masło czosnek - 2197 przepisów (strona:82/147)

JAJKA PO AFRYKAŃSKU 590

pomidorki koktajlowe żółte kumin sól pieprz posiekana dymka świeża kolendra 1 łyżeczka masła A jak to zrobić: Na mini patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę papryki i posiekany drobno czosnek, smażyć, aż warzywa zmiękną. Wrzucić pokrojone na ćwiartki pomidorki, doprawić kuminem, solą i pieprzem, dusić około 2-3 minuty. Warzywa rozgarnąć

Kuchnia w opałach
Bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym i warzywami 237

mozzarelli.  Składniki: 3 niewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła posiekana natka pietruszki (wg upodobań) oraz 100 g tartej mozzarelli Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć , jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć(...)paseczki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pokrojone pory i chwile dusić. Wsypać ryż i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej tarce i razem z pieczarkami dodać do ryżu. Cukinię umyć i również zetrzeć na grubej tarce. Gotować do miękkości aż cały płyn wyparuje, dolewając

Czerwień i błękit
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 152

szpinaku, 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli, 250 g kremowej gorgonzoli, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa.     Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, r ozwałkować na stolnicy(...)stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut. W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut

SzczyptaSmaQ
Kotlety schabowe w sosie barbecue 164

kotlety schabowe po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudru odrobina chilli odrobina białego pieprzu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Sos: 3 łyżki keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru pudru 2 liście laurowe pół szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Kotlety lekko rozbić. Przyprawy wymieszać i natrzeć mini mięso

Kuchnia domowa Ani
Tarta z cukinią i łososiem 145

nieziemsko smakuje następnego dnia na śniadanie... Mniami! Składniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie  jedna cukinia 200 gram filetu z łososia pieprz cebulka  ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej  odrobina chili w płatkach  łyżka(...)masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy dodać dwie łyżki wody lecz jeśli nie to można ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotujmy farsz. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy cebulkę i czosnek i wrzucamy

Mango Papaja
Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka 299

kaszy gryczanej (waga ok. 200 g); 1 duża cebula; Biała część pora; 200 g pieczarek; 1 ząbek czosnku; 125 ml mleka; 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 2 jaja; 1/2 natki pietruszki; 100 g sera feta; 1 łyżeczka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Olej/oliwa do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Kaszę gryczaną włożyć do wrzącej, osolonej(...)osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć chwilę na gorącym oleju/oliwie na patelni. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na gorący tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu kurczaka wrzucić cebulę, por, pieczarki i przeciśnięty przez praskę

Gospodyni Miejska
Francuska zupa cebulowa na piwie 177

bagietki 200 g sera ementaler lub radamer 1 łyżeczka cukru gałka muszkatołowa sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie cebule kroimy w piórka i wrzucamy do garnka - dusimy kilka minut pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 20-30 minut bez przykrycia.  2. Połowę(...)pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego! ~~~ Bulion drobiowy: 500 g porcji rosołowych 1 marchewka 1 por 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek selera 2 ziarnka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy, osuszamy i w łupinkach wrzucamy na patelnię. Przesmażamy

My Culinary Art
Lasagne z mięsem / Lazania 262

łopatka ) – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 4 ząbki * pieczarki – ok. 300 g * sól , pieprz , chili , papryka * przecier pomidorowy – 4 łyżki * olej – 100 ml DODATKOWO : *makaron lasagne – ok. 300 g * ser żółty – ok. 300 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SOS : Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką(...)kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. CAŁOŚĆ : Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron podgotowujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - makaron – mięso

Ostra na Słodko
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 185

karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową! Brzmi obłędnie, prawda? I tak samo smakuje! Gwarantuję! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * pierś gęsi ze skórą – ok. 300 g – 400 g MARYNATA: * piwo Książęce chlebowo-miodowe – 1 szkl * czosnek – 2 ząbki * suszony tymianek – 1 szczypta * estragon(...)łyżeczka KLUSECZKI: * gotowane ziemniaki – ok. 100 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 1 łyżka * małe żółtko – 1 szt DODATKOWO: * pierniki – 5 szt * orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy. MARYNATA: Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami. Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz

Ostra na Słodko
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 163

kulki ziela angielskiego suszony majeranek do polędwiczki sól, pieprz oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin.  Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
Krem dyniowo-marchewkowy 162

łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu masło lub oliwa do smażenia garść ziaren słonecznika lub pestek dyni 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Marchewki, dynię, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, i podsmażamy cebulę i czosnek

Mania Gotowania
Zupa serowa z kukurydzą i kminem rzymskim czyli Zupowe Wtorki odc.13 145

Dzisiaj zrobiłam i zjadłam cały garnek razem z moją psiapsiółką, na spółkę. Dzieci nam tylko podjadały. PYSZNIE serowa!!! znaleziona w Kalejdoskopie Kulinarnym. 75 g masła 2 cebule, obrane i pokrojone w drobna kostkę 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżeczki mielonego kuminu ( u mnie 1) 1 l bulionu warzywnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta 173

bardzo smakowało :). Polecam! Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych): 1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle, jest duuużo lepsze) pęczek młodego, świeżego szpinaku 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 250 g pomidorków daktylowych (lub innych małych) 1/2 kostki sera typu feta 3 jajka 200 ml śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa

Obiad za dychę
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 152

puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania