masło czosnek - 2197 przepisów (strona:78/147)

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 150

łyżka – słodki sos chili – 1 łyżka – sól , pieprz – 1 szczypta – czosnek kolorowy – 1 szczypta – tymianek – 1 szczypta – majeranek – 1 szczypta – papryczka chili – 1 szt – rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta – masło – 1 łyżka – oliwa z oliwek – 50 ml Warzywa(...)masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku. Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili

Ostra na Słodko
Kotlet Schabowy 251

pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła Kotlet Schabowy - Sposób przygotowania: Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością soli (lub vegety) i pieprzu. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach

Słodka Strona
Bułeczki z oliwkami i masło czosnkowe 99

świeżych drożdży 20 grubo posiekanych czarnych oliwek 2-3 łyżki suszonej bazylii  oliwa do rąk, do formowania bułek masełko czosnkowe 2 łyżki masła lub margaryny (cokolwiek czym smarujecie kanapki) 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki, choć lepsza byłaby świeża szczypta soli Sposób przygotowania: bułki Wsypujemy do miski  mąkę, sól, drożdże, wlewamy zakwas i letnią wodę. Wszystko(...)bułki podrosną włożyć blachę do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec 30 minut. Po 20 minutach przełożyłam blachę na wyższą półkę, żeby podpiec wierzch. Spód szybciej się rumieni. masło Masło postawić w ciepłym miejsc, by zmiękło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ponownie schłodzić w lodówce. Gotowe

W kuchni wieczorem
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 300

czubate łyżki mąki    50 g masła    1 łyżka soku z cytryny    gałka muszkatołowa w proszku    biały pieprz    pieprz kolorowy    sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania: Sos pomidorowy z mięsem: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę  a następnie podsmażamy(...)dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut. Sos beszamelowy: Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy, solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem.  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju

Słodka Strona
Makaron z pesto z orzechów , kaparów i zielonej pietruszki 211

solonych kaparów, przepłukanych i posiekanych 50 g świeżej natki pietruszki, posiekanej 180 ml oliwy extra virgin 50 g solonego masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek świeżo startego sera cheddar sól i świeżo mielony pieprz 500 g makaronu tagliolini Wykonanie: Czosnek, orzechy, kapary i odrobinę soli wrzucamy do moździerza i ucieramy na grudkowatą masę. Dodajemy natkę pietruszki i ucieramy na gładką

Gorący kąsek
Grecka Musaka 204

wcześniej, schłodzić, dopiero później pokroić na porcje i w taki sposób podgrzewać. ;)  Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory natka pietruszki ser feta 200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa do ziemniaków(...)zostawiamy na pół godziny, aż puszczą wodę (pozbędziemy się w ten sposób naturalnej goryczki bakłażana).  W tym czasie możemy zacząć przygotowywać mięso. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, smażymy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem, aż odparuje nadmiar wody ( około

Czerwona Porzeczka
Bułeczki z czosnkiem i ziołami (na maślance) 240

Post Bułeczki z czosnkiem i ziołami (na maślance) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Makaron w sosie kokosowym 142

penne tricolor) 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone szalotki (użyłam jedną średnią cebulę) 226 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną) 100 g pomidorków cherry, pokrojonych na pół (ok. 6-7) 1 łyżeczka wiórków chili 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy) 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego (następnym(...)Przygotowanie Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz dymkę. Smażyć ok. 1 min. Makaron odcedzić i dodać razem z fasolką do woka. Smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidorki, wymieszać. W miseczce wymieszać wiórki chili z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym i koncentratem pomidorowym. Otrzymaną mieszaninę dodać do makaronu i całośc dobrze wymieszać

coolinarnastrefa.blogspot.com
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 232

gorgonzolla, 100g startej mozarelli , pół szklanki odsączonych z wody kaparów świeżo zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek lub masło do smażenia pesto z rukoli:  50g liści rukoli + ok. 20g na posypanie pizzy po upieczeniu, 1 średni ząbek czosnku pokrojony w plasterki,  1/4 szklanki zielonego groszku odsączonego z zalewy 15g uprażonych ziaren słonecznika,  15 uprażonych płatków(...)migdałów ,  1/4 szklani oliwy sól, pieprz, odrobina cukru do smaku  Przygotowanie: Z ugotowanych ziemniaków odlewamy wodę. Dodajemy do nich oliwę, masło oraz świeży rozmaryn i wszystko łączymy ze sobą  za pomocą ubijaczki do ziemniaków lub widelca. Odstawiamy do ostygnięcia np. na balkon. Po usunięciu pancerzy krewetki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie umieszczamy w misce

Symfonia Smaków
Papryka faszerowana 2174

bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania na wierzch Wykonanie: Paprykę myjemy, wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy(...)odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie 1-2 minuty krócej, jeżeli wolicie

Czerwona Porzeczka
Lazania 349

żółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki, zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra; sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, szczypta gałki muszkatałowej, sól, pieprz. Przygotowanie:  1. Przygotowujemy sos pomidorowy(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę, dodajemy mięso oraz wyciskamy czosnek. 2. Pomidory drobno kroimy, dodajemy do reszty składników na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, a także bazylią. 3. Przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Dodajemy zimne mleko, mieszamy aby mąka się rozpuściła i nie było

Kuchnia Pełna Pasji
Kasza gryczana z warzywami 202

gryczanej (u mnie Sonko ) 2 małe papryki  2 małe cukinie 200 g pieczarek 100 g pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 3 ząbki czosnku zielona pietruszka pieprz, sól, oregano (lub ulubione przyprawy) odrobina oleju lub masła do podsmażenia warzyw Przygotowanie : Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę i cukinie

Ze smakiem i z pasją
Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie 136

łyżeczki kolendry pęczek szczypiorku puree 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka masła sól do smaku pietruszka do dekoracji Przygotowanie: W misce koniecznie z przykrywką łączymy produkty: płynny miód, burbon, czosnek i szczypiorek posiekany, przyprawy - wszystko mieszamy, wkładamy steki, miskę zamykamy i wkładamy do lodówki na 12h. Na rozgrzanej grillowej patelni bez tłuszczu(...)rozgrzana patelnię wlewamy marynatę z miski i zasmażamy aż zgęstnieje, powstaje idealny sos, który możecie użyć w połączeniu z puree :) Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy dodajemy mleko, masło i blendujemy. podajemy z pietruszką.  Smacznego! Tupperware  wyposaża Niezły Młynek w akcesoria kuchenne

Niezły Młynek
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 283

samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki: Mięso: 1kg schabu sól, pieprz ziołowy papryka słodka 4 ząbki czosnku czosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowej cebula tymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko 2 łyżki bułki tartej masło do smażenia Sos: 3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki(...)końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie

Czerwona Porzeczka
Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką. 156

Roasted corn. Składniki. 2 kolby kukurydzy 2 łyżki masła 1 strąg chilli małe 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano świeżego 2 łyżki orzechów laskowych 1 ząbek czosnku 1 limonka sól ,pieprz Wykonanie. Pietruszkę , oregano , chilli i orzechy posiekać. Dodać skórkę otartą z limonki lub cytryny. Roztopić masło ,dodać mieszankę ziołową i wymieszać. Liście wokół kolby rozchylić, posypać solą pieprzem

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania