kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Szpinak rozmrażam, po czym w rondlu z łyżką masła i dwoma startymi ząbkami czosnku gotuję go na wolnym ogniu aby go możliwie maksymalnie odparować, doprawiam solą i pieprzem następnie studzę go. Z białek z 4 jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu
Mechanik w kuchniobiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić
Zgrabne Gotowanieprzeze mnie przepis z jakiejś książki- nie potrafię nawet powiedzieć w jakiej składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 średnia cebula drobno pokrojona 900 g dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pokrojonych 3 ząbki czosnku drobno pokrojone 3 szklanki wywaru drobiowego 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii +parę(...)szkl śmietanki kremówki (opcjonalnie) sól, pieprz przygotowanie Pomidory, jeżeli używamy świeżych, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wlać wino, bulion, dołożyć bazylię i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić
Stare Garyrobimy prawdziwe risotto( jeżeli nie mamy ryżu do risotto- możemy użyć inny. Też będzie pysznie I wyśmienicie. Zaczynamy:) Składniki: ok 40 gr masła 2 łyzki oliwy z oliwek 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku szparagi(...)ryżu do risotto ok 1 l bulionu kurczakowego sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży parmesan- ok 100 gr Wykonanie. Masło rozpuszczamy z oliwą w garnku. Wrzycamy posiekaną cebule I czosnek. Smażymy ok 2-3 min. Dajemy ryż. Obsmażamy ok 2-3 min. Mieszamy by każde ziarenko ryzu było pokryte tłuszczem. Dodajemy szparagi. Pamietajmy by odciąć końcówki. Zaczynamy
Smaki EdytySkładniki : 40 dag szpinaku - może być mrożony 4 jajka 4 płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku
Proste Potrawyłopatki wieprzowej); 1 surowe jajo; 1 czerstwa zwykła bułka; 2 ząbki czosnku; 1 mała cebula; Mleko do namoczenia bułki; Sól; Pieprz; Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Około 50 g masła; Bułka tarta; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Jajka do farszu(...)pieprzem. Przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką
Gospodyni Miejskabulionu 40g boczku 1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę 1łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał(...)lekko orzechowym smakiem :) Po 10minutach dodać wody. Przygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą. Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany
Kitchens Alphabetprawda. Smak inny- sprawiający ze nie możemy przestać jeść ...:) jemy, jemy ....:) zapraszam na kurczaka w winie. Zaczynamy : Składniki: 50 gr masła 10 rasherów- bekonu wędzonego 2-3 cebule- skrojone w ćwierćtalarki 5 ząbków czosnku udka kurczaka- ja dałam 10 szt 300 gr małych(...)pieczarek ok 500 ml wina białego-Riesling ok 200-300ml śmietany sól, pieprz, tymianek 2-3 łyżki soku z cytryny natka pietruszki mąka Wykonanie: Na maśle podsmażamy bekon. Dodajemy cebulę I wyciśnięty czosnek. Podsmażamy ok 10 min. Szykujemy kurczaka. Obsypujemy udka mąką-nadmiar usuwamy. Do miseczki przekładamy cebulę z bekonem. Nalewamy oliwę3-4 łyżki. Układamy udka , posypujemy tymiankiem
Smaki Edytyryżu 'Arborio', Cebulka, Parę gałązek szafranu, Białe wytrawne wino, 50 g Masła, Krewetki tygrysie 20 szt, Bulion warzywny, wywar z skorupek krewetek, Parmezan, Ząbek czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli wlewamy kieliszek wina, dodajemy ryż i wlewamy część naszego bulionu, gdy ryż wchłonie dolewamy łyżką wazową bulionu. Na drugiej
cookplwięcej farszu do środka!!!! Składniki: 500 gram ziemniaków 100 gram maki pszennej 100 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram kaszy manny 2 żółtka 2 łyżki masła 6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól i pieprz koperek Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do ziemniaków wsypujemy mąkę pszenna, ziemniaczaną dodajemy kaszę manną i żółtka, wlewamy roztopione masło solimy
NaKońcuJęzykaroli głównej.Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii. Składniki na 4 porcje: 400 g skorzonery 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 marchewki 2 ziemniaki 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła ghee sól,pieprz szczypta gałki muszkatałowej(...)creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni 2 łyżki nasion dynii 2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnie Wykonanie: obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciekawa odmiana dla tradycyjnych, niedzielnych schabowych. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g fety 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pierś dzielimy na dwie części i rozbijamy na cienki placek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy
charlotte gotujesmaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, 10 g masła, świeży szczypiorek. Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka min. i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i czosnek pokrojony w drobna kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę i mieszamy aż sos zgęstnieje
Moniki Smakołykiwystarczy dla czterech osób. Zupa krem z pieczonego czosnku Składniki: (na 2 porcje) 2 całe główki czosnku 4 ziemniaki 600 ml bulionu 1 cebula 30 g masła pieprz sól dodatkowo: natka pietruszki Główki czosnku owinąć folią aluminiową. Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie. Wystudzić. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk -dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej Mięso kroimy w kostkę na 2 cm kawałki, pieprzymy, solimy i obtaczamy w mące. W garnku na maśle klarowanym szklimy szalotkę i dorzucamy czosnek. Po kliku minutach wrzucamy mięso i podsmażamy 5-7 minut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego(...)minut. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu i po większej szczypcie czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5h pod przykryciem. Ugotowaną kaszę odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę jogurtu lub śmietany, na delikatnym ogniu mieszamy intensywnie, aż zgęstnieje. Do gulaszu idealnie będzie
BaRepas