Pyszne, bardzo aromatyczne danie! Marynata: 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka slodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka garam masala Sos: 1 puszka pomidorów 4 łyżki jogurtu greckiego 1 spora cebula pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
Mamuśka wraca do formyklarowane do smażenia 1. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy. W miseczce mieszamy oliwę, z papryką słodką, oregano i kurkumą, dodajemy tez sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty dajemy pokrojonego indyka, mieszamy , miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Możemy na dłużej. 2. W międzyczasie, kroimy paprykę, cukinię, cebulkę, gotujemy bób w osolonej
kruche babeczkikurczaka, łyżka oleju z dodatkiem papryki ostrej, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka. Przygotowanie: Oleje łączę z przyprawą do kurczaka. Kurczaka dokładnie docieram marynatą, odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Piekę pod przykryciem (mięso można przykryć folią aluminiową) 65 minut w 180 stopniach, następnie kolejne 15 minut bez pokrywki (do momentu zezłocenia się kurczaka
JejKuchnianajwięcej – miłego grillowania Ja na pewno z poniższego zestawienia skorzystam. Kofty z kurczaka BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Miodowo-pikantne skrzydełka BLOG: http://wypiekizpasja.blox.pl/ Sos tzatziki BLOG: http://www.tysiacsmakow.eu/ Marynata do karkówki BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Grillowane krewetki BLOG: https://karmelowy.pl/ Grillowany arbuz BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Łosoś z grilla BLOG: http://kaczodajnia.blogspot.com/ Sałatka ziemniaczana na grilla BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Grillowana cukinia BLOG
Kuchnia BazyliiPierwsze w tym roku kurki, udało mi się też sporo zebrać młodych prawdziwków więc wyprawę do lasu uważam za udaną. Kurki od lat robię w tradycyjnej octowej marynacie i zawsze tak samo cieszą podniebienie. Z pozdrowieniami dla małych i dużych grzybiarzy. Składniki na zalewę na 5 małych słoików po ok. 180 ml: - 1 i 1/2 szklanki wody - 1 szklanka
Apetyczna babeczkadawno nie było rybki. Ale już naprawiamy ten błąd. Na stole ląduje dzisiaj bowiem pyszna polędwica z dorsza w skórce cytrynowej. Do marynaty możemy dodać również koperek lub inne ulubione zioła, będzie jeszcze bardziej aromatycznie. U mnie rybka podana wyłącznie z sałatką z fetą i gruszką , możemy pokusić się o dodatki np. ziemniaczki z wody lub ryż. Polecam! Dorsz cytrynowy
Smak mojej kuchniGustowna, elegancka butelka zawiera w sobie naturalny, ekologiczny o wielu właściwościach odżywczych ocet, który na pewno wielu z Was chętnie wykorzysta go w codziennej kuchni np. do sosów, marynat czy koktajli. Na pewno warto zainwestować w tak dobrą jakość produktu jeśli lubicie ten rodzaj trunku ;P Podsumowanie: Jak widać pudełko Polskich Skarbów zawiera w sobie dosłownie skarby, ponieważ wszystkie produkty
Candy Pandasposiekanym czosnku, chilli, kolendrze i suszonych pomidorach, pozostawić na ok. 1 godzinę. Makaron ugotować al dente. Rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej pomidorki koktajlowe. Dodać krewetki wraz z całą marynatą i smażyć ok. 5 - 8 minut. Po tym czasie dodać makaron, dokładnie wymieszać, podgrzewając jeszcze chwilę. Całość wyłożyć na talerze i udekorować parmezanem i listkami kolendry. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnipiekarniku (180 stopni, grzałka górna i dolna, półka 1 lub 2 od góry) przez około 10 minut. W celu przygotowania ostrej wersji tych burgerów wystarczy dodać do marynaty (to jest do zalewy ze słoika z ogórkami) ostrego sosu (np. srirachy). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: C incy Shopper
Gospodyni MiejskaKwasek mlekowy to idealny i zdrowszy zamiennik octu. Otrzymywany jest w procesie fermentacji cukru. Doskonale sprawdza się jako środek zakwaszający, poprawiający walory smakowe i konserwujący. Może być stosowany do marynat, dań z ryb, sałatek, zup, przetworów owocowo-warzywnych, sosów oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany. Jest odpowiedni dla wegetarian oraz osób dbających o zdrowie. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku
Di gotujekoktajlowe – 10 szt * cukinia żółta i zielona – 1 szt * orzechy laskowe i pestki dyni – 1 garść * ricotta di bufala – ok. 50 g * świeża bagietka + oliwa MARYNATA DO BURAKÓW: * Ocet Kielecki – 2 łyżki * tarta skórka z pomarańczy – 1 łyżka * ocet balsamiczny – 1 łyżka * oliwa z oliwek – 3 łyżki * sól * pieprz * cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkodzisiaj. Ponadto uprawy cytryn spotkamy także w Meksyku, Stanach Zjednoczonych i Afryce Południowej. Cytryna w kuchni towarzyszy nam praktycznie codziennie. Sięgamy po nią w okresie przeziębień. Używamy jej do marynat, sosów, ciast, lodów, deserów. Sok z cytryny to także kluczowy składnik lemoniady oraz wielu drinków i koktajli. Można ją kisić, peklować i mrozić. Jest to owoc o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu
mojewypiekiinietylkobędą na wpół miękkie. Odcedzamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C z termoobiegiem. W szklance łączymy olej ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Ziemniaki kroimy na połówki, polewamy marynatą. Delikatnie mieszamy aby równomiernie ją rozprowadzić. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy ziemniaki. Pieczemy około minut, do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Podajemy np. z ketchupem
Qchnia po prostugrubą kostkę, marynowałam w sosie teriyaki (2 łyżki) soku z 1/2 limonki, 1 łyżeczce sezamu i 1 łyżce oleju sezamowym przez około 30 minut, następnie dodałam kurczaka z całą marynatą na patelnię i usmażyłam. Po zdjęciu kurczaka z patelni od razu dodałam szparagi do sosu, który na niej został i smażyłam przez 3-4 minuty. Sos z patelni odlewamy
Taste and Cook