wiązanka koperku sól (u mnie morska jodowana) pieprz 2 łyżki masła 2 cytryny Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu
Bon Appetit Małgorzatyinnych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam! Składniki (2 porcje) ; 2 piersi z kurczaka 300g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków oliwa z oliwek 1,5 łyżka masła 4 plastry mozarelli 3-4 łyżki wody sól, pieprz, papryka ostra/słodka, natka pietruszki, curry Przygotowanie: Kurczak : Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek(...)trwała ok. 10 minut, aż do zadowalającego, złotego koloru. Gotowe frytki ostrożnie wyjmujemy drewnianą łyżką z dziurami i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach. Szpinak : Na łyżce masła rozgrzewamy drobno pokrojony ząbek czosnku. Ogień nie może być zbyt duży, by się nie przypalił, a wtedy będzie gorzki. Wsypujemy zamrożony szpinak, dodajemy 3-4 łyżki wody, przykrywamy. Co jakiś czas
Kitchens Alphabetparyska kuchnia Rachel Khoo. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki miękkiego masła Przygotowanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki trzymilimetrowej grubości (najlepiej za pomocą krajalnicy). Wrzucamy do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, musztardą i solą. Gotujemy na wolnym ogniu(...)minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przecinamy ząbek czosnku na połowę i nacieramy nim ścianki naczyń lub. naczynia żaroodpornego, następnie smarujemy je masłem. Przekładamy ziemniaki razem z sosem, w którym się gotowały, do małych naczyń lub jednego dużego naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając. Pieczemy, aż ziemniaki się przyrumienią około 30-40 minut. Podajemy gorące jako samodzielne danie
Smakowity Blog Kulinarnydodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki) 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz ziele angielskie liść laurowy Na sos: 750ml soku pomidorowego 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól, pieprz do smaku śmietana 18% łyżka mąki koperek Wykonanie: Ostrym(...)płuczemy kaszę jaglaną. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy 1.5 szkl. wody. Gotujemy do momentu, aż płyn się wchłonie. W dużej misce mieszamy: mielone mięso, przesmażoną na maśle cebulkę, posiekany czosnek, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy (najlepiej rękoma). Na każdy obgotowany liść kapusty nakładamy farsz. Ja lubię duże gołąbki, więc nakładam go dość sporo. Jeśli mamy
Walijskie Pichceniejedynie 2 skromne bochenki na tydzień i nagrzewanie całego piekrnika dla 1 główki czosnku koliduje z moim poczuciem zdrowego rozsądku postanowiłam zrobić to szybciej. Czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na łyżce masła. Oprócz oczywistej oszczędności czasu i energii zafundowałam domownikom czosnkową aromaterapie. Optymiści twierdzą, że oczyściłam ich drogi oddechowe ze wszystkich drobnoustrojów na wieki wieków. Nie wiem jak smakuje(...)dokarmionego 12h wcześniej zakwasu żytniego wymieszać z mąką i letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-16h. Gotowe ciasto: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, dodać zaczyn, wodę, czosnek i oliwę z oliwek. Wyrabiać przez kilka minut, aż do otrzymania sprężystego, gładkiego
Zapiski Młodej ŻonyKoszt przygotowania: 28,00 zł ( 2-3 porcje) SKŁADNIKI na sałatkę: 250 g krewetek tiger 1 mango 1 awokado 8 pomidorków daktylowych mix sałat rukola 1 ząbek czosnku 1 cytryna 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka posikanej natki pietruszki sól, pieprz SKŁADNIKI na dresing miętowo-limonkowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 limonki garść listków mięty szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)cukru szczypta pieprzu PRZYGOTOWANIE krewetek: Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy krewetki i sok z cytryny. Krewetki smażymy ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE dresingu miętowo-limonkowego: Do blendera wlewamy oliwę. Dodajemy listki mięty i sok z limonki
kulinarnyJamasła Grzyby czyścimy, kroimy w drobniejsze cząstki i gotujemy minimum pół godziny. Ja dla większej pewności gotowałam 1 h. Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku
Bon Appetit Małgorzatyzupełnie nowych. Oto jeden z nich. Krem ze szparagów i zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła(...)sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan do posypania - opcjonalnie wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy je przez 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą do wysokości groszku i gotujemy 20 minut. Dokładamy odcedzone szparagi (pozostawiamy 4 do dekoracji). Dolewamy śmietanę i wszystko miksujemy. Gdyby zupa była
Przysmaki Karolkijajka śmietanka Cremefine ser do posypania (opcjonalnie) sól (ja użyłam himalajskiej) pieprz, gałka muszkatołowa mielona suszony czosnek (5-6 płatków) 1. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy czosnek i szczyptę soli. Podsmażamy do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia. 2. Szpinak przekładamy do kokilek, tworząc po środku dziurę na jajko. Delikatnie wbijamy
My Culinary Artwygląda to tak: ZUPA KREM Z BROKUŁÓW: Składniki (na 3-4 porcje obiadowe zupy): 1 średni brokuł (mój, widoczny na zdjęciu był nieco za duży) łyżeczka masła lub łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa (lub własny bulion) woda pół opakowania serka śmietankowego (np. Twój Smak, Philadelphia, Delicate z Biedronki itp.) sól, pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego pestki słonecznika(...)płatki migdałów Przygotowanie: Brokuła płuczemy i kroimy na małe różyczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy go w garnku, na maśle lub oliwie. Wrzucamy do niego różyczki brokułów i przez chwilę tak podsmażamy, aby przeszły smakiem i zapachem czosnku. W drugim garnku, we wrzątku rozpuszczamy kostkę bulionową. Zalewamy brokuły wywarem i dopełniamy wodą tak, aby równo zakrywała warzywa. Doprawiamy solą
Sagneska - gotowanie i lifestyledzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż będzie miękki:) 3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy:) 4. Wlewamy w szklankę gorącą wodę. Rozrabiamy kostkę rosołową. Dodajemy do cebuli i czosnku. 5. Serek topiony (ja dodaję duży śmietankowy) dodajemy do reszty składników
Kuchnia Pełna Pasjimogło że to nasza rodzima. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu a zupa w smaku słodka i delikatna. Składniki (na 5-6osób) : 1 kg cebuli 50g masła 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 100-150g sera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny(...)Przygotowanie : Cebulę obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki (szkoda trafić na taką w zupie). Do wyższego garnka daję masło i wrzucam cebulę którą trzeba dobrze zeszklić. Zalewam ją bulionem i dodaję starty na tarce czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję aż cebula będzie miękka. W między czasie przygotowuję pieczywo w piekarniku. Gdy zupa jest już gotowa włączam
Mechanik w kuchnikukurydzy, odsączonej z wody kilka plasterków sera żółtego pokrojonego w paseczki kilka plasterków salami pokrojonych na 4 części pół słoiczka czarnych oliwek odsączonych z wody, przepołowionych 1 połówka przekrojonego czosnku + oliwa do posmarowania ciast na pizzerinki i papieru do pieczenia ulubione świeże zioła ! Jednak jak to przy pizzy: kompilacja składników może być dowolna, u mnie taki dobór(...)wyschnięciem jego powierzchni). Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką umieszczamy w ciepłe miejsce, dalekie od przeciągów na ok. 1 godzinę. Sos pomidorowy : Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i przyrumieniamy go. Kolejno zmniejszamy ogień, dodajemy listki ulubionych ziół, chwilę podsmażamy wraz z czosnkiem. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy wino do 1/2 jego objętości. Kolejno wlewamy
Symfonia Smakówmąki żytniej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 40 g masła 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ząbki czosnku dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka 10 g czarnuszki Papryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Opiekać przez 20-30 minut(...)wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać sól, pozostałe płyny, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około 2-3 minut, ciągle mieszając, po czym wlewam wino
W kuchni Karmel-itki