chyba nie muszę dodawać, że była przeprzepyszna! Składniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie jeden brokuł 300 gram piersi z kurczaka pieprz ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej odrobina chili w płatkach łyżka(...)oliwy z oliwek dwie łyżki jogurtu naturalnego Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy dodać dwie łyżki wody lecz jeśli nie to można ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy
Mango Papajawody szczypta soli Masa: około 20 szparagów 150 g świeżego szpinaku 4-5 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 300 ml śmietany 30-36% 2 jajka około 50-100 g sera pleśniowego sól, pieprz 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty czosnek i smażyć
UgotujmyTo.plSkładniki: ciasto: 500 g mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprz sos pomidorowy (passata) przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli) Calzone - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy(...)dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy. Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą
Słodka Stronazrewolucjonizowałam swój dzisiejszy obiad. 1l bulionu drobiowego 3 kabanosy 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, sok z cytryny do smaku mąka do zagęszczenia kleks śmietany 1 łyżka masła (do smażenia) Bulion ugotowałam na kurzej nóżce, jak zawsze z resztą. Wrzuciłam puszkę kukurydzy i dalej gotowałam. Na patelni podsmażyłam plasterki
bastalenadomowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz gałka muszkatołowa 180-200 g serka kanapkowego(...)ciastem. Do miski robota przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli i posiekane masło. Wymieszałam. Dodałam żółtko i wodę i szybko wyrobiłam na gładkie ciasto. Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam na około godzinę do lodówki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na rozgrzany olej wrzuciłam cebulkę, szpinak oraz czosnek i dusiłam na wolnym ogniu, aż szpinak się rozmroził. Doprawiłam solą, pieprzem
Kulinarny Pamiętnikpełna łyżka przyprawy harissa 2 łyżki oliwy z oliwek sól Kasza: 1,5 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka około 2,5 szklanki bulionu 0,5 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 plasterki masła 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Polędwiczka: Harissę wymieszać z oliwą i solą i dokładnie natrzeć polędwiczkę. Odstawić(...)oliwek, wrzucić posiekana cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać suchy pęczak i chwilę podsmażać. Dodać bulion i wymieszać. Gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką do miękkości kaszy, często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. W międzyczasie obrać i umyć marchewkę. Pokroić w kostkę i przełożyć na małą patelnię lub rondelka. Dodać masło, szczyptę soli i podsmażyć. Dolać
Oryginalny smakświeżej kolendry Na sos: 3 łyżki sosu sojowego 1.5 łyżki sosu rybnego Sok z jednej limonki 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła orzechowego Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę
Kulinarna rozmowaczerwona papryka Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i wrzucenia jej na rozgrzany tłuszcz - może być to margaryna, masło, olej lub oliwa, to bez znaczenia ;) Gdy cebula się nieco podsmaży, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż wszystko będzie ładnie zeszklone. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Kulinarne zapędy Kokosadorsz 1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine) 1/3 łyżeczki chilli 1 duży ziemniak 1,5 l bulionu rybnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru natka pietruszki do posypania sól(...)garnka wlewamy bulion, pomidory, wino, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Delikatnie mieszamy. Dokładamy masło i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę rybną przekładamy na talerz
Oryginalny smakpizzerinek) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżki cukru jajko 2 łyżki masła płaska łyżeczka soli ok. 350 g pieczarek cebula sól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli) Pizzerinki - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy(...)przekładamy do oprószonej mąką miski. Odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w dość grube plastry i dusimy do momentu aż przestaną być surowe ale nadal pozostaną jędrne i chrupkie. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Słodka Stronakażdy plaster - cebulę posiekaj w kostkę - czosnek przeciśnij przez praskę - kurczaka kroimy w kostkę - w dużej misce, wymieszaj jajka z jogurtem, mlekiem, przeciśniętym czosnkiem, rukolą, kaszą kuskus, solą i pieprzem, kolendrą - formę do zapiekania wysmaruj masłem - na dno formy wysyp posiekaną cebulkę, ułóż kurczaka, układaj w kształcie koła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną - zapiekaj 55 minut w temp 200stopni
SMYKWKUCHNImarchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek. dla 3-4 osób Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju jadalnego pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 200 ml mleka 150 g drobno startego sera gouda Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy wodę(...)zaraz przeciskamy przez praskę dodajemy sól , pieprz, startą gałkę muszkatołową, masło, mleko, starty ser gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Całość przekładamy do woreczka z dużym wycięciem gwiazdkowym. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z drobno posiekanym czosnkiem . Zioła ( same listki ) , mięso dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę
Gorący kąsekpomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia(...)idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy w paski suszone pomidory i dodajemy do mięsa, sprawdzamy nasza kaszę, mieszamy mięso . Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim, mieszamy, przykrywamy, dusimy. W razie potrzeby podelwamy wodą filtrowaną. Mięso ma być wilgotne. Nie dodajemy żadnych chemicznych przecierów. Wyciągamy woreczki z kaszą, wysypujemy je , odsączone z wody
Z Kuchni Do KuchniBiedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę. Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki(...)zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj. Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowopieprz Bazyliowe aioli: 3/4 szklanki liści świeżej bazylii 3/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko ekologicznego jaja 1,5 łyżki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Karmelizowana cebula i dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół paczki świeżej rukoli 4 ogórki konserwowe listonic_type(...)parmezan. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę dijon, sos Worcestershire. Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz (a jeszcze lepiej młotkowany). Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu – dodajemy do mięsa. Całość szybko wyrabiamy ręką (mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 minut, w tym czasie przygotowujemy cebule. Karmelizowana cebula: Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule obrane
Poezja smaku