ząbki czosnku Przygotowanie : Szpinak doskonale umyć , osączyć i obgotować chwilę na parze lub zagotować krótko w niewielkiej ilości wody ( wcześniej pokroić ) Na rozgrzanej patelnię z 2 - 3 łyżkami masła obsmażyć czosnek , dodać szpinak - mieszać Wbić rozmieszane jajka , posolić ( jeśli dodaliśmy roztarty szpinak to ostrożnie ze solą ) Dobrze wymieszać by połączyć składniki . Gotowe , to jest mój sposób na jajecznicę ze szpinakiem
Proste PotrawyNiezwykle proste i smaczne danie obiadowe z piersi kurczaka. Składniki: -filet z piersi kurczaka -masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę ) -kilka ząbków czosnku -natka pietruszki -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki mleka -sól, pieprz -bułka tarta -olej(...)smażenia Filety kroimy wzdłuż na połówki. Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do masła wyciskamy czosnek i dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki drobniutko kroimy. Płat mięsa posypujemy natką pietruszki i nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego. Zwijamy roladki. Do roztrzepanych jajek
Maminek kulinarnyostrego sera cheddar 1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku, posiekanego ok 20 g masła lekko stopionego 2 bułki panini (moje ok 15cm(...)inne pieczywo np ciabata, bagietka przygotowanie W dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową. Rozgrzać grill w piekarniku. Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę serową
Stare GarySkładniki, 2 osoby: 250 g pieczarek 200 g śmietany 18% 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku natka pietruszki masło Przygotowanie: Cebulę posiekać, czosnek rozgnieść. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, a pod koniec smażenia rozgnieciony czosnek. Pieczarki przeciąć na pół i pokroić na talarki. Dodać do podsmażonej cebuli i smażyć aż do odparowania wody. Dodać śmietanę
cooklifeKremy są, w moim mniemaniu, wręcz banalne, przez co nie podpierałam się żadną recepturą. KREM Z CUKINII. /autorski;/ 1 żółta cukinia 1 kostka rosołowa 1 cebula łyżka masła ząbek czosnku 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 łyżeczki lubczyku pieprz, gałka muszkatołowa Cukinię obrałam, usunęłam miąższ z pestkami i pokroiłam w kawałki, aby szybciej się ugotowała. Cebulę wraz z ząbkiem(...)czosnku siekam drobno, podsmażam na maśle. Kiedy już się zeszklą, dodaję cukinię, wlewam tyle wody, aby częściowo ją zakryć, gotuję do miękkości, dodając w międzyczasie kostkę rosołową i lubczyk. Kiedy już cukinia jest miękka, miksuję na krem. Dolewam ciepłe mleko i mieszam, ponownie zagotowuję. Doprawiam pieprzem, gałką muszkatołową. Podaję - na zdjęciu ze śmietankowym serkiem topionym. SMACZNEGO! Pozdrawiam jesiennie. Karmel
W kuchni Karmel-itkiwyciągnięcie ręki. Małże zebrane na plaży gwarantują świeżość. Te oto są najbardziej naturalne jak tylko można je podać. Na 1 porcję: Dwie spore garście oczyszczonych małż Łyżka masła 1 ząbek czosnku Pieprz Natka pietruszki Plaster cytryny W garnku rozgrzewamy masło. Na to wsypujemy czosnek a następnie małże. Czekamy kilka chwil aż się otworzą. Opruszamy pieprzem I pietruszką. Podajemy z sosem
Kulinarna rozmowadodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 średnie ziemniaki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne pieprz sól 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: Soczewicę płukamy w sitku pod zimą wodą(...)gotującego bulionu dodajemy: pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i łyżkę masła. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, startą dynię i soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki. Smacznego
Truskawkowa Fiestaryba jest delikatna i soczysta. Nie traci cennych witamin i mikroelementów. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga ze skórą 4 plasterki cytryny przyprawa do ryb 1 łyżeczka masła 1 ząbek czosnku suszona natka pietruszki suszony koperek i lubczyk sól pieprz pieprz kolorowy A jak to zrobić: Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pietruszką, koperkiem, lubczykiem, solą
Kuchnia w opałachzmagań zaczynam od przepysznego śniadanka...Omletttt ze szpinakiem i twarożkiem idealny dla mnie... Składniki: 4 jajka 100g. szpinak u mnie mrożony 2 łyżki twarożku 0% tł. 1/2 łyzeczki masła 1 ząbek czosnku Przyprawy: chilli, pieprz, sól, natka pietruszki Jajka i przyprawy mieszamy razem....Wlewamy na patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu do momentu aż góra omletu się zetnie(...)boki odejdą od patelni... Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę...Na patelni rozpuszczamy masło i przetarty czosnek a następnie szpinak...chwilę podsmażamy Omlet przekładamy na talerz...na połowie nakładamy szpinak i twarożek... Smacznego!!! Pyszności.....;) var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com
NaKońcuJęzykazupy jest serek topiony kremowy i jajko, oraz gałka muszkatałowa. Zamiast czosnku użyłam czosnek niedźwiedzi, oraz sól czosnkową, gdyż czosnkowe dodatki świetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego(...)rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały pieprz gałka muszkatałowa 1 jajko ugotowane na twardo Szpinak podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek niedźwiedzi, doprawiamy solą czosnkową i dusimy chwilkę. Wlewamy 250 ml rosołu, 3/4 sera topionego i za pomocą trzepaczki mieszamy, aż ser się rozpuści,a zupa uzyska konsystencję kremową. Zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwytrawnej z curry, czosnkiem i białym pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym smaku. Składniki 1kg miąższu z dyni 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1l bulionu sól, biały pieprz, curry śmietanka kremówka do smaku Sposób przygotowania Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki(...)garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę
Pyry na GazNaprawdę warta do wypróbowania, gorąco polecam. Rybę do tego dania można użyć dowolną, ale najlepiej, aby to była ryba morska, wtedy będzie smakować lepiej. Składniki: Ryba 100 g masła 4 ząbki czosnku natka pietruszki sok z cytryny sos salsa Przygotowanie: Miękkie masło rozcieramy z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Rybę posypujemy solą, opryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy masełkiem czosnkowym, pieczemy
Kuchnia Łukaszażółty Farsz ze szpinaku. 25 dag szpinak w liściach 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku 1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula 15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę 1 jajko roztrzepane 5 dag masło Olej do smażenia i masło sól ,czarny pieprz Naleśniki. 1 szkl. mąki przesianej 2 jajka 0,5 szkl. mleka(...)zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać starty żółty ser. Farsz ze szpinaku- Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym, mieszając dodajemy liście szpinaku. Całość
Kulinarny karnet Christopherałupiającego (nie potrzebne skreślić) "święta" w necie zaroiło się od walentynkowych przepisów. Wśród nich prym wiodą krewetki prężące się apetycznie niemal we wszystkich odsłonach - poczynając od masła z czosnkiem i pietruszką na czekoladowej polewie kończąc. Równie imponująco i intrygująco prezentują się ostrygi, małże i królewski skorupiak - homar. U mnie tak wykwintnie nie będzie - póki co oczywiście(...)pieczarki , 150 g salami w plastrach , 150 g ser salami paprykowo-pomidorow , 1 szt cebula czerwona , 0,5 szt cebula biała , 0,3 szt czosnek , 2 szt pomidor , 1 szt papryka czerwona , 1 łyżka masło , do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała