marynata - 6549 przepisów (strona:269/437)

“Sirocco”- recenzja 157

zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie

Ugotowane pozamiatane
Cytrynowo – pieprzowa polędwiczka wieprzowa 258

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by mięso się dobrze zamarynowało. Gotowe mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy resztę marynaty, która pozostała w misce i dusimy do momentu, gdy mięso będzie gotowe (dosłownie 10 minut, jeżeli plastry nie są za grube). Ważne, by nie przetrzymać mięsa zbyt długo, bo będzie

MarcinChef
Spring rolls z łososiem w azjatyckiej marynacie i zielonymi warzywami 192

dodać szczyptę cukru trzcinowego.  Łososia pokroić w paski o szerokości ok 1,5 cm. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju kokosowym. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu. Polać rybę marynatą z sosu sojowego i odstawić.  Awokado obrać, pokroić w plastry i pokropić sokiem z cytryny. Ogórka przekroić na pół w poprzek, a następnie wzdłuż. Usunąć nasionka. Pokroić ogórka

Kulinarne Inspiracje
Schab duszony w winie z jabłkami 140

Pyszne mięso, kruche i soczyste. Schab jest duszony w dość niskiej temperaturze i dzięki temu mięso nie wysycha i jest soczyste. Cały sekret mięsa polega na marynacie a ta jest tu bardzo aromatyczna. Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek. Schab duszony w winie

Moje Małe Czarowanie
,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 217

pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy ząbki czosnku i łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem. Zwiniętego kurczaka obwijamy na około szpadatem i papierem do pieczenia a następnie

Podróż w kulinaria
Kotlet schabowy w zwykłej panierce. 123

dokładnie dziurawię mięso.  Kto nie ma czym, może użyć zwykłego patyczka do szaszłyków. Później rozbijamy  kotlet i marynujemy w jajku, dobrze aby choć godzinę poleżały w takiej marynacie. Jeśli zostawimy mięso na noc w takim stanie, jajka zostaną wchłonięte całkowicie.  Obtaczamy w bułce tartej, najlepiej własnej roboty i dobrze  aby obie poleżały w pełnej panierce

Dieta moja pasja
Schab wolno pieczony 162

Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia przykrywamy i marynujemy w zimnym miejscu przez 24 godziny. Po tym czasie schab obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym

Kulinarne przygody Gatity
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 105

kawałeczki papryczkę chili.  Krok 3. Ogórki kroimy wzdłuż  na cztery części - układamy w słoiku. Krok 4. Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy zawartość słoja do pełna, zakręcamy. Krok 5. Pasteryzacja: słoiki litrowe pasteryzujemy od 10 - 12 minut, słoje trzy- lub czterolitrowe pasteryzujemy 15 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około

Moja Książka Kucharska
SZASZLYKI EGZOTYCZNE 86

Krok 7. Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez kolejne 5 minut. Smacznego :) *zdjęcia dzięki użytkownikowi KEKO64 z freedigitalphotos.net

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 136

SAŁATKA Z BURACZKÓW NA ZIMĘ Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata. Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz

Moja Książka Kucharska
SLEDZIE PO GRECKU 159

cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy

Moja Książka Kucharska
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 137

dzięki temu stały się niezwykle chrupiące. Kiedy piersi się zamarynują, rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy po 5 min z każdej strony. Na końcu wlewamy na patelnię pozostałą marynatę. Polewamy nią kurczaka, dzięki dodatkowi cukru ładnie się skarmelizuje. Filety karmelizujemy z każdej strony po 1 minucie. Ściągamy z patelni i zostawiamy na 3 minuty, aby mięso odpoczęło. Dzięki temu

Kuchnia od dwojga
Pieczone podudzia miodowo-musztardowe 249

smaku olej Przygotowanie: mięso myję, suszę, układam w żaroodpornym naczyniu, mieszam z przyprawami, obtaczam w miodzie i musztardzie, mieszam dokładnie, czosnek obieram, kroję w kostkę, dodaję do całej marynaty i odstawiam na noc - jak nie mam czasu to przygotowuję rano tego samego dnia, a w porze obiadowej kilka godzin później piekę; piekę w temp. 190C grzaniem góra - dół bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 349

przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu

Słodka Strona
Karczek pieczony w ziołach 139

czosnek 4 ząbki sól pieprz oliwa 6-7 łyżek cebula 2 sztuki  Przygotowanie: Karczek myjemy i osuszamy z wody. Z ziół, przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu i oliwy robimy marynatę. Nacieramy nią mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godz. (może być  dłużej). Karczek wstawiamy do piekarnika podlewając wodą i pieczemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania