mąki bezglutenowej razowej Dunkel, - 75 ml wody, - 75 ml mleka, - 2 dkg drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - łyżeczka cukru, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - łyżka masła, - pieprz ziołowy łyżeczka, - sezam czarny , - sezam, - czosnek niedźwiedzi, /ŁOSOŚ: - łosoś, płaty, - odrobina przyprawy warzywnej domowej + folia aluminiowa WYKONANIE: /Ciasto: Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto(...)dodajemy olej i masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy nasze dodatki (sezam, czosnek niedźwiedzi, przyprawy) i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia
Wypisz Wymalujczosnku dla wyrazistego smaku. Składniki: 250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna) 1 mała cebulka 1 łyżeczka masła tymianek świeży lub suszony sól do smaku 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (fasolka nie może się rozgotować). 2. W tym czasie(...)obraną i posiekaną cebulkę podsmażyć na maśle (cebula nie powinna się zrumienić, a jedynie pozbyć się swojej surowości). 3. Fasolkę odcedzić, wrzucić do garnka i posypać tymiankiem (ostrożnie z tą przyprawą, bo jest bardzo aromatyczna!). Dodajemy cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy do smaku, mieszamy. Smacznego
Kuchnia domowa Aniszklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli na farsz 500 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 1 kostka sera feta 4 duże ząbki czosnku sól pieprz 1 jajko olej pieprz kolorowy A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie kiedy ciasto(...)jest za gęstę dolać odrobinę mleka. Usmażyć w miarę cienkie naleśniki. W rondelku roztopić masło i dodać szpinak i gotować go do momentu odparowania nadmiaru wody. Dodać rozdrobnioną widelcem fetę, doprawić solą i pieprzem, mieszając do połączenia składników. Na sam koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze przez około 5 minut. Na usmażony naleśnik nakładać porcje szpinaku
Kuchnia w opałach250g mascarpone 100ml wytrawnego czerwonego wina Ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Łyżka maki Łyżka masła Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby(...)świeżo stratą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dolewamy 150 ml wywaru z gotowanie grzybów i dokładnie mieszamy trzepaczką. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy jej przez krótka chwile przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Dodajemy posiekane w plasterki grzyby oraz natkę pietruszki. Chwilkę przesmażamy i dolewamy mascarpone z roztworem z grzybów. W niewielkiej ilości wywaru z gotowanie grzybów rozrabiamy
Pyry na Gazsosem zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce :-) Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z dorsza atlantyckiego 1 jogurt naturalny 1 cytryna 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1-2 łyżki masła przyprawy do sosu: sól, pieprz biały przyprawy do ryby: pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie WYKONANIE Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć(...)polać nią ryby. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. W garnuszku rozpuścić masło, dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny, umyty i drobno posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Dorsza przyprawić lekko przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i mocno obsypać ziołami prowansalskimi. Na spód naczynia żaroodpornego rozsmarować nieco sosu, ułożyć
Passions hobbies lifeskładniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki. Sos pomidorowy: - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy - 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej) - sól mi pieprz do smaku - 100ml pełnotłustego mleka - szczypta ksylitolu lub cukru W dużym rondlu(...)rozgrzać masło z olejem kokosowym, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, ok.10 minut. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz oregano i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać. Dodać przecier pomidorowy i ok.1,5 szklanki zimnej wody. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ksylitolem (lub cukrem). Sos będzie dość rzadki, później zgęstnieje. Dodać mleko, zagotować całość i pojedynczo wkładać surowe pulpeciki. Dopóki
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI: 200 g makaronu tagliatelle ( zielone ze szpinakiem) 150 g mięsa z piersi kurczaka 150 ml śmietanki kremówki 30% 50 g sera gorgonzola 50 g masła 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1 łyżka migdałów w płatkach natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni(...)się ładnie zarumieniły. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy. *W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do usmażonego kurczaka dolewamy śmietankę, gorgonzolę i masło. Wszystko razem smażymy, a sos powinien się zredukować (zagęścić). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron (aldente) przekładamy do sosu, dodajemy posiekaną natką pietruszki
kulinarnyJaSkładniki: 1/2 kg wątróbki z kurczaka, 2 łyżki masło do smażenia, 2 łyżki mąka pszenna, 3 sztuki cebula, 5 większe czosnek ząbki, 4 większe pomidory, 1/2 pęczka koperek siekany, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól wątróbkę z kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym na maśle klarowanym usmażyć wątróbkę obsypaną w mące dodać do wątróbki cebulę
W Mojej Kuchni Lubiępół sól i pieprz, do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek ½ szklanki posiekanej natki pietruszki ½ szklanki świeżej, posiekanej bazylii 2 łyżki masła ½ szklanki parmezanu, świeżo startego fettuccine albo inny makaron Przygotowanie: Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję LOW. Skropić delikatnie czosnek i w całości położyć go na górnej półce do podgrzewania. Grillować, aż ząbki czosnku staną się miękkie, około 20 minut(...)miąższ. Na bocznym palniku grilla, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Wsypać makaron i gotować, aż będzie al dente. Rozdzielić ząbki czosnku i wycisnąć upieczony czosnek do miski z pokrojonymi pomidorami. Dodać pietruszkę, bazylię, masło, pozostałą oliwę i doprawić solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podawać gorący makaron z sosem i posypać parmezanem. PASTA Z SOSEM Z GRILLOWANYCH POMIDOROW
naRuszciekapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!) 2 duże cebule lub 3 średnie 50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych) 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina 100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć) szczypta(...)dobra kapusta powinna ją mieć. Rozgrzewamy w garnku masło z oliwą i podsmażamy cebule posiekane w kostkę. Dodajemy kapustę i podsmażamy przez 5 minut ciągle mieszając. Grzyby odsączamy dodając wodę z ich moczenia do kapusty. Same grzyby kroimy na mniejsze części i także dodajemy do całości. Wrzucamy liście laurowe, obrane ząbki czosnku przekrojone na pół, ziele, jałowiec oraz po solidnej
Poezja smakuostrzejszy i pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu. Ja jednak lubię od czasu do czasu. Składniki: 2 - 3 liście jarmużu 2 jajka sól, pieprz masło lub olej pół ząbka czosnku (opcjonalnie) Wykonanie: Jarmuż myjemy i osuszamy. Odcinamy zgrubiałe części, resztę rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Dodajemy jarmuż i dusimy przez
Sto kolorów kuchnijutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni. Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy... Zupa krem z batatow z fistaszkami 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 duże słodkie ziemniaki 1 łyżka świeżo starego imbiru 1,2 litra bulionu warzywnego
Dzieje kuchennej WiewióryZiemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać "wiórki", wyłożyć na parę minut na sito, następnie odcisnąć. W misce wymieszać ziemniaki, posiekany koperek i czosnek. Formę do muffinek posmarować masłem. Masą ziemniaczaną wykładać foremki, boki i spód, tak aby otrzymać "babeczki" do napełnienia farszem. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Masa powinna się
Stare Garycebula wędlina ser żółty masło papryczki pepperoni pieprz ziołowy zioła prowansalskie świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Ciabatty nacinamy do połowy. Warzywa kroimy. Następnie smarujemy masłem, kładziemy cebulę, pokrojony marynowany czosnek, ser, wędlinę, warzywa, ser mozzarella, posypujemy wszystko przyprawami. Gdy mamy już poskładane nasze kanapki, należy je grillować. Gotowe tosty podawać z ulubionymi sosami. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąskładniki na quiche z dorszem i bakłażanem - szynka parmeńska - dorsz atlantycki - bakłażan - 4 jaja - ser mozzarella - ząbek czosnku - 5 łyżek jogurtu greckiego - masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Naczynie do tarty smarujemy masłem, układamy plastry bakłażana, rybę kroimy w grubą kostkę, układamy. W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z jogurtem, mozzarellą startą na tarce, solą i pieprzem. Zalewamy masą
SMYKWKUCHNI