Składniki: 1,5 kg wątróbek indyczych 750 g pieczarek 3 łyżki mąki 2 cebule 1,5 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku sól, pieprz szczyptę papryki ostrej 1 łyżka majeranku 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić
O kuchni z uczuciemZiemniaki z rękawa... Aromatyczne, pieczone w rękawie ziemniaki. Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku. Pysznie przyprawione. Polecam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1/2 łyżki masła; 1 duża cebula; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku; 1 płaska łyżeczka vegety; Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g); 1/2 łyżeczki chili; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)wszystkie przyprawy tj. vegetę, przyprawę do ziemniaków, chili, słodką paprykę. Dobrze wymieszać. Do cebuli, boczku i czosnku z przyprawami dodać obrane ziemniaki i dobrze wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia. Do rękawa z ziemniakami dodać 1/2 łyżki masła. Zamknąć rękaw. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez
Gospodyni Miejskakrem ze świeżych pomidorów: Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1 posiekana czerwona cebulka sól i pieprz do smaku 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka świeżych listków cytrynowego tymianku 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Masło topimy w rondelku, wrzucamy posiekaną cebulkę, solimy, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek, listki tymianku i dusimy razem chwilkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory koktajlowe dusimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę, 20 g suszonych borowików, 4 brązowe pieczarki, 1 l bulionu, 1 szalotka (lub 1/2 cebuli), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki startego parmezanu, 100 ml wina białego wytrawnego, 2 łyżki masła, oliwa, kilka gałązek tymianku, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Suszone grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć w letniej wodzie(...)wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia. Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć. Do warzyw dodać kaszę, namoczone grzyby i dynię, chwilę dusić, podlać winem, odparować alkohol (ok. 1 minuta). Kaszę zalać gorącym bulionem (minimalnie
SzczyptaSmaQziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10(...)podzielonego na różyczki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy. Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem. Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem. Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy
Moje Kuchenne Rewelacjeliściach sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz(...)wino i wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych kawałków rybę. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zamrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku dodajemy 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na bok. Łososia smażymy na oleju
Czerwona PorzeczkaZupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła(...)serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać
Ala piecze i gotujeobiady. :) Składniki: 4 piersi z kurczaka- pokrojone w kostke *2 łyżeczki przyprawy Cajun 2 zielone papryki 1 czerwona paprika 150-200 gr pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3 łyzki masła 1 łyżeczka suchej bazyli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 300 ml śmietany szczypior Wykonanie: Mieszamy przyprawę Cajun z kurczakiem. Odstawiamy. Kroimy papryke, pieczarki. W garnku(...)rozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi
Smaki Edytyciasto na pierogi: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: duża cebula 2 duże ząbki czosnku 250 g pieczarek 400 g cukinii sól, pieprz, bazylia w proszku masło Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Sposób(...)przygotowania: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Studzimy
Słodka Stronamoja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki: Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki gałka muszkatołowa, sól, pieprz jajka, 4 szt łyżka mąki łyżeczka masła Wykonanie: Rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami smażymy na patelni (bez tłuszczu), następnie odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka z 4 jaj, łyżkę mąki i łyżeczkę masła, wszystko mieszamy. Z białek ubijamy
Taste Of My Daypracy ;) A jutro... powtórka z rozrywki :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu pappardelle 300 g brunatnych pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżka masła(...)parmezan sól, pieprz A jak to zrobić: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pokrojony drobno boczek, aby wytopić z niego tłuszcz. Następnie dodać masło, posiekaną drobno szalotkę i czosnek, oraz pokrojone grzyby. Smażymy do momentu, aż pieczarki zmiękną. Wlewamy śmietankę i mieszając czekamy, aż sos zgęstnieje, wtedy dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy doprawiając do smaku
Kuchnia w opałachcytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę i zamieszać, odstawić Na głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około 3- 5 min. -często mieszać drewnianą łyżką Po tym czasie wlać bulion i mleko na patelnię, pogotować razem około
Proste Potrawyłyżka masła * litr rosołu bądź wywaru warzywnego * sól , pieprz , szczypta gałki muszkatołowej , szczypta cynamonu * grzanki czosnkowe * jogurt naturalny Przygotowanie : Rozpuścić masło w oleju. Przesmażyć cebulę , czosnek oraz marchew. Dusić aż się zeszklą. Dolać bulion oraz pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Czaniecki, 500 g świeżego szpinaku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 400 ml kremówki, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Umyte liście świeżego szpinaku dorzucamy do cebulki. Gdy szpinak
Aga w kuchniPotrzebne na 4 porcje jest: - 0,5 piersi z indyka - 1 cebula - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżeczka masła - imbir - 3 ząbki czosnku - 30g migdałów - natka pietruszki - ostra papryka - curry - ryż brązowy Krok 1: W garnuszku gotujemy pokrojony imbir, cebulę, czosnek, pomidory, migdały ok 15 min i blendujemy
Niezły Młynek