masło czosnek - 2197 przepisów (strona:44/147)

Naleśniki ze szpinakiem i fetą 192

lekko roztrzepane 1 i 1/2 łyżki masła, roztopionego 450 ml mleka masło klarowane do smażenie Farsz: 400 g mrożonego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera feta szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Naleśniki:  Do misy miksera dajemy mąkę, sól, cukier. Mieszamy. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło(...)minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez minutę. Powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Farsz:  Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a następnie szpinak. Całość dusimy około 10-15 minut, do momentu aż płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Szpinak przestudzamy i dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Bruschetta 152

przygotowania bruschetty potrzebne będzie nami :  Pieczywo np. Bagietka, ciabatta Oliwa z oliwek Czosnek Możemy ewentualnie użyć masła czosnkowego Przygotować możemy np w piekarniku rozgrzanym do 180C bądź w tosterze czy na grillu. Pieczywo kroimy na grubość około 1cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po okresie gdy nabierze koloru smarujemy oliwa z oliwek i Ząbkiem czosnku. Na wierzch możemy

cookpl
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 174

zagotowała, posoliłam i wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut. Składniki sosu: 3-4 średnie ząbki czosnku , 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii ,  sok wyciśnięty z połowy cytryny , około  100 gram masła . Z lodówki wyjęłam rybę, odsączyłam ze zbędnego soku i posypałam solą oraz gruboziarnistym pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni roztopiłam łyżkę masła(...)obsmażyłam rybę z obu stron.  Rybę przełożyłam na talerz i przykryłam, żeby nie ostygła. Na tej samej patelni, cały czas na średnim ogniu,  roztopiłam resztę masła. Wrzuciłam na nie posiekany czosnek i przesmażyłam go krótko. Następnie dodałam posiekaną bazylię i poddusiłam około pół minuty. Wycisnęłam sok z połowy cytryny i wlałam na patelnię. Dodałam odrobinę soli, zamieszałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniak z jajem i szpinakiem 288

szpinak, mozzarella i sos czosnkowo-koperkowy. Mniam!  Składniki: 6 średnich ziemniaków  2-3 jaja 200 gram szpinaku 4-5 ząbków czosnku  150 gram jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 50 gram mozzarelli  50 gram masła oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz chili (w płatkach bądź w całości byle suszone) tymianek A więc tak! Zaczniemy od tego(...)ząbki) i koperkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy również odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz i po chwili wrzucamy szpinak.  Nie sugerujmy się tą ilością, zostaną z tego szpinaku jedynie dwie-trzy łyżki po odparowaniu

Mango Papaja
Zupa krem z pora 179

smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)! Zupa krem z pora Składniki: około 700 g pora (biała część) ok. 150 g masła ok.800 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich) sól, pieprz pieprz kajeński śmietana kremówka Umyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora

UgotujmyTo.pl
Zupa z cukinii z płatkami migdałowymi 134

łyżka masła  śmietana 18 % 1 paczka płatków migdałowych  listek laurowy  ziele angielskie  pieprz ziarnisty  2 ząbki czosnku  natka pietruszki  chleb na grzanki  Sposób wykonania:  Cebulę zeszklić na maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać(...)litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki z chleba. Krem wlać do talerzy i posypać dodatkami . Smacznego

pieprzny smaczek
Szczawiowa 154

Składniki: 1,5 szklanki (370 ml) bulionu płaska łyżeczka (5 g) masła 250 g szczawiu ząbek czosnku płaska łyżka (15 g) śmietany 18% sól, pieprz + jajko/a ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw myjemy i kroimy drobno. 2. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojony szczaw, ustawiamy na malutki ogień, trzymamy pod przykryciem, co chwila mieszamy. 3. Gdy szczaw będzie już

Malowane smakiem
Pstrąg po żydowsku 224

jednak masełko pietruszkowe. Jest tak dobre, że właściwie zasługuje na odrębny post:) Składniki: świeży pstrąg patroszony – 1 szt. natka pietruszki – 1 pęczek świeża kolendra – 2 gałązki masło – 2 łyżki cebula – 2 szt. czosnek – 3 ząbki białe wino wytrawne – 1 szklanka sok z ½ cytryny cukier – 2 łyżeczki rodzynki – 100 gram pomidory krojone – 1 puszka przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy Masełko pietruszkowe(...)miseczki wrzucamy 2 łyżki masła, garść posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy nieposiekaną), trochę posiekanej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko widelcem. Staramy się nie zjeść wszystkiego z pieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do ryby:) Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masełko razem

Gotuj z Misiem
Zupa z ciecierzycy i porów 239

zainspirowała mnie do przygotowania własnej zupy porowo-ciecierzycowej. Składniki: 4 pory (białe części) puszka ciecierzycy (lub 1,5 szklanki ciecierzycy namoczonej i ugotowanej) 3 łyżki masła 1 marchew 1/2 selera 3-4 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory przekroić na pół, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Marchew(...)selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać selera, marchew oraz pory i zmiażdżony czosnek. Delikatnie posolić i dusić kilka minut. Zalać 4 szklankami wody, po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 10 minut, dodać ciecierzycę, posiekaną natkę, majeranek. Po kilku minutach zdjąć z ognia i wlać słodką śmietankę. Doprawić solą i pieprzem

Czerwień i błękit
Penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą 324

piri-piri – 1 sz * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżeczka * oliwa extra virgin – 4 łyżki * prawdziwe masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , papryką i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Na patelnię(...)Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W tym czasie makaron gotujemy al dente , odcedzamy , ale absolutnie nie przelewamy zimną wodą. Na dużej patelni roztapiamy resztę masła , wrzucamy makaron i posypujemy dużą szczyptą niedźwiedziego czosnku. Chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy szpinak z kurczakiem oraz pokrojoną gorgonzolę. Podgrzewamy , dokładnie mieszając , aż ser się roztopi. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz świeżo zmielonym

Ostra na Słodko
Makaron z warzywami, czyli jak wykorzystać zupki błyskawiczne z makaronem 251

dnia. Pomysł przyszedł do głowy podczas zakupów i okazał się trafiony. Wystarczy błyskawiczny makaron, trochę warzyw i kwadrans. Nic więcej :) Składniki: 2 łyżki masła , 2 łyżki oleju (rzepakowego lub ryżowego), 2 ząbki czosnku , ok. 10 cm białej części pora , 2-3 dymki w całości ze szczypiorem , mała papryczka chili - według smaku, 2 średnie marchewki , 1 średnia czerwona papryka(...)szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej , 2 łyżki sosu sojowego , 2 opakowania zupki orientalnej pikantnej z makaronem . Do przygotowania tego makarony najlepiej użyć głębokiej patelni lub woka. Masło stopić na patelni wraz z olejem. Czosnek pokroić w plasterki, białe części dymki w większe kawałki, a pora w plasterki - krótko przesmażyć. Dodać posiekaną papryczkę chili i chwilę wszystko razem poddusić

Codzienna kuchnia niecodzienna
WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA 276

ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku szczypta majeranku koperek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie  dodajemy

Walijskie Pichcenie
Pasztet z drobiowych wątróbek 170

pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się go na jednej patelni z masłem, oraz brandy, alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła(...)twarde. Doprawiamy wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, wkładamy wątróbki do blendera i miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszamy od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 1 łyżką natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Mój pasztet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA "Poproszę o dokładkę" ;-) 356

natki pietruszki 150 ml śmietany 18% sól, pieprz,  szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju rzepakowego/oliwy  1. Por pokroić na talarki i zrumienić na maśle klarowanym wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą porów z czosnkiem, startych serów, odrobiny pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą

Restauracyjka Literacka
Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 210

minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie(...)plasterki i każdy tniemy nożem w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z wodą, żeby ziemniaki nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy cebulę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość chwilę podsmażamy i wlewamy wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy

Kolizje Smaków