spotkania towarzyskie 1 porcja ok. 130 gram piersi z kurczaka 5/6 szparagów 5 pomidorków koktajlowych 2 garście mix sałat ( u mnie lodowa, masłowa,rukola) Parmezan do posypania ok.1 łyżka Marynata przyprawa do kurczaka olej sos czubata łyżka majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny 2 listki świeżej mięty szczypta soli Kurczaka wymieszaj z przyprawą i olejem odstaw
Andzia PichciSezon grillowy w pełni,wiec może pokaże wam mój przepis na marynatę do mięska z grilla -najczęściej robię w niej boczek ale tak naprawdę można w ten sposób również zrobić karczek ,czy żeberka-polecam
Swojskie jedzonkoimbiru 6 ząbków czosnku 10 dużych suszonych papryczek chilli (ja dałam 4 świeże) 2 pory 20 nasion pieprzu syczuańskiego około 50-70 g orzeszków arachidowych olej rzepakowy do smażenia Marynata: 2 szczypty soli 2 szczypty zmielonego białego pieprzu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka wytrawnego wina u mnie białe 1 białko jajka 1 łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana
kruche babeczkiprzekładamy przekładamy ketchup, miód i jogurt *** *** Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy: po około pół łyżeczki każdej lub wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Mięso z kurczaka przekładamy do uprzednio przygotowanej marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki *** *** W miseczce mieszamy rozpuszczone masło z olejem i niewielką ilością przypraw *** *** Tłuszcz z przyprawami przelewamy
Blog z Apetytemzdjęcia, przypominam sobie smaki.. czuję się trochę jak w domu. Który kocham. Składniki na jedną porcję sałatki: garść truskawek 5-6 szparagów 5-6 krewetek marynata do krewetek: oliwa z oliwek, sól, pieprz, posiekana kolendra, chili roszponka 1/3 ogórka 1/3 cukinii dressing: miód, musztarda francuska, oliwa z oliwek, woda, szczypta soli i pieprz
Mango PapajaRobiliście kiedyś pałki kurczaka w chipsach? Nie? to musicie koniecznie wypróbować. Nie dość że z zewnątrz są chrupiące dzięki kruszonce z chipsów to w środku soczyste dzięki marynacie z maślanki. Mięso jest po prostu pyszne. Piekłam oczywiście w moim nowym piekarniku Electrolux SenseCook EOE7P31X na blaszce, którą umieściłam na teleskopowych wysuwanych prowadnicach. Uwielbiam je. Dlaczego? O tym poniżej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrozetrzyj z solą na pastę, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą (mniej więcej jedna łyżka), pieprzem i sporą ilością oregano. Wszystkie składniki (poza oregano) możesz też zmiksować w blenderze. Marynatą dokładnie natrzyj mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Cebulę pokrój w plastry, które wyłóż na dnie żaroodpornego naczynia, na niej umieść mięso. Piecz
Kulinarna Polskasamemu w domu – k upujemy korzenie imbiru (młodszy – mniejszy jest lepszy – mniej łykowaty), skrobiemy ze skórki i tniemy wzdłuż włókien na cienkie paseczki (jak w przypadku kupnego imbiru). Marynatę przygotowujemy z brązowego cukru (5 łyżek) i szklanki octu ryżowego, dodajemy odrobinę soli. Jeśli chcemy imbir biały nie stosujemy barwnika, aby zabarwić imbir na różowo wystarczy dodać odrobinę barwnika – koncentratu
Ostra na SłodkoSkrzydełka pieczone, które praktycznie robią się same. Wrzucamy je do aromatycznej marynaty, zostawiamy na noc w lodówce a potem przepakowujmy do żaroodpornego naczynia i do piekarnika. Można podać na przekąskę z zestawem sosów, albo jako danie obiadowe z dodatkiem np. kaszy gryczanej i surówki. W sezonie, skrzydełka wg tego przepisu można również upiec na grillu. PRZEPIS NA SKRZYDEŁKA PIECZONE Składniki
Dorota SmakujeFilipin, która przynajmniej raz na tydzień gotowała sobie ten gulasz. W mojej wegańskiej wersji mięso zastępuję grzybami i tofu, ale poza tym oryginalny smak adobo jest zachowany dzięki marynacie, w której je dusimy. A zapach jest bardzo, ale to bardzo smakowity – aż ślinka cieknie Polecam! Składniki: 500 g surowych grzybów boczniaków (lub portobello) 300 g twardego tofu naturalnego
Lamarida.plpotrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut, bo to klasyczny przepis stir fry. Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło smakowitości tego prostego dania. Jak to w kuchni azjatyckiej mieszają się w niej nity słodka i kwaśna. Zawiera cukry, które karmelizują się podczas smażenia, obtaczając mięso delikatną, muślinową
Niedzielny kucharzziemniaków około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka 15 dag. wędzonego,parzonego boczku 2 cebule 15 dag. sera żółtego sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania MARYNATA: sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju SOS: mały jogurt naturalny 2 jajka posiekana natka pietruszki(ilość wg.uznania) sól,pieprz WYKONANIE: polędwiczki drobiowe oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki zamarynować
Kuchnia Beatyładnie wygląda i smakuje. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, kaszą jaglaną, awokado i szparagami Dwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki ziołowy dresing oraz marynata, pomarańczowa, słona i równocześnie słodka. Do tego kasza ugotowana na sypko i szparagi. Zobacz przepis Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe
Niedzielny kucharzmajeranku sól pieprz łyżeczka suszonego czosnku 2-3 łyżki oliwy Pikantny kurczak – przepis Wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem i oliwą rozcieramy w moździerzu. Kurczaka myjemy i nacieramy przygotowaną marynatą do kurczaka . Wkładamy go do miski i odstawiamy na ok. 12 godzin. Kurczaka pieczemy w w zamkniętym naczyniu do zapiekania przez ok. 1 godzinę 20 minut w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostrej papryki (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Do miseczki wlać olej, dodać miód, sól, przyprawę do kurczaka i paprykę ostrą, wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, dodać do marynaty z oleju i miodu, wymieszać. Mięso odstawić a w między czasie każdy kawałek śliwki owinąć w plasterek boczku. Na patyczki nakłuwać kolejno kawałek mięsa i śliwki owinięte w boczek
Zrób to smacznie