masło czosnek - 2197 przepisów (strona:62/147)

Zapiekanka mięsna z zielonym puree 156

Składniki: 1,5 kg ziemniaków 750 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek 2 cebule 2-3 marchewki 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 puszki pomidorów pęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka) 6-7 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody/ bulionu sól, pieprz, zioła prowansalskie, kmin mielony, olej do smażenia 1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić(...)Przecisnąć przez praskę. 2. Opłukane zioła zmiksować z 3 ząbkami czosnku (można dodać trochę oliwy, żeby łatwiej się miksowało) Zmiksowane zioła dodać razem z miękkim masłem i lekko podgrzanym mlekiem do gorących ziemniaków energicznie całość mieszając. Mleko dodawać na końcu po trochu, bo w zależności od rodzaju ziemniaków, nie będzie nam całe potrzebne, bo nie chcemy, żeby puree było

UgotujmyTo.pl
Quiche ze szpinakiem i łososiem 151

tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią zbyt zainteresowany, za to ja z mamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli  nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę(...)włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na placek grubości 0,5 cm.  Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony

Pasja Smaku
ZUPA CZOSNKOWA/KREM Z CZOSNKU – 2,80 zł 318

SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1.CEBULA + CZOSNEK (5 min): > cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na roztopione masło, podsmażamy 2 min na średnim ogniu i dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Jeżeli chcemy, aby zupa była ostrzejsza, zostawiamy jeden ząbek i dorzucamy go pod koniec aby dodał zupie większej wyrazistości. Podsmażamy razem

Nerds Kitchen
RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 203

GROSZKIEM. /własny;/ 4-6 porcji 3 woreczki brązowego ryżu 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeży) sól, pieprz 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego Ryż płuczę na sicie. Cebulę obieram, siekam drobno i szklę na oleju roślinnym wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie(...)wlewam dopiero, kiedy poprzednio wlany płyn zostanie  wchłonięty przez ryż. Ciągle mieszając, doprowadzam ryż do miękkości. Kiedy większość bulionu zostanie zużyta, dodaję groszek.  Na samym końcu dodaję masło i przyprawy. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wątróbka drobiowa z szalotkami i renetą w migdałach. 145

pieprz -jedna reneta pokrojona w ósemki, bez gniazd nasiennych, skropiona cytryną (by nie zbrązowiała) -masło klarowane -kilka łyżek różowego wina -łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej Na maśle klarowanym szklimy posiekaną cebulę dodając połówek szalotek, czosnku i jabłka. Jabłka posypujemy rozmarynem. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy migdały. Podsmażamy dwie minuty i ściągamy z patelni połówki szalotki i jabłka

BaRepas
Żółte curry z kurczakiem i cukinią 499

się dużą miską ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g krojonych pomidorów (pół puszki) lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone 1/2 - 1 szklanki wody

W kuchni wieczorem
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 126

kolacja w rustykalnym stylu. Dla 2 osób: 1 rzepa 2 łyżki śmietany 12%  200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu) Garść suszonych borowików Łyżka masła 2 łyżki śmietany 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Tymianek, sól I pieprz Rzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy(...)przykryciem na ok 10minut. Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło. Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę. Na koniec talerz pokropiłam oliwą z pestek dyni. Ma przecudny kolor! Smacznego

Kulinarna rozmowa
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 141

butter 250g broccoli Na 2 porcje potrzebne nam będą: 2 kawałki łososia 1 cytryna Skórka z cytryny Kilka łodyg tymianku Mała garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sól I pieprz 1 łyżka masła 250g brokułów Method: Pre-heat the oven to 170°C. To prepare the salmon, place it in the ovenproof dish covered with the baking paper

Kulinarna rozmowa
Spaghetti z chili i kurkami 151

danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:) Składniki; koszyczek kurek 200 ml śmietanki kremówki 1 papryczka chili sól, pieprz zioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghetti łyżka masła Na maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami

Bon Appetit Małgorzaty
Sos pieczarkowy szybki 146

dużo bardziej aromatyczne od białych. składniki (na 2 porcje) ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki  1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, rozgniecione garść siekanej natki pietruszki masło 150 ml bulionu 100 ml śmietany 18% sól, pieprz przygotowanie na patelni rozgrzać masło,dodać cebulę i chwilę podsmażać, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez

Stare Gary
kotlety mielone z ziołami i parmezanem 185

bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół)  sól  pieprz pęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku  parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany 2 łyżki sosu sojowego masło i olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia + tarty parmezan przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.  Cebulę pokroić w drobną

Stare Gary
Pierogi Szwedzkie 249

łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz:       500 g pieczarek 2 cebule połowa kapusty oregano słodka papryka odrobina chilli czosnek w proszku sól, pieprz ponadto:  masło/margaryna czarnuszka jajko Pierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania:  Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie

Słodka Strona
Chili con carne 111

łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sos Tabasco (ewentualnie) Przygotowanie: Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką

Food Square
Zapiekanka ziemniaczana z kaszanką 218

cebulki, oczywiście kaszanka to nasza propozycja na smakowitą zapiekankę. Składniki: -1,5 kg ziemniaków -2 kaszanki lub jak kto woli - 2 krupnioki -2 cebule -2 ząbki czosnku -3 plasterki jakiejkolwiek wędzonki -łyżka masła - najlepiej klarowanego -pieprz ziołowy -przyprawa warzywna -przyprawa do mięs -odrobina oleju    Ziemniaki obieramy. Jedną cebulę i wędzonkę kroimy w drobną kostkę.    Jednego ziemniaka

Maminek kulinarny
Ser camembert faszerowany śliwkami 164

pysznie.  Składniki: 4 serki camembert 1 jajko od szczęśliwej kurki  1/2 szklanki bułki tartej  2 łyżki oliwy  2 łyżki masła  500 g śliwek  1 łyżeczka oregano  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka brązowego cukru  odrobina soli  pieprz  Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przeciśnięty przez praskę czosnek utrzeć

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania