Kurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl) Składniki: 200g grzybów: kurki lub inne 1 szalotka 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek olej 30g masła 1 pomidor posiekana natka pietruszki gałka muszkatołowa tymianek 40ml białego wina 4 pomidorki koktajlowe sól pieprz Przygotowanie: Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy. Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry(...)pieprzem. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je łyżką cedzakową na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju. Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dodajemy wino i podsmażamy wszystko
Smakowity Blog Kulinarnysosie własnym 6 pomidorów suszonych makaron pełnoziarnisty tagliatelle 5 gniazdek 1 mała cebula 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron gotujemy al dente. Czosnek siekamy drobno, podsmażamy na maśle dorzucamy szpinak dusimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy i dorzucamy do szpinaku. Dodajemy pomidory, tuńczyka oraz śmietanę i przyprawiamy. Zamieszać, nałożyć makaron
Cukier&Pudersposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda(...)późniejszego przyprawienia, solą ziołową, pieprzem oraz koperkiem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na ok. 45-60 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie możemy dodatkowo przyprawić pozostałym czosnkiem i jeszcze skropić sokiem z cytryny. Masło kroimy w plasterki i układamy na rybie. Następnie kładziemy półplasterki cytryny i pomarańczy oraz koperek. Folię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby
Sagneska - gotowanie i lifestylebazie jogurtu, śmietany, mleka kokosowego I przypraw. Jak dla mnie :) nieziemski smak- burza smaków- ktore trzeba I warto wypróbować. Serdecznie polecam :) Składniki: 8 udek kostka masła 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli proszku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka mąki 125 ml mleka 500 ml śmietany(...)udek Wykonanie: Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu. Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy
Smaki Edytymięsa :) Schab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy na środku i wydrążamy w nim otwór
Sajkofanka smakujogurtu typu greckiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego łyżka masła duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g czerwonej pasty curry puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego 200 ml słodkiej śmietanki 36% 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki(...)garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy. Następnie
Świat Domowej Kuchniolej - 2 łyżki masła - wykałaczki Schab kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Rozbijamy go tłuczkiem i opruszamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy , olej , dokładamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy nam się lekko zeszkli, dorzucamy pokrojonego w pół plastry pora ( jego białą częśc ). Ok. 10 minut całośc podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy(...)zwiajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju. W garnku przygotowujemy sos serowo-grzybowy. Sos serowo-grzybowy W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu uzywamy blendera , aby uzyskac jednolity sos. Do naczynia żaroodpornego
Słodkości i nie tylkomięsa mielonego z indyka 1 czerstwa kajzerka 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 3-4 łyżki oleju 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki masła 30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych 150 g śmietanki kremowej 30% biały pieprz i sól (do smaku) Jakiś czas(...)wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Do większej miski przełożyć mięso mielone, wcześniej namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą z mleka), podsmażoną na maśle cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej
Świat Domowej Kuchnichleba. Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych - 2 jajka - 2 łyżki rozpuszczonego masła - 2 małe czerstwe bułki - mleko do namoczenia bułek - 1-2 ząbki czosnku - sól morska - pieprz - kromki chleba na grzanki - masło klarowane do smażenia Przygotowujemy grzanki z chleba. Kromki obkrajamy ze skórki (nie będzie nam potrzebna), każdą kroimy w „zapałkę”. Blaszkę wykładamy matą lub papierem(...)osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy w maszynce z dodatkiem odciśniętej bułki oraz czosnku. Ja mięso posiekałam, a bułkę z czosnkiem zmiksowałam w blenderze. Do masy mięsnej dodajemy żółtka, sól, pieprz, rozpuszczone masło – dokładnie wyrabiamy masę. Białka ubijamy na sztywno – dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Łyżką nabieramy owalne porcje masy mięsnej (jeżeli masa jest zbyt luźna
mojewypiekiinietylkocieszyć się wyśmienitym risotto. SKŁADNIKI :(danie na 2-3 osoby) 250 g ryżu na risotto ok 1,2 litra bulionu (użyłam grzybowego ) 2 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 mała cebula ok 120 g parmezanu startego 100 ml białego wina ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą być pieczarki) z części(...)oraz pieprzem - z resztę grzybów pokroiłam w kawałki posmażyłam na dwóch łyżkach oliwy posoliłam i popieprzyłam do smaku odstawiamy - na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy - dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą na drobno cebulę szklimy, aby nie przypalić - dosypujemy ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty - na tak przygotowany ryż wlewamy wino białe (wino
Basia w kuchnimożna zastąpić pietruszką) 1 gałązka świeżego rozmarynu 5 ziaren ziela angielskiego ok. 20 ziaren czarnego pieprzu sól do smaku 2 litry wrzącej wody oliwa + masło do smażenia Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek i łodygi pietruszki, chwilkę podsmażaj dodaj seler naciowy, koper włoski i marchewkę, całość podsmażaj łącznie ok. 15 min (pilnuj, aby warzywa nie zbrązowiały(...)sitko (warzyw nie wyrzucaj, są bardzo aromatyczne i nadają się do spożycia) gotowy wywar możesz wyklarować jak w przepisie Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze Podsmaż cebulę, por, czosnek i łodygi pietruszki na maśle. Dodaj seler naciowy, opieczony koper włoski, oraz marchewkę i całość podsmażaj ok. 15 minut. Dolej wino, wrzącą wodę, zioła i przyprawy. Ugotowany wywar przecedź przez
Szybko Szybkowarfilet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający Mięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce(...)pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem. Odkładamy do lodówki. Na roztopione na patelni masło wrzucamy, ściskając mocno w garści, posiekany na wiórki por. Szklimy, solimy i pieprzymy, dodajemy kilka kropel octu balsamicznego. Pieczarki kroimy na cztery - sześć części, wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy na najmniejszym ogniu na 10 minut. Odstawiamy pokrywkę i ustawiamy na największym palniku
BaRepaspaluch, pachnąca delikatnie masłem czosnkowym, przełożona drobiową szynką i rozpływającym się serem ... Komu, komu? :))) Składniki na 2 osoby: 2 bułki typu p aluch łyżeczka masła czosnkowego (masło +przeciśnięty przez praskę czosnek) kilka plasterków drobiowej wędliny kilka plasterków sera żółtego Wykonanie: Bułkę nacinamy, nie przekrawając jej do końca. Smarujemy każde nacięcie masłem.Następnie wkładamy w nacięcia po plasterku sera
Walijskie PichcenieSkładniki: 1,5 kg wątróbek indyczych 750 g pieczarek 3 łyżki mąki 2 cebule 1,5 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku sól, pieprz szczyptę papryki ostrej 1 łyżka majeranku 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić
O kuchni z uczuciemZiemniaki z rękawa... Aromatyczne, pieczone w rękawie ziemniaki. Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku. Pysznie przyprawione. Polecam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1/2 łyżki masła; 1 duża cebula; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku; 1 płaska łyżeczka vegety; Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g); 1/2 łyżeczki chili; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)wszystkie przyprawy tj. vegetę, przyprawę do ziemniaków, chili, słodką paprykę. Dobrze wymieszać. Do cebuli, boczku i czosnku z przyprawami dodać obrane ziemniaki i dobrze wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia. Do rękawa z ziemniakami dodać 1/2 łyżki masła. Zamknąć rękaw. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez
Gospodyni Miejska