marynata - 6549 przepisów (strona:245/437)

Sałatka z kurczakiem, mango i żurawiną 161

obiadowy. 2 porcje: * filet z kurczaka- 2 szt. * mix sałat- 2 spore garście * mango- 1 szt. * orzechy włoskie- 6 szt. * konfitura z żurawiny- do podania * kiełki słonecznika- do ozdoby Marynata do kurczaka: * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, słodka papryka, suszony tymianek- 1 łyżeczka * pieprz- 1/3 łyżeczki Winegret: * olej winogronowy- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * ocet jabłkowy- 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
BAGIETKA Z PASTĄ "HAWAJSKĄ" 128

wspólnego gotowania ! SKŁADNIKI : Mięso z kurczaka Ananas z puszki Jogurt naturalny Gęsty Majonez light Sól, pieprz Dodatkowo: Bagietka  Kawałki ananasa i oregano/bazylia do dekoracji Sposób wykonania: Kurzaka nacieramy marynata z ziół, soli i oliwy z oliwek. Wkładamy do rękawa i pieczemy. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy.  Kurczaka dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt , majonez

Marcepanowa kuchnia
Curry z kurczaka po jamajsku 139

kurczaka po jamajsku . Podstawą tego curry jest domowa mieszanka przypraw , która z pewnością przyda się także do wykonania innych potraw. Ostrość curry możecie oczywiście regulować poprzez ilość użytej do marynaty papryczki chilli. Gorąco polecam to curry z kurczaka z dodatkiem ziemniaków i mleka kokosowego. Jest idealne na jesienne wieczory. Curry z kurczaka po jamajsku  Składniki: 3-4 ząbki czosnku

Codzienne Gotowanie
Grzybki marynowane 121

Zalewa nie jest bardzo kwaśna, dobrze doprawiona a grzybki smakują wyśmienicie Składniki; Grzyby, u mnie to głównie borowiki i kilka maślaków Liść laurowy Ziele angielskie Opcjonalnie gorczyca Cebula Zalewa/ marynata: 1 litr wody 1 szklanka octu 250ml 3 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 1 nieduża cebula pokrojona w pół plasterki Zalewę zagotować (ilość zalewy na około 5 słoiczków

W garach u Gosi
rydze w occie 144

grzyby a takie najlepiej się sprawdzą. Tak też było w tym roku, stąd niewielka porcja - raptem dwa słoiczki.  Zalewę lubię dosyć ostrą, dodaję więc bardzo mało cukru. Tę marynatę robię na podstawie Kuchni polskiej z 1982 r,  pierwszej mojej książki kucharskiej, którą  dostałam od mamy.  Zbiór książek mam teraz duży, ale do tej często wracam

Stare Gary
Kurczak z patelni po grecku 118

Zdejmij kurczaka z patelni, dodaj cebulę i podsmaż, aż trochę zmięknie i się zeszkli. Dodaj ryż i smaż razem przez chwilę. Na patelnię wlej wodę lub bulion oraz resztki marynaty, w których był kurczak, oregano, sól, pieprz i wymieszaj. Ułóż mięso na górze, a na mięsie grubo pokrojone plastry cytryny i przykryj pokrywką. Piecz przez około 45-50 minut

Oslov.
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami 286

osuszone mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego mięsa i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu

Słodka Strona
Sałatka z burakiem i jabłkiem 122

Sałatki które robicie nie muszą być tylko pyszne, mogą być też piękne. Tym razem lekko ugotowany buraczek w pysznej lekko octowej marynacie i dodatek jabłka. Pokazuję Wam tu wersję podstawową, ale można ją wzbogacić serem kozim lub gorgonzola, dodać kurczaka lub łososia. W każdej wersji wyjdzie pysznie. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka

nietylkopasta.pl
Buraczki tarte do słoików. Przepis krok po kroku. 153

małym ogniu aby smaki się przeniknęły, około 3 minuty.   Obrane buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach do dużej miski.   Zalej gotową marynatą, może być jeszcze ciepła.   Dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełnij wyparzone słoiki. Zostaw 2 cm od brzegu, dociśnij buraczki w słoiku, aby pozbyć się nadmiaru powietrza

kuron.com.pl
Pieczony Schab ze Śliwką 216

schabu zdejmujemy nadmiar przypraw (głownie czosnku) i mięso obsmażamy z każdej strony na patelni do zbrązowienia schabu. Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, znów nacieramy zdjętym wcześniej czosnkiem, marynatą i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso przestudzamy i kroimy w ok. 1-1,5 cm plastry. W międzyczasie przygotowujemy

Słodka Strona
Jemy w Łodzi Food Fest - Stekówka - Steki i Burgery 139

było po prostu uzależniające, o aksamitnej teksturze. Żółty burak, jak i kasztany, debiutował w moim jadłospisie, ale wiem, że polubimy się na dłużej. Może to przez kolor albo pyszną marynatę, ale jego smak odpowiada mi bardziej niż jego czerwonego kuzyna. 😁     Właśnie za to kocham takie wydarzenia, za to kocham gotowanie i jedzenie, że wciąż mogę odkrywać nowe składniki

Cooking Monster
Filet na patyku z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze szpinaku i cukinii 185

sojowy, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na długie paski. Mieszamy z przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny (im dłużej tym lepiej). W międzyczasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków

Smaki Na Talerzu
Złociste pałki z kurczaka. Znikają błyskawicznie [PRZEPIS] 221

sól, pieprz. Zrób tak: olej, czosnek, kurkumę i paprykę oraz sos sojowy zmiksuj na jednolitą emulsję lub rozetrzyj wszystko w moździerzu. Kurczaka oprósz solą i pieprzem, następnie dokładnie natrzyj marynatą, po czym odstaw do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Skórka zrobi się lekko

Kulinarna Polska
Jesień pachnąca koperkiem, czyli gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy 143

porcje: 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula (150 g) 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki drobniutko posiekanego koperku 2 łyżki oleju (30 g) plus 1 łyżeczka do marynaty (5 g) 1/2-3/4 łyżeczki soli (4-6 g) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki pieprz do smaku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka czarnego pieprzu 2 łyżki mąki

KulinarneImpresje.pl
Skrzydełka z piekarnika. Pieczone skrzydełka kurczaka. 1021

części. Lotki można wyrzucić lub wykorzystać do ugotowania bulionu mięsno-warzywnego, np. na bazie takiego: bulion domowy – przepis . Oliwę (lub olej rzepakowy) wymieszać z przyprawami. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie skrzydełka. Wstawić mięso do lodówki na minimum 1 godzinę (można przygotować je dzień wcześniej i marynować całą noc). Po tym czasie, jak skrzydełka już się zamarynują, przełożyć

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania