masło czosnek - 2197 przepisów (strona:83/147)

Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 151

puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny

Miksturownik
Makaron papardele z kurczakiem i pieczarkami 168

kurczakiem by nasz facet się najadł ale i z dodatkiem warzyw. Myślę, że idealnie się sprawdzi. Składniki : * podwójna pierś z kurczaka * ulubione przyprawy np. czosnek, chili, przyprawa do kurczaka, estragon, tymianek * pieczarki, najlepiej małe * łyżka masła * garść mrożonych warzyw, gotowa mieszanka  * 5 łyżek oliwy smakowej np. z chili  * makaron  * natka pietruszki  Przygotowanie : Makaron ugotować al dente

Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone z pieczarkami 126

łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu 1 bułka pszenna 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, "Kucharek" 1-2 jajka mleko do namoczenia bułki bułka tarta tłuszcz do smażenia 1/2 kg pieczarek trochę masła(...)Pieczarki poddusić na maśle, przyprawić solą, wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek

Praktyczna pl
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 354

łyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli 4 cebulki dymki 400 g marchewki 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek Puree z selera i ziemniaków 750 g ziemniaków 750 g selera (korzeń) 100 g masła 1 i 1/2 łyżki chrzanu 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz biały Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka(...)Obrane i pokrojone wzdłuż marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z 1 limonki, 1/2 ostrej papryczki pokrojonej w plasterki, 1 pokrojonego ząbka czosnku i kilku listków szałwii. Marchewkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. 4 dymki kroimy na pół i dodajemy do marchewki, szczypior zostawiamy. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Każde podudzie zawijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczeń z nadzieniem 133

wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 70 dag łopatki mielonej - 15 dag makaronu - 5 łyżek masła - 4 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 15 dag sera żółtego - 1 garść szczypiorku - 1 świeża czerwona papryka - 2 rzodkiewki - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - 2 łyżki sosu balsamicznego - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - 2 łyżki mielonej papryki słodkiej - 1 łyżka delikatu czerwonego(...)mięs Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie sosu. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i tworzymy zasmażkę, którą gorącą dodajemy do zimnego mleka. Sos gotujemy około 10 minut aż zrobi się gęsty. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania sosu. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatałową, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami sosu balsamicznego, mieloną papryką

Zainspirowana w kuchni
Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku - grochówka 145

najlepiej łuskanego,  w połówkach) 4 - 5 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku  1/2 cebuli 1 listek laurowy,  3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła 20 dag wędzonego boczku w plastrach Do garnka z zimną wodą włóż  cebulę, listek laurowy, ziele angielskie(...)pietruszkę  oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując  chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski,  wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz   grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę),  Gotową, gorącą zupę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowy makaron z kurkami 205

kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki, solimy i dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura

OstryKęs
Domowy makaron z kurkami 249

kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki, solimy i dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura

OstryKęs
Zielone babeczki z pecorino 125

ciasto:  250 g mąki + do posypania blatu  125 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawałki + do wysmarowania foremek  1 żółtko  szczypta soli  1/2 szklanki wody  na farsz:  1/2 cukinii  150 g brokułów  2 ząbki czosnku  6 łyżeczek sosu pecorino Barilla  przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)oraz wodę, wyrabiamy ciasto razem z kawałkami masła, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto i układamy na każdej z foremek, wcześniej wysmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut - 180 st.  Na oliwie obsmażamy posiekany czosnek, gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy do czosnku różyczki

Moja smaczna kuchnia
Lasagne bolognese krok po kroku 308

Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 3/4 szklanki mleka 20 g parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos boloński: 100 ml pomidorów krojonych(...)keczup. Doprawić sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około

Mania Gotowania
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 170

120g semoliny lub kaszy manny 0,5l mleka 40g+20g masła 30g tartego parmezanu sól, pieprz ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 żółtka Sos: 100 g szynki włoskiej około 6-7 suszonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli     ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu(...)układamy w nim wycięte kółeczka, powinny delikatnie na siebie zachodzić. Pomiędzy kółka wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy

Mania Gotowania
Flaczki z kurczaka 348

średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1 średnia cebula; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka majeranku; 1/2 łyżki przyprawy do flaków; 1 łyżka masła; 2 łyżki mąki pszennej; 2,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Mięso(...)wyrzucić, a ząbki czosnku wyjąć, rozetrzeć na papkę i ponownie dodać do zupy. Paseczki marchewek i pietruszki pozostawić w zupie. Mięso gotować w zupie jeszcze przez około 10 - 15 minut, po czym wyjąć, obrać ze skór i kości, pokroić wzdłuż ścięgien na cienkie paski (tak, aby wyglądem przypominały prawdziwe flaczki) i ponownie wrzucić do zupy. Z masła i mąki zrobić

Gospodyni Miejska
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 172

całego opakowania zostały mi tylko 4 puste rurki) 500g mięsa mielonego 100g żółtego sera 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów Oliwa z oliwek Świeżo mielony pieprz, sól morska, oregano, bazylia, brązowy cukier, gałka muszkatołowa Sos beszamelowy 70g masła 4 łyżki mąki Ok. 600 ml mleka Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebule obieramy oraz bardzo drobno kroimy. Podsmażamy(...)rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia dorzucamy do nich przyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zarumieni połowę przekładamy do małego garnka. Na patelnie z drugą połową cebuli dorzucamy mięso mielone i pozostawiamy, by się podsmażyło. Do garnka dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią oraz szczyptą cukru. Gotujemy przez chwilę. Następnie zawartość garnka blenderujemy. Połowę sosu pomidorowego wykładamy

Kolizje Smaków
Tymbaliki rybne z warzywami 189

extra vergine sól i świeżo zmielony czarny pieprz Część warzywa: 2 łyżki masła lub masła klarowanego 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach 1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach 1/2 świeżej czerwonej papryki, startej na tarce(...)minut lub upiec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Teraz czas na warzywa. Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać imbir i mieszając podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut. Dodać czosnek, paprykę i dusić dalej przez 5 minut. Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około

Świat Domowej Kuchni
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 197

średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 główki czosnku - 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina - 0,5l bulionu - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku - 100ml kremówki - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (lub zwykłego oleju) - 1-2 łyżki masła - ser pleśniowy do posypania - natka pietruszki do posypania W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone(...)praskę czosnek i podsmażamy. Dodajemy obgotowane grzyby, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojone łodygi selera naciowego i por. Dolewamy wody razem z kremówką. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok.20 minut. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy 1-2 łyżki masła. Przed

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania