talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :) Polecam! * łosoś- 300 g * szpinak- (u mnie mrożony)* * cebula- 1 szt. * czosnek- 4 ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chili Piekarnik nagrzać(...)drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło- kiedy szpinak zwiędnie). Dodać szpinak i dusić do momentu, aż płyn odparuje, a liście zwiędną. Dodać sól, pieprz, 3 sprasowane ząbki czosnku i smażyć dosłownie minutkę. Smacznego! :) * można dodać 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego, wtedy szpinak będzie miał łagodniejszy i śmietankowy
Kraina Miodem Płynącalistek laurowy 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soku z cytryny kolorowy pieprz oliwa truflowa oliwa z oliwek i łyżka masła (może być tylko oliwa) Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Główkę czosnku obieramy z zewnętrzych najgrubszych warstw łupin i smarujemy całość oliwą. Pieczemy 15 minut na blasze. Po wyjęciu ząbki same będą wyskakiwały z łupinek. Pora kroimy(...)kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2cm. W garnku rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na średnim ogniu podsmażamy pod przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, listek laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 min. Ziemniaki powinny być ugotowane. Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy
W kuchni wieczoremCudowny, przepyszny przepis na lekką kolację. Składniki: sałata lodowa 2 piersi z kurczaka pomidor grana padano 1/2 czerwonej cebuli masło sól, pieprz sos ( z Kwestii Smaku ): 1 żółtko 1/3 ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sosu worcestershire 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego) 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) grzanki: ciabatta(...)peperoncino) 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli Kurczaka oczyszczamy i kroimy na plastry. Obsypujemy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię, smażymy na maśle aż się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy sos, do miski wbijamy żółtko, wyciśnięty czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire całość miksujemy. Stopniowo dodajemy olej - po 2 łyżki (2 łyżki - 1-2 min miksowania). Dodajemy sok z cytryny
Brzuszki Łakomczuszkidodajemy mięso. Po chwili dorzucamy 1 puszkę pomidorów, pokrojone pieczarki, 2 plastry sera topionego, sól, pieprz, paprykę (wg uznania) mieszamy i czekamy. II farsz : w garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy 2 pokrojone ząbki czosnku (uważajmy, by go nie przypalić!), dodajemy mrożony szpinak, 2-3 łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne
Kitchens Alphabetpomidorki koktajlowe ok 10 szt - oliwki czarne kilka sztuk - szpinak św. 1 op - rozmaryn gałązka 1szt ( może być też suszony ok. 1 łyżeczki) - czosnek 2 ząbki - paprykę ostrą 1 mały strączek - mozzarella 2 kule - masło 1/3 kostki - sól, pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA : - masło i mąkę z solą posiekać z jajem i zimną wodą. wyrobić gładkie ciasto(...)można chwilkę dopiec bez obciążenia. - w tym czasie przygotowuję nadzienie pomidorki, paprykę, szpinak myję i osuszam, paprykę kroję w pół krążki - na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie szpinak doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem, chwile dusze na patelni - na podpieczone ciastko na spodzie układam szpinak a na nim pomidorki, paprykę, mozzarellę, oliwki, pokrojony strączek papryki chili, układam świeży rozmaryn
Basia w kuchnirazem miało być minimalistycznie. Postawiłam na pieczarkową. Składniki: 500g pieczarek 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 200g śmietany 18% 1 kostka bulionowa warzywna 2 litry wody 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła 2 kieliszki białego(...)wina Dodatki: Kolorowy krótki makaron rurki lub bagietka + ser gouda Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować. Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka z gotującym się bulionem razem z masłem. Pieczarki pokroić w plasterki. Odłożyć 4 garście pokrojonych pieczarek, resztę podsmażyć na drugiej łyżce masła
W kuchni wieczoremgrzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej(...)dużym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 30-40 minut, by wywar naciągnął. W tym czasie w garnku roztopić masło na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć na ok.5-7 minut aż się zrumieni. Wrzucić czosnek i świeże grzyby , smażyć 4-5 minut aż zaczną mięknąć. Dodać sól , pieprz, tymianek , gałkę muszkatołową i oprószyć mąką. Smażyć dalej
Smaczne Zdrowegarść siekanej natki pietruszki 75 g masła oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz 100 g parmezanu, startego 2 żółtka (opcjonalnie) Przygotowanie: W dużym garnku roztopić masło z łyżką oliwy. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażyć na złoto. Wtenczas oczyścić grzyby i pokroić w mniejsze cząstki. Połączyć z cebulą oraz czosnkiem. Smażyć przez około 5-10 minut. Następnie do garnka wsypać
Food Squarewrzącej wody 550g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, posiekanego 500g liści szpinaku 15g masła 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 150g sera ricotta 75g startego parmezanu utrzepane jajko, do posmarowania Sos: 2 łyżki oliwy 90g pancetty, drobno pokrojonej 125ml(...)wkładamy do lodówki na 30 minut. Aby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż się lekko zezłoci. Dodajemy szpinak i gotujemy przez 2-3 minuty, aż soki, które się wydzielą, zredukują się. Lekko zwiększamy ogień, dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Szpinak odcedzamy i siekamy. W dużej misce mieszamy ricottę, parmezan i szpinak. Jeśli
Smakowity Blog KulinarnyNawet dzieci ją bardzo lubią! Składniki: 25 dag mąki 15 dag masła jajko sól 20 dag szpinaku 4 jajka pól szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty
Z Majeczką w kuchniWigilię 2014 ale 2015:-) Składniki: cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety) 1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę 3 ząbki wyciśniętego czosnku 3 łyżki kuminu sok wyciśnięty z 2 cytryn masło i kostka rosołowa np. drobiowa lub rybna Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę z soku z cytryny, kuminu i czosnku. Marynujemy rybę po wierzchu i w środku
Smaki Brazyliiraczej podduszone na patelni. Ja zdecydowałam się też na zastąpienie oleju masłem. Składniki (2 porcje): - filet z kurczaka podwójny - ulubione przyprawy (sól, pieprz, zioła, mielony czosnek lub gotowa przyprawa do kurczaka) - odrobina masła, oleju lub oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Kroimy filet na dwie pojedyncze piersi. 2. Z papieru do pieczenia odrywamy dwa kawałki o takiej wielkości, żeby
Kraina Tysiąca Smakówwskazywała ;) ) Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni! Do dzieła! SKŁADNIKI : * podudzia z kurczaka – 3 szt * cytryna – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * tymianek – 3 gałązki * masło – 30 g * mąka pszenna – 1 łyżka * olej rzepakowy – 50 ml * kolorowy pieprz – do smaku * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Podudzia(...)smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy nasze mięso. Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek. Całość skrapiamy resztą oleju. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut. Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny. Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy
Ostra na SłodkoZupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła 1 łyżka domowej vegety 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Cukinie myjemy, odcinamy końce, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy masło. Smażymy
Kulinarne przygody Gatitynajlepiej masłem smakowym! :) 100 g miękkiego masła kilka gałązek natki pietruszki 1 mała papryczka chili ½ ząbka czosnku sól, pieprz do smaku Natkę pietruszki, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Mieszamy z miękkim masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Kukurydzę można napić na patyczki do szaszłyków, wtedy nie poparzymy sobie palców w trakcie pałaszowania złocistych ziarenek :) Smacznego
W kuchni Katie