mrożonych lub świeżych warzyw: kukurydza, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, marchewka 5 ząbków czosnku (ja miałam bardzo duże, takie podwójne nawet niż normalne) albo 1 mała główka czosnku 50-55 g masła (ja dałam 82%) 500 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Na kotlecie położyć folię spożywczą i rozbić(...)szczyptę cayenne oraz mleko. Wymieszać za pomocą trzepaczaki. Następnie kotlety obtoczyć w jajku, mące, jajku i panierce Panko. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sos: masło roztopić w woku lub rondlu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić go na maśle. Dodać warzywa. Podlać bulionem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić kilka minut do miękkości. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie
Fabryka pomysłównaszym stole, ale czasem się pojawia. Krewetki, bo o nich mowa, dziś w wersji z makaronem... w masełku z czosnkiem.... i pietruszeczka.... Pychotka!!! Makaron z krewetkami w maśle i czosnku. Składniki na 2 porcje: 250 g mrożonych krewetek; 200 g makaronu spaghetti; ok. 3 - 4 łyżki masła; 1 ząbek czosnku (polskiego - innego... kilka :)) 1/2 pęczka pietruszki(...)cytryny; sól, świeżo mielony pieprz. Krewetki rozmrażamy. (Mrożone są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucamy na patelnie. Smażymy bardzo krótko. W międzyczasie gotujemy makaron. Przed odcedzeniem odlewamy 1/2 szkl. wody. Do krewetek dodajemy pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlewamy pozostawioną z makaronu wodą
Miksturownikfolii aluminiowej zachowuje ona wszystko co najlepsze! Będzie smakowała jeszcze lepiej, jeżeli z wszystkimi przyprawami wstawisz ją na godzinę do lodówki. Składniki: - 2 nieduże świeże pstrągi - 2 nieduże ząbki czosnku - masło (z lodówki) - koperek, natka pietruszki (ewentualnie mogą być suszone) Przygotowanie: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2. Ryby patroszymy i dokładnie myjemy. Porządnie solimy rybę z wierzchu(...)środku. 3. Do wnętrza każdej ryby wyciskamy ząbek czosnku, wsypujemy drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. 4. Zimne masło kroimy w plasterki grubości ok. 2 mm. 5. Przygotuj taki kawałek folii aluminiowej, żeby zmieściła się w nim cała ryba. Na środku kładziemy 2-3 plasterki masła, a następnie na nie rybę. Trochę masła wkładamy także do wnętrza ryby i układamy
Kraina Tysiąca Smakówczosnek również się nie przypala (krewetki smażę na dość dużym ogniu). Wrzucam porcję krewetek tygrysich, następnie dodaję gałązki rozmarynu, czosnek, doprawiam papryczką chili i solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia masła, oliwy, ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą bagietkę. Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia(...)winem czy bez - bardzo polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób): 250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych - ja użyłam mrożonych) 4 łyzki oliwy z oliwek 4 łyżki masła 5 ząbków czosnku 2 gałązki rozmarynu 1 cm papryczki chili papryczka chili w płatkach DODATKOWO: 1 cytryna (do skrapiania gotowych krewetek) WYKONANIE: Mrożone krewetki należy najpierw odmrozić. W tym celu przełoż
Słodko-Słony Świat IlonyKrewetki, pieszczotliwie nazywane robalami, zostały tym razem zakupione na wyraźne życzenie Małżona mego, Żarłoczka. Tak się narobiło, że Ów Men zasmakował w tych skorupiakach i wyraził
Smaczna PyzaCzasem nachodzi mnie ochota, żeby zjeść na obiad coś innego niż kurczak czy schabowy. Ten przepis na aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem jest bardzo prosty i co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu (coś dla głodomorów takich jak ja kiedy jestem bardzo głodna i obiad muszę mieć na za chwilę, bo inaczej umrę z głodu :-) ). Zachęcam(...)łyżeczka posiekanej natki pietruszki plasterek cytryny sól 1 ząbek czosnku Dodatki: Ryż (można podać też np. z kaszą kuskus) brokuł gotowany (najlepiej na parze) Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny
Anielska Kuchnia Anirazem pogotować. Następnie zestawić tak przygotowany bulion z ognia. Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i pokroić w plastry. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W drugim garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać pokrojone brokuły i przez chwilkę (około 1 minuty) je podsmażać stale mieszając. Podsmażone brokuły z czosnkiem zalać wcześniej przygotowanym bulionem i całość gotować(...)kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek. Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone
Gospodyni Miejskasię nie znudza bo nigdy nie będą takie same. Składniki na naszą przekąskę śniadaniową lub...kolację -chleb ciemny razowy -ugotowane na twardo jajo - marynowany bialy imbir od Kuchnie Świata -czosnek + masło -suszone pomidory u mnie Ole -oliwki -ser żółty u mnie Cymes z Ryk -dobrej jakości szynka- tę akurat robił brat -troszkę majonezu czarny sezam, błonnik witalny jako posypka Ugotuj(...)jajo na twardo. Następnie pokrój. Zrób masło czosnkowe z masła, czosnku,soli. Posmaruj tym kanapki. Połóż plasterki Cymesa, szynkę. Na to wyłóż dość sporo imbiru marynowanego. Jest genialny w tym połączeniu. Chcesz być zdrowszy? To sobie nie żałuj. Ten słoiczek poszedł u mnie na trzy razy. Myślałam , że imbir marynowany biały to tylko do sushi. Nieprawda- do kanapek
Z Kuchni Do KuchniPyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)jadł, ale - postawiony pod ścianą groźbą rozwodu - w końcu zjada rybę, bo nie ma chłopina wyjścia:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na dwie duże porcje): 2 pstrągi patroszone 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku sok z cytryny 4 plasterki cytryny gałązki świeżego tymianku (może być suszony) sól świeżo zmielony pieprz DODATKOWO: 500-600 g ziemniaków (użyłam młodych) 0,5 czerwonej papryki
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżeczka soli 15 g drożdży 260 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła Nadzienie: 100 g masła 10 ząbków czosnku 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozprowadzamy w 5 łyżkach mleka. Mąkę przesiewamy i wszystkie składniki na ciasto łączymy z rozczynem. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy(...)mocno natłuszczoną blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż będą złociste. Nadzienie : Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło, czosnek i pietruszkę mieszamy. I nasze nadzienie jest gotowe ;) Smacznego
Lawendowe Niebozużyć całość. Mięso wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i chowamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Składniki na puree ok. 1 kilogram ziemniaków kilka łyżek masła ząbek czosnku odrobina rozmarynu Wykonanie (Po wstawieniu mięsa do piekarnika) Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w sporą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy pokrojone ziemniaki. Gdy już będą lekko złote(...)ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy ziemniaki (wody zostanie naprawdę mało) i odstawiamy na palnik, aby pozostała woda, której nie chcemy, odparowała do końca. Ugotowane wrzucamy do misy blendera dodajemy masło, czosnek i rozmaryn i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Składniki na sos żurawinowy Żurawina ze słoika (u mnie domowa, wcześniej przygotowana) Odrobina soku z pomarańczy Kawałki skóry
Symfonia SmakówFarsz: 100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 1/2 połówki piersi z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowany przyprawa do kurczaka Dodatkowo: karbowana sałata do dekoracji Ciasto: Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę(...)białkiem. Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią. Farsz: Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa
Czerwona Porzeczkaserwowania małż jest w moim domu od lat. Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku z całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni... :) Mule SKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób) - 2 kg małż - 1 kostka masła(...)PRZYGOTOWANIE: Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez praskę, listki tymianku obsługujemy z gałązki. W dużym garnku rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy szarotki, czosnek solimy i pieprzymy odrobinę (żeby cebulki i czosnek się delikatnie skarmelizowały). Dodajemy natkę z pietruszki. Następnie wino i dusimy 5 min. Gdy mamy już wszystko podduszamy
Zainspiruj się kuchniądanie można przygotować w pół godziny po prostu nie mogłem sobie go odmówić. Do przygotowania dania użyłem: Steaka z antrykotu wołowego (około 200 gram), 1 ząbka czosnku, 50 ml whiskey, 30 gram masła, 2 łyżeczek marynowanego zielonego pieprzu, 100 ml śmietany 30%, oliwy, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Jak zawsze powtarzam najważniejsze do przygotowania pysznego steaka jest dobrej jakości mięso(...)należy używać widelca, gdyż przekłucie mięsa spowoduje nadmierną utratę soków. Usmażonego steaka włożyłem do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Na patelnię, na której smażyłem mięso dodałem 30 gram masła, czosnek, w którym wcześniej marynowało się mięso i 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu, zmniejszając jednocześnie do minimum ogień po patelnią. Kiedy masło rozpuściło się, a czosnek zaczął wydzielać intensywny zapach
Wyprawy kulinarneswoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam do tego celu parowara. Szparagi gotowane na parze Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól pieprz Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze(...)minut, w zależności od tego jak są grube. W międzyczasie na suchej patelni prażymy bułkę tartą do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masło podgrzewamy do momentu, aż się delikatnie spieni, wtedy wrzucamy natkę, mieszamy i odstawiamy. Na osobnej patelni prażymy słonecznika. Ugotowane szparagi polewamy bułką z masłem, posypujemy słonecznikiem, soli
Kulinarne przygody Gatity