce. Farsz. -ser kozi -szpinak baby -cytryna -pieprz i sól -oliwa -żółtka Szpinak zmiękczamy na oliwie, skraplamy cytryną i dodajemy pieprzu i soli. Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię. Studzimy i łączymy z serem, wkładamy do lodówki. Pozostałe składniki. -szpinak -brzoskwinia z puszki -nerkowce -ocet na bazie cydru -parmezan Sałatka. Na umyty i osuszony szpinak wykładamy(...)Polewamy winegretem i posypujemy parmezanem. Winegret. Dwie łyżki oliwy, łyżeczka octu cydrowego, łyżka syropu z puszki brzoskwiń oraz sól i pieprz łączymy razem. Sos do raviolo. Na rozpuszczone klarowane masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe. Ciasto cieniutko wałkujemy, kroimy na kwadraty, na jednym tworzymy kopiec z sera i szpinaku, na środek wykładamy żółtko. Smarujemy wodą boki
BaRepasakurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte(...)tylko na lunch. Tarta z porami i kurczakiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 125 g zimnego masła 1 jajko farsz: 380 g piersi z kurczaka 2 pory 4 łyżki masła 4 jajka 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 150 g sera cheddar 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaczyniu żaroodpornym). 2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem. 3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu(...)sosu. "Wuala" :) A jeśli ktoś jednak chciałby zrobić puree to będzie potrzebował: - 1 kg ziemniaków - 40 g suszonych borowików - 200 ml mleka - 200 ml śmietany 30% - 30 g masła - sól, pieprz - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ziemniaki pokrojone w kostkę gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. W osobnym garnku podgrzewamy masło z mlekiem, a gdy się zagotuje dodajemy
Kraina Tysiąca Smakówłyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek pokroić w kostkę, zrumienić w kociołku. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusić, aż składniki zaczną pachnieć*. Następnie dodać mięso pokrojone na niewielkie kawałki (ok 2x3cm), wymieszać z zawartością kociołka, obsmażyć równomiernie i zalać winem, dodać przyprawy i dusić co pewien czas(...)wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku. Smacznego! * nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy od intensywności ognia w danym momencie
Zapiski Młodej Żonyduże cebule, chili, tymianek, sól, pieprz, curry, olej Przygotowanie: 1. Dynię i ziemniaki obieramy z łupin, kroimy w kosteczkę. 2. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy ziemniaki i dynię. 3. Czosnek wyciskamy przez praskę do zupy. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. 4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na patelni z odrobiną oliwy na złoty kolor, następnie dodajemy(...)odrobiną curry oraz tymiankiem. 6. Blendujemy ;-) Zupę możemy podawać z serem feta, lub z serem żółtym (moim zdaniem lepiej smakuje z serem żółtym). Doskonale komponuje się z bagietką z masłem odrobiną masła i rozmarynu
Kuchnia Pełna PasjiZamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois. Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak. Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 bakłażany(...)suszonych pomidorów z oleju, 4 fileciki anchois, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chili, łyżka czarnych oliwek bez pestek, łyżka kaparów, łyżeczka marynowanego pieprzu (opcjonalnie), łyżka posiekanych świeżych ziół (dowolnych, ulubionych), sok i skórka otarta z cytryny, sól i pieprz do smaku, olej (zalewa) z pomidorów. Przygotowanie: Czosnek pokroić w plasterki, bakłażany umyć, wytrzeć, każdy przekroić wzdłuż na 4 plastry. Plastry
SzczyptaSmaQmajonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem Od dzisiaj na blogu nowa, sezonowa seria postów - sosy do grilla. I choć temat na czasie, bo wiosna, to tak naprawdę te sosy, które będą się wkrótce pojawiały nadają się także do potraw przygotowanych w inny sposób. Np. większość świetnie sprawdzi się do domowej pizzy. Ja osobiście uwielbiam grillować różnego rodzaju mięsa i kombinować(...)różnymi wersjami szaszłyków, ale najbardziej chyba kocham ziemniaki zawinięte w folię z masłem czosnkowym i rozmarynem, upieczone na grillu. Mogę jeść tylko te ziemniaki i np. taki sos majonezowo-ketchupowy. Właściwie to nic więcej mi już na obiad nie potrzeba. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówłyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim wiśnie. W rondelku na średnik ogniu podgrzej mleko oraz śmietanę, aż prawie zaczną wrzeć. Zdejmij z ognia i dodawaj po trochu mąkę energicznie mieszając trzepaczką(...)przez 45-55 min (ja piekłam 55 min.), aż lekko zbrązowieje na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwainnego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek, mleko i mąka, ostatnimi czasy żytnia bądź pełnoziarnista. Szkoda, że przez wielu nie jest doceniana na tyle, by stworzyć z nią w roli głównej danie obiadowe (pomijając zupę cebulową). Polecam tartę - dla przełamania konwenansów(...)wiele zalet. Nie tylko jako danie ciepłe, na zimno będzie świetną przekąską imprezową. * fragment pochodzi z wiersza Wisławy Szymborskiej pt.: "Cebula". TARTA CEBULOWA /własny;/ ciasto kruche: 1/2 kostki masła 2 żółtka 2 szklanki mąki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli nadzienie : 6 średnich białych cebul 4 jajka 1/2 szklanki śmietanki 18% 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, biały pieprz
W kuchni Karmel-itkiSezon na bób w pełni. Zajadamy się nim często, najczęściej w postaci ugotowanych ziaren, czasem polanych roztopionym masłem :) Ostatnio jednak ugotowałam większą porcję bobu i - o dziwo! - całkiem sporo go zostało. Pokusiłam się zatem o zrobienie pasty do chleba i, jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Pasta zniknęła szybko(...)sąsiadce, która przy okazji została nią poczęstowana :) Składniki: około 2 szklanek ugotowanego i wyłuskanego bobu , 50-70 ml oliwy z oliwek , sól , świeżo zmielony pieprz , 3 większe ząbki czosnku , 1 serek topiony (100 g), pół łyżeczki posiekanego drobno tymianku , pół łyżeczki posiekanej drobno mięty , zimna przegotowana woda . Bób zmielić lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i zimną wodę, aby uzyskać odpowiednią
Codzienna kuchnia niecodziennakiełkami Royal Brand, 4 szklanki woda,2 małe papryczki chilli czerwona i zielona, 1 łyżka śmietana 18% gęsta umyte uda kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć je vegetą na maśle uda zrumienić w rondlu wsypać przyprawę kurczak z kiełkami, pokrojone papryczki z pestkami, wlać wodę i dusić pod przykryciem z 30 minut na średnim ogniu miękkie uda wyjąc na talerz(...)smakuje z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem........SMACZNEGO!!! kurczak z kiełkami Royal Brand - nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - składniki: kiełki fasoli, pieczarki, liście laurowe, seler, cebula, czosnek, por, seler, łodygowy, marchewka, tymianek, rozmaryn - opakowanie: 50 gram
W Mojej Kuchni Lubięcebula 1 jabłko Sól Pieprz świeżo mielony Majeranek Olej do smażenia Masło Wykonanie: Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła. W trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku. Koszyczki wyjmujemy(...)podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków. Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej. Sos czosnkowy: 1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku 125 ml. Majonez 75 ml. Śmietana 18% 1 łyżeczka curry Szczypta vegety 1 łyżeczka soku z cytryny 50 ml.soku z pomarańczy 1 mały pęczek posiekanego koperku Wszystko razem wkładamy
Kulinarny karnet ChristopheraPrzełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionem Jeżeli pieczemy w garnku rzymskim, bulionu(...)pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię , zagęścić masłem wymieszanym z łyżką mąki (ilość mąki zależy od ilości sosu i od gęstości jaką chcemy otrzymać ) Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Zrazy podawać sosem i kaszą gryczaną
Stare Garychili Winiary, sól prowansalską i ognistą mieszankę przypraw. Zamiast papryki wykorzystałam 3 łyżki grillowego frykasu z czosnkiem od Eterno, w którym są w delikatnej marynacie morele, żurawina, kapary,czosnek, papryka, chili, zielone oliwki. Ta zupa nie ma smaku tradycyjnej zupy rybnej, jest pyszna, lekko słodko-kwaśna, nie jest wodnista. Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) to doskonały sposób na przesyt(...)kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy głowy, płetwy i ogony. Umytą marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę, doprawiamy sola i ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy aż pomidory lekko odparują. Zalewamy 750 ml wody i zagotowujemy, dodajemy pokrojone ryby i 3 łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięusunięte grube łodyżki, porwanych na kawałki kilka gałązek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstej śmietany (36%) i więcej do przybrania sól, pieprz Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuść masło i wlej oliwę. Dodaj cebulkę dymkę i smaż ok. 3 min. aż zmięknie. Dolej bulion, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj(...)garnka i podgrzej, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozlej do talerzy, udekoruj kleksem śmietany i listkami natki. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i OliwaMakaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę oraz gotujemy do miękkości. Czosnek i cebulę obieramy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wykładamy wycisnięty czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Kiedy składniki będą miały kolor złoty dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka opruszoną przyprawą gyros.Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Do podsmażonych warzyw i mięsa dodajemy(...)był bardziej smaczny, możemy także roztopić kostkę rosołową w połowie szklanki wody oraz dodać do pozostałych składników. Włączamy piekarnik. Rozgrzewamy go do temperatury ok 200*. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy makaron, sos, następnie starty ser żółty, układamy kolejną warstwę makaronu i reszty składników. Na koniec posypujemy obficie serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Danie
Kuchnia Pełna Pasjimielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oregano 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka wody 1 kostka mięsna Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę.Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami(...)należy wtedy nieco dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Foremkę keksówkę natłuścić margaryną lub masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej połowę mięsnej masy. Od jajek ugotowanych na twardo odkroić piętki (ja odkroiłam same piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można
Monia miesza i gotuje