gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny sól pieprz cytrynowy masło klarowane do smażenia Polędwiczkę i na szybko zamarynowałam w marynacie z oliwy, wyciśniętego czosnku, pieprzu cytrynowego, soku z cytryny, octu jabłkowego i soli. Następnie podsmażyłam na klarowanym maśle, tylko tyle, żeby się zarumieniła a nie usmażyła i żeby zamknęły się pory
Cytryna&Co.kolor to zasługa kurkumy. Czwartek: Tajski makaron z sosem z masła orzechowego To danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Kluczowym składnikiem jest dressing, który równocześnie stanowi podstawę marynaty do kurczaka. My użyliśmy makaronu gryczanego, ale można go zastąpić np. makaronem ryżowym. Piątek: Tortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony
Niedzielny kucharzGłównie ze względu na smak, prostotę i możliwość przygotowania dania z wyprzedzeniem, co w przypadku wszelkim imprez jest bardzo pożądane. Kacze uda dzień przed gotowaniem obtaczane są w przepysznej marynacie a po nocy spędzonej w lodówce, zanurzane w oleju i wolno gotowane przez 6-8 godzin w niskiej temperaturze. Mięciutkie i soczyste kacze uda z confitu można od razu podsmażyć
Moja DelicjaPstrąg łososiowy pieczony na ryżu, z pomidorami koktajlowymi i aromatycznymi ziołami. Ziołowo - czosnkowa marynata nadaje rybie zapachu, a pomidorom charakteru. Ryba pieczona w piekarniku jest delikatna i wilgotna. Dodatki do ryby: filet pstrąga łososiowego (około 450g) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz Składniki sosu do ryżu: 2 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej
Smak mojego domuporcje): 150 g makaronu ryżowego (Terrasana) 200 g tofu wędzonego 300 g fasolki szparagowej 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 200 ml mleczka kokosowego (Terrasana) marynata do tofu: 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka curry, 3 łyżki sosu sojowego (Terrasana) szczypta soli i chilli Przygotowanie: Tofu dokładnie odsącz z wody za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój
Zdrowie na języku :PTakie żeberka można podawać z kasza lub z ziemniakami. Doskonale pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty . Spróbujcie także innych moich przepisów na żeberka: Duszone żeberka Żeberka w miodowej marynacie 70 dag żeberek wieprzowych 2 łyżki mąki 3 łyżki masła klarowanego/smalcu do smażenia 3 duże cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki kminku
Dieta bez mlekamasło do smażenia Puree z musztardą francuską: 3 ziemniaki 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka masła sól koperek Marynowana cukinia w Martini: marynata; szklanka wody, szklanka Martini, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli cukinia koperek do dekoracji całego dania Polędwiczkę oczyszczam z błon, doprawiam solą i pieprzem i owijam boczkiem. Na patelni
Mango PapajaKlasyczne pesto bazyliowe - proste w wykonaniu, a jednocześnie imponujące smakiem i aromatem. Świetne jako marynata do grillowanego kurczaka lub ryb. Wyśmienite jako dodatek do dań z makaronu, zup warzywnych oraz do klasycznej sałatki z pomidorów i mozzarelli. Przechowywane w lodówce lub zamrożone na porcje pesto, może służyć jako awaryjny i zdrowy sposób na pyszny i ekspresowy obiad po pracy
cool and mintyłyżeczki pieprzu Cayenne, łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 łyżeczki czosnku granulowane, 1 łyżeczka granulowanej cebuli, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetna do marynat, gulaszu i pieczonych na patelni warzyw. W dobrze osolonej wodzie gotujemy makaron, aby był al dente. W międzyczasie pomidory z oliwy kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno
Smaczna Stronametodą wolnego gotowania, a w zasadzie wolnego pieczenia zetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “ Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste, delikatne
Moja Delicjałyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego Przepis 1 Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować, mięso będzie smaczniejsze. 2 Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego
Kuchnia Bazyliibiałym mięsem. Soczysta pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka (zagrodowego, ekologicznego) przyprawy suszone: lubczyk, papryka ostra, oregano, vegeta natur, świeżo zmielony pieprz olej do marynaty i smażenia 6 plastrów szynki suszonej, np. serrano, parmeńskiej (po 3-4 plastry szynki na każdą pierś kurczaka, w zależności od wielkości mięsa) PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myję, osuszam papierowym
Zasmakuj Kuchnigoodfood 2/2015 Składniki: 6 udek kurczaka,, ze skórą 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki 5 łyżek oleju rzepakowego (3 do marynaty, 2 do smażenia) 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 400 g ryżu (najlepiej na paellę) 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 szczypty szafranu lub 1 łyżeczka kurkumy sok i skórka
bistro mama