600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy(...)średniej grubości półpierścienie, a obraną pietruszkę w ćwiartki. Koperek siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy w kolejności: pokrojone ziemniaki i pietruszkę oraz posiekaną cebulę chwilę przesmażamy, kolejno na patelni umieszczamy pora i na końcu czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem dusząc wszystko na wolnym ogniu ok 10min. Wywar zagotowujemy, dodajemy podduszone warzywa
Symfonia Smakówzapiekanki ze złotymi, chrupiącymi ziemniaczkami ;) Zachęcam do spróbowania :) Składniki: polędwiczka wieprzowa pół słoiczka pomidorów suszonych kilogram ziemniaków 150g rozdrobnionego szpinaku 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła łyżka mąki 1,5 szklanki bulionu czosnek przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól musztarda do marynaty Polędwiczkę wieprzową marynujemy jeden dzień wcześniej z musztardą, 2-3 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Zostawiamy na noc. Następnego
Czerwona Porzeczkanależy wtedy dodać więcej jajek 6-7. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/4 paczki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka śmietany 1 ząbek czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera żółtego(...)sól, pieprz szczypiorek wg. uznania Wykonanie: Boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni. Na osobnej patelni smażymy szpinak na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i gotowe. Ciasto wykładamy na blachę
IMPRESJA SMAKUziemniaków (sól, pieprz czarny, majeranek, kminek, pietruszka, papryka słodka, czosnek, cukier, por, marchew, pasternak, cebula) tysiącznik pyłek pszczeli pistacje podprażane łuskane przyprawa do masła (sól, gorczyca, pieprz, koperek, lubczyk, kwasek cytrynowy, cebula, pietruszka, marchew, czosnek, papryka słodka, szczypiorek, pasternak) obsypka bosforska (papryka czerwona, czosnek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) pomidory kandyzowane z Chin cynamon laski przyprawa
Brzuszki Łakomczuszkikażdego… Musicie spróbować Składniki: 800 g piersi z kurczaka 400 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki słodkiej śmietany 18 % 1 duża cebula 4 ząbki czosnku około 150 g Ghee (opcjonalnie zwykłe masło lub olej) 3 łyżki zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki chilli 12 g szafranu 2 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
Oryginalny smakgorącej wody farsz ok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była to wołowina) 4 średnie cebule 5 - 6 ząbków czosnku gotowane warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka) pęczek natki pietruszki sól pieprz ostra papryka oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto(...)najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz mięso zmielić razem z warzywami z rosołu. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Można wlać parę łyżek wywaru. . Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu
Stare Garypieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie: 200 g szpinak mrożony z śmietaną 6 szt pomidory suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego 250 ml kremówki Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż(...)godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami. Na brytfance roztopić masło i dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać
Ala piecze i gotujeNiezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków. Składniki: -1 kg żołądków indyczych -3 l wody -marchew -2 łyżki koncentratu pomidorowego -5 dkg masła -4 łyżki mąki pszennej -2 ząbki czosnku -po kawałku selera i pora -2 papryczki chili ( lub ostra papryka ) -gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz ) -sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie(...)listek laurowy Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście żołądki. Gotujemy do miękkości żołądków ok. 75 minut. Odławiamy żołądki i marchew do wystudzenia a wywar cedzimy. Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki. Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion
Maminek kulinarnysoli 1 łyżka miękkiego masła Farsz: 1,5 kg ziemniaków 3 kostki sera białego półtłusty każdy po 200 gram 4 cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia pieprz sól Makę przesiewamy dodajemy, wrzątek, sól oraz masło i mieszamy drewniana łyżką żeby się nie poparzyć, następnie gdy ciasto delikatnie przestygnie zagniatamy. Przykrywamy ciasto gorąca miseczką. Odrywamy część ciasta a resztę
NaKońcuJęzykatarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli 100 ml śmietany 18% ser mozzarella 2 jajka Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej(...)trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki. Przygotowanie farszu : Połówkę cebuli drobno siekam, czosnek ścieram na tarce i zarumieniam w rondlu na łyżce masła. Jak tylko zacznie się cebula zarumieniać dodaję szpinak, gotuję po czym redukuję z nadmiaru wody. Śmietana i jajka łączę razem i roztrzepuję, dodaję całą mozzarellę
Mechanik w kuchnizdrowe:) składniki: 1 chleb tostowy (22 kromki) mało lub margaryna do smarowania 11 plasterków szynki 11 plasterków żółtego sera 6-7 ząbków czosnku Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jedną kromkę posmarować masłem lub margaryną. Na posmarowaną kromkę położyć plaster wędliny, potem plaster żółtego sera oraz kilka cienkich plasterków czosnku. Przykryć druga kromką. Opiekać w opiekaczu na złoty kolor
Monia miesza i gotujeoliwa z oliwek 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki siekanego koperku 1 opakowanie liści mrożonego szpinaku (lub świeżego w sezonie) 1 opakowanie ulubionego sera pleśniowego o,5 cebuli 1 torebka ryżu basmati 1/3 puszki kukurydzy konserwowej garść rukoli masło sól świeżo zmielony pieprz płatki migdałowe cytryna do podania WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury(...)opakowaniu. Ugotowany ryż odcedź i dodaj do niego 1 łyżeczkę masła, posiekaną drobno rukolę i kukurydzę, całość dobrze zmieszaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podsmaż lekko. Dorzuć do tego szpinak i smaż kilka minut, aż szpinak puści i odparuje wodę. Do szpinaku dodaj porwany na kawałki ser pleśniowy
Słodko-Słony Świat Ilonyteraz pojawia się problem ile powinno być tej dyni, po starciu na tarce wyszło mi ok. 6 szklanek) 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości kciuka 1 świeża czerwona chili 1 łyżeczka kurkumy ½ pęczka dymki 1 czubata łyżeczka masła arachidowego (czyli po prostu masło orzechowe) 4 suszone liście limonki kaffir (no i tutaj pojawił się problem, zamiast liści użyłam(...)przejmuje prowadzenie, ponieważ wrzuca całość do malaksera z nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego bulionu. Wyjmuję mój blender i wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną
Brzuszki Łakomczuszkitwarożkiem wędzonym i cukinią Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego Puree: - 2 buraki - łyżka masła Dodatki: - pół cukinii - 50g twarogu wędzonego - 50ml jogurtu naturalnego - łyżka miodu Przygotowanie: Kurczak: Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym(...)marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy
Sajkofanka smakumaśle Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g kurek 1 łyżka masła sól biały pieprz Marynata: 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Mus jabłkowo-chrzanowy: 2 jabłka łąckie 1 łyżka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny(...)miód do smaku Przygotowanie: Polędwiczkę umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników na marynatę. Polędwiczkę dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i położyć polędwiczkę. Obsmażyć ją ze wszystkich stron. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smak