masło czosnek - 2197 przepisów (strona:52/147)

Zupa krem z brokułów. 168

smaku zupa. Moje kochane dzieci nazywają ją zupą " szrekową".  Dodatek migdałów i sera mascarpone czyni ja naprawdę zjawiskową! Składniki: 2 brokuły świeże  czosnek sól pieprz czarny Kamis ser mascarpone płatki migdałów łyżka masła. Wykonanie: Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Od każdej ucinamy nóżkę. Wlewamy wodę do garnka. Do gotującej się wkładamy nóżki z brokułów solimy(...)Blendujemy całość. Dodając w razie potrzeby brokułową wodę. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać ;). Dodajemy do smaku posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze płatki migdałów i prażymy je na złoty kolor. Podajemy z kleksami mascarpone i posypaną płatkami migdałów. Zupa prosta, smaczna i zjawiskowa! Polecam

Malinowe Pocałunki
Pasztet z soczewicy z pieczarkami 262

soczewicy na 2 blaszki o wymiarach 10cm x 40 cm: 1 opakowanie soczewicy czerwonej lub zielonej (50 dkg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 20 dkg pieczarek 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Soczewicę gotujemy w takiej(...)ilości wody, aby się w niej tylko zanurzyła. Jak będzie miękka i zostanie trochę wody to odcedzamy. Po wystudzeniu dodajemy jajka i zmiksować blenderem. Cebulę, czosnek i pieczarki drobno posiekać i zeszklić na maśle ze szczyptą soli. Następnie dodać to wszystko do soczewicy, dodać pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Wyłożyć na blaszki, wyłożone wcześniej papierem pergaminowym. Pieczemy

Anielskie Smaki
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 161

koziego sera 100 ml kwaśnej śmietany (18 %) pół czerwonej papryki 1 jajko sól, pieprz ulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek 2 garści kurek łyżka masła garść rukoli Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 194

ilości wody do swoich potrzeb, a raczej tego, czy wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :) Składniki: - 400 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów - 50 g masła - pęczek świeżej, posiekanej kolendry - 3 cebule - 3 ząbki czosnku Przyprawy: - 1/3 łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka kolendry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego, ja wzięłam(...)mały i zaraz zobaczycie, co się stało) wrzucamy masło, a na nie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy już ładnie się zeszkli, dodajemy przyprawy - ziarna kolendry, curry, imbir i paprykę. Wcześniej można je wszystkie utrzeć w moździerzu, ale ja nie mam moździerza, więc nie mogłam :P Na tym etapie nie dodajemy soli! Potem w garnku ląduje

Kulinarne zapędy Kokosa
Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim 153

ciepłego mleka 4 dag świeżych drożdży 5 łaskich łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki łyżeczka siemienia lnianego  wiązanka liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony) Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek Zaczyn: Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże oraz cukier i razową mąkę. Energicznie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około(...)minut.  Do zaczynu dodajemy kminek, czarnuszkę, siemienie, oraz posiekany czosnek a także sól i przesianą pszenną mąkę. Delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy wałek. Umieszczamy je w formach keksowych wysmarowanych masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 h. Piekarnik nagrzewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa brokułowa z groszkiem i ziemniakami 167

różyczki ok 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę  1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony) 1,5 l bulionu średnia cebula  2-3 ząbki czosnku przygotowanie Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać ziemniaki, zalać bulionem. Dodać brokuły, groszek, pokrojony w plasterki czosnek. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć

Stare Gary
Zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem 189

mozzarelli  Wykonanie: 1. Bakłażana kroimy na cienkie plastry.  2. Pierś z kurczaka kroimy na dość sporą kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka 3. Czosnek siekamy 4. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i masłem 5. Na spodzie układamy bakłażany, solimy, następnie posiekany czosnek, mięso, pokrojone pomidory, bakłażany. 6. Wstawiamy na 15 minut do pieca 7. W międzyczasie w misce

SMYKWKUCHNI
Wędzony łosoś i krewetki zapiekane w bechamelowym sosie 204

sól 250 gr makaronu fettuccine lub spaghetti Wykonanie: Gotujemy ok 250 gr makaronu- spaghetti lub według uznania :) Szykujemy sos béchamel  z dodatkiem jednego ząbka czosnku ( przeciśniętego przez praskę )   Nasmarowujemy masłem naczynie ( resztę masła zostawiamy ). Kładziemy na dno połowę makaronu. Na makaron kładziemy plastry wędzonego łososia I krewetki. Zalewamy połową sosu béchamel I posypujemy połową parmezanu. Przykrywamy , resztą

Smaki Edyty
C - Bunt na pokładzie i szpinakowa inspiracja 223

pieprz do smaku 1-2łyżki soku z cytryny łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Makaron ugotować w wersji al dente. Na patelni podgrzać masło i oliwę, dodać pokrojony drobno czosnek, delikatnie zrumienić, dodać szpinak (miałam mrożony), podgrzać i dusić około 5 minut. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku. Zdjąć z ognia

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Klops z papryką 175

Składniki: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1 łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Przygotowanie:      Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby(...)zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy

Aga w kuchni
Ryba z koperkiem pieczona w folii 169

koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby. Składniki: filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku* sól sok z cytryny pieprz cytrynowy 2-3 łyżki oliwy z oliwek masło Sposób przygotowania: 1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. 2. Koperek siekamy, ząbki czosnku miażdżymy. 3. Koperek, czosnek, oliwę(...)mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby. 4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut. 5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię. *przy karmieniu piersią czosnek omijamy Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z tuńczykiem 135

oliwek - łyżeczka masła - ser mozzarella (1 kulka) - sól, pieprz, oregano, bazylia Makaron zagotować z dodatkiem soli. Cebulkę pokroić w "pół-piórka" i zeszklić na oliwie i maśle, pod koniec dodać sól oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Cebulka uzyska czosnkowy aromat. Następnie dodać do cebuli odsączonego tuńczyka, podsmażyć chwilę i wlać przecier pomidorowy.  Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać

Zgrabne Gotowanie
Tosty (sandwiche) szpinakowo – pomidorowe 209

Składniki na 2 sztuki: 4 kromki chleba tostowego Ząbek czosnku Pół pomidora 1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g) Garść mrożonego szpinaku (kilka kostek brykietu) Masło do posmarowania kromek do opiekacza Sól Pieprz olej Przygotowanie: Czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać szpinak. Gdy się rozmrozi posolić i popieprzyć. Chwilę podsmażyć.  Kromki posmarować cienko masłem z jednej strony. Złożyć (masło

Fabryka pomysłów
Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami. 168

potrzeba? -3 polędwiczki wieprzowe; marynujemy w soli, pieprzu, tymianku, -małe pieczarki -kilka ugotowanych, całych ziemniaków -350ml różowego półsłodkiego wina -cebula nieobrana przekrojona na pół -4 ząbki czosnku nieobrane, zgniecione bokiem noża -masło klarowane -sól, pieprz -cebula suszona -4 całe liście laurowe -utarte w moździerzu kminek, gorczyca, kolendra, kurkuma -mąka pszenna TYP850 Polędwiczki, umyte, osuszone, pozbawione błonki, po uśpieniu

BaRepas
Zupa z cukini z jabłkiem 175

smaku. Jednym słowem dla nas pyszna, a Was zapraszam do wypróbowania. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 70 g ziemniaków 1 jabłko mniejsze 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli mniejszej kawałek kalafiora kawałek pietruszki 1 łyżka masła 800 ml bulionu warzywnego do smaku sól sól ziołowa imbir curry pieprz kolorowy Przygotowanie: Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki(...)jabłko, cebulę,czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę podsmażać. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować na krem. Doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje