marynata - 6549 przepisów (strona:274/437)

Świąteczne prezenty dla pasjonatów gotowania 167

lepszy. Z powodzeniem sprawdzi się nie tylko do przygotowania aromatycznych mieszanek przyprawowych. Tutaj warto pomyśleć także o miarkach kuchennych, najlepiej ze stali nierdzewnej. W takim moździerzu można przygotować marynaty do mięs, warzyw i ryb. Bardzo często robię w nim guacamole i inne pasty do kanapek. Korzystanie z takiego przedmiotu wymaga więcej siły, ale blender nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem

Moja smaczna kuchnia
12 potraw wigilijnych 31645

Karp  Przepisy na: Karp wigilijny wędzony na parze Karp w sosie własnym na zimno Smażony karp Klopsiki z karpia 2. Śledź Przepisy na: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledź w sosie pomidorowym Śledzie po wiejsku Śledź z jabłkiem Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa pod pierzynką Śledzie w sosie koperkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Zupa rybna Przepis na: Zupa rybna

Tradycyjna Kuchnia
Jogurtowy kurczak z batatami 148

Obiad który powstał w piekarniku pieczony jednocześnie kurczak i warzywa. Jest prosty i łatwy do zrobienia. Trzeba tylko pamiętać o zamarynowaniu kurczaka. Mięso jest soczyste. kurczak marynata: 3 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy pełna sól, pieprz skórka z jednej cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżki octu winnego 2 cebule

wesoła kuchnia
Piwno winne golonki z indyka 176

Obiad z piekarnika. Golonki zamarynowane w piwie, occie winnym, skórkach jabłka. Sa naprawdę dobre, ale muszę poleżeć w marynacie. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 4 golonki z indyka 1 szklanka piwa 1/2 szklanki octu winnego 2 jabłka 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka czubricy czerwonej warzywa: 2 buraki małe 3 marchewki

wesoła kuchnia
Żeberka w sosie śliwkowym 144

gwiazdka anyżu cynamon kardamon 1/2 kg śliwek węgierek Żeberka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz, rozmaryn i szałwię pokrojoną, czosnek sprasowany, oliwę. Obtaczam w marynacie i przekładam na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładam mięso na patelnię i przesmażam z każdej strony,  podlewam od czasu do czasu wodą. Po pół godzinie dodaję wino

wesoła kuchnia
Kurczak gyros z batatmi i dynią 144

suszonej sól, pieprz Od kurczaka odkrawam szyję, końcówki skrzydeł, kuper. Myję go, osuszam. Do miski wsypuję paprykę, sól, pieprz,przyprawę gyros, dolewam oliwę, ocet winny i mieszam. Kurczaka nacieram marynatą w środku, i na zewnątrz.  Zioła kroję obkładam nimi kurczaka. Cebulę, czosnek kroję w piórka. Do pojemnika przekładam kurczaka obkładam go cebula i wstawiam do lodówki na noc. Bataty

wesoła kuchnia
Jaglana sałatka z awokado 213

kaszy jaglanej 1/2 opakowania roszponki 1 cebula czerwona 1 awokado 5 pomidorów suszonych 2 pomidory 8 oliwek czarnych dużych 1 łyżka soku z cytryny 8 oliwek zielonych sos vinaigrette marynata: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 4 łyżki oliwy Kaszę jaglaną płuczę na sitku, przekładam do garnka i zalewam szklanką

wesoła kuchnia
Świąteczna karkówka 525

mnie na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej, domowej karkówki! Składniki: karkówka 1,20 kg czarna herbata 4 saszetki łupiny z 4 białych cebul sól 20 dag Składniki na marynatę: woda -  tyle by przykryła mięso 4-listki laurowe 8-ziarenek ziela angielskiego. Wykonanie: Wodę z przyprawami zagotować, ostudzić. Włożyć mięso, przykryć przykrywką i odstawić w chłodne miejsce na trzy

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w złotym sosie na makaronie żytnim 183

miseczki.  Dodajemy, siemię lniane, pieprz biały i ziołowy oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy.  Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki  z marynatą i odstawiamy na 15 minut. Rozkładamy mięso w foremce żaroodpornej cienką warstwą i pieczemy  przez około 15 minut w gorącym piekarniku (około 180 st. C) lub  w mikrofalówce

Gotuj Sam!
SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM W ŚMIETANOWYM SOSIE 155

łosoś bez skóry 400 gram czosnek 4 ząbki sól 1 łyżka sok z cytryny ok. 1 łyżki śmietanka 18 % 120 ml.  masło 1 łyżka sól, pieprz do smaku Marynata do łososia: sok z cytryny 2-3 łyżki sól ziołowa - do oprószenia z każdej strony  pieprz ziołowy - do oprószenia z każdej strony Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według opakowania

Kuchnia Paulettes
WYTRAWNE PTYSIOWE KOSZYCZKI NA OLEJU RZEPAKOWYM Z PUSZYSTYM KREMEM ŁOSOSIOWYM 147

inne cenne właściwości i jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Ma różne zastosowanie między innymi w sałatkach, dressingach, wypiekach oraz często stosowany jest do potraw np. jako składnik marynaty.  Dzięki olejowi rzepakowemu ciasto ptysiowe jest delikatniejsze i przyjemnie chrupiące.  Moje ptysie są wytrawne i wiosenne, dlatego że ich wnętrze otula puszysty i orzeźwiający krem, bazujący na serku

Kuchnia Paulettes
DOMOWA WŁOSKA PRZYPRAWA DO MIĘS I MARYNAT 156

Znamy skład, jest zdrowiej, jest smaczniej.  Zatem przygotowałam smaczną, domową przyprawę do dań włoskich i nie tylko.  Świetnie sprawdzi się jako przyprawa do mięs lub główny składnik marynaty. Można posypać nią pizzę lub zrobić delikatny dip do sałatek.  Przyprawa jest mocno ziołowa, a co za tym idzie? Piękne zapachy, aromaty, woń rozmarynu, tymianku, bazylii czy oregano. Jeżeli

Kuchnia Paulettes
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 137

smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii. Za najlepszy

Ciastka - domowe słodkości
Rolada schabowa ze szpinakiem 874

Składniki: 1kg schabu bez kości, 580g szpinaku ( ja użyłam mrożonego), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 11 kawałków suszonych pomidorów, marynata:  5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego ( można pominąć lub zastąpić niepełną

W kuchni u Moniki
Rolmopsy - śledzie z musztardą marynowane 131

która nakłada się pokrojona cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie octowej z przyprawami. Zamiast ogórka proponuję musztardę. Marynata przygotowana z octu winnego. 4 piękne płaty śledziowe w zalewie, 60 g musztardy francuskiej, 60 g posiekanej cebuli, szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody, listek laurowy, 5 ziaren ziela

królestwo garów