marynata - 6549 przepisów (strona:254/437)

Schab w ziołach i soli peklowej 139

soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego 1/2 łyżeczki suszonej kolendry 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę: Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie szary), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć mieszankę

Wanilia i Kardamon
KURCZAK CHOW MEIN 660

filet z kurczaka po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 4 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku (tylko jasnozielona i biała część, tzw. dymka ) 1 marchewka 2 cm kawałek imbiru marynata: szczypta chili w proszku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 łyżki jasnego 2 łyżki oleju np. kokosowego sok z ćwiartki limonki SOS 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

cool and minty
Pieczony bakłażan 117

moje ręce wpadł pewien „gotowiec”, a mianowicie polędwiczki wieprzowe zawijane w boczek z dodatkiem rozmarynu. Znacie mój stosunek do gotowych potraw, ale tutaj nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Żadnej marynaty, „wcierki ziołowej” i innych kamuflaży nieświeżości. Po prostu całkiem przyjemny „pomysł na”. Do tego wykombinowałam sobie przepyszny pieczony bakłażan, na który przepis podaję poniżej. Wyszedł mi z tego wszystkiego bardzo

Kate's Kitchen
Solidnie "pochrzaniona" sałatka z jajkiem i białą kiełbaską 148

ósemki. Ogórka w niezbyt cienkie plastry, a te na połówki. Na talerzu układamy jarmuż/sałatę, a na niej resztę składników., nie zapominając o zamarynowanej wcześniej, odsączonej z marynaty cebuli. Pamiętajcie, że wszystko dzielimy na 4 części i tworzymy 4 talerze pełne smakowitości. Polewamy sosem i czekamy na gości :) P.S. Oczywiście jeśli chcecie, śmiało możecie wszystkie składniki po prostu zmieszać

Pichceniomania
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 240

filety z sandacza umyć i pokroić na mniejsze kawałki ułożyć (skórką do dołu) na pokrojonych liściach kapusty, w formie wysmarowanej wcześniej oliwą posmarować marynatą zrobioną z 1 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżki soku z cytryny, 1 łyżki neutralnego w smaku oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, listków z paru gałązek

Patchwork
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 175

posiłków razem z nami. Możecie zacząć od tego menu na tydzień. Jest naprawdę łatwe do przygotowania! Menu na tydzień – zbilansowana dieta Niedziela: Steki z pieczonymi ziemniakami w ostrej marynacie z wódką i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki

Niedzielny kucharz
Jajka w buraczkach – różowe jajka 111

dole i na górze jajek. Całość zalej zalewą octową i odstaw na 12 h. Najlepiej jaja przygotować wieczorem, wtedy rano są gotowe do zjedzenia. Po wyjęciu jaj z marynaty osusz je papierowym ręcznikiem. Przekrój i podawaj z dowolnymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Jajka w buraczkach – różowe jajka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym 228

Dodajemy odrobine oliwy i Wasze ulubione przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aby wszystkie smaki się połączyły. Smażymy go na suchej patelni (bo oliwę dawaliśmy do marynaty). Na placku tortilli układamy kurczaka, pokrojoną w paseczki paprykę, cienkie piórka cebuli, pokrojonego w plasterki ogórka. Dodajemy 2 łyżki sosu czosnkowego i całość posypujemy tartą mozzarellą. Tortillę zwijamy i przypiekamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka pieczone. Przepis krok po kroku. 146

papryką, chilli.   Czosnek rozdrobnij, ja utarłem go na drobnej tarce, natrzyj przyprawami mięso.   Polej żeberka: miodem, sos sojowym i jeszcze raz dokładnie wetrzyj wszystkie składniki marynaty.   Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki lub minimum na 3 godziny. Przełóż do naczynia do zapiekania, piecz

kuron.com.pl
Pieczone nuggetsy w jogurcie i płatkach kukurydzianych 151

naturalny 190 g * Płatki kukurydziane * jajko * Papryka słodka 2 łyżeczki * Papryka ostra 1 łyżeczka * Sól 1 łyżeczka * Pieprz 1 łyżeczka Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy jogurt naturalny, jajko i przyprawy. Wszystko mieszamy i dodajemy do niej kawałki pokrojonego kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie kruszymy płatki kukurydziane

Kulinarne przygody
Domowa wędlina - schab gotowany 10 minut 2348

Schab czyścimy. Do garnka wlewamy szklankę wody. dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Następnie dolewam pozostałą część wody, dodajemy wszystkie składniki z listy powyżej i mieszamy. Do garnka z marynatą wkładamy schab i zaczynamy gotować pod przykryciem. Od momentu zagotowania się wody schab gotujemy równe 5 minut. Po tym czasie zdejmujmy z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na minimum

Kulinarne przygody
#15 Schabowe pieczone w warzywach 129

cała woda, którą pomidory puszczą. Białą część pora przekrajamy na pół, myjemy, kroimy w półplasterki.  Kukurydzę odsączamy. Ser kroimy w kostkę. Schabowe wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę z marynaty układamy na dnie pojemnika żaroodpornego, na to kładziemy kotlety, doprawiamy solą, dużą ilością papryki ostrej, pieprzu. Następną warstwą będzie por, później kukurydza, sos pomidorowy i ser pleśniowy.  Pieczemy około

Taste of imagination
Orientalne skrzydełka z kurczaka 124

skrzydełka zwane są za granicą „sticky wings” właśnie dzięki marynacie która jest lekko klejąca i bardzo aromatyczna. Podałam je z ryżem i sałatką z białej kapusty, do której należy dodać sos z octu jabłkowego oleju i cukru mi chwilę poczekać, aż kapusta nieco zmięknie. Skrzydełka są lekko sodko-pikantne, naprawdę pyszne. Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem

nietylkopasta.pl
Duszony kurczak z warzywami i kopytkami 100

piórka. Olej, sosy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy (cynamon, paprykę, kolendrę, imbir, koper włoski, anyż, kminek) dokładnie mieszamy. Do miski przekładamy mięso wraz z warzywami, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na min 12 godzin. Po tym czasie całość przekładamy do nagrzanego garnka, wszystko podsmażamy, zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około

R'n'G Kitchen
Filipa18 – recenzja 126

poprzedniego wina. Danie gorące: Polędwiczka z jelenia/marmolada z czerwonej cebuli/sos porto/kasza jaglana z orzechami – polędwiczka obłędna. Chef okazał się być naprawdę dobrym człowiekiem, bo nie zamordował jej jakąś upiorną marynatą, toną soli i bezsensownych ziół. Wiedziałam co jem i owo coś rozpływało się w ustach. Kaszę jaglaną z orzechami uwielbiam (sama robię z odrobiną nasion kolendry i kminku), jednak

Kate's Kitchen

Proponowane wyszukiwania