sztuka Ziemniaki – 5-6 sztuk Oliwki – 10 sztuk Ser feta – 100g Parmezan - 1 łyżka startego do posypania Sól, pieprz, suszone oregano, tymianek cytrynowy, bazylia (ja użyłam greckiej) Składniki – marynata: Miód – 2 łyżki Musztarda dijon – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka + oliwa z oliwek, nitka Wykonanie: Pstrąga myjemy, suszymy i usuwamy ości. Następnie kroimy
Kuchnia Bon Appetitszklanki potartego Wykonanie – warzywa w gastriku: W garnku gotujemy ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do tej zalewy pokrojone w kostkę ogórki i rabarbar. Pozostawiamy w marynacie na około 1 godzinę, a następnie odsączamy na sitku. Wykonanie – galaretka z wasabi: Jogurt naturalny miksujemy z ogórkiem i wasabi. Doprawiamy do smaku (musi być orzeźwiające z wyczuwalnym smakiem wasabi
Kuchnia Bon AppetitOliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Wymieszaj z naczyniu wszystkie przyprawy razem z sokiem z limonki, oliwą z oliwek i drobno posiekanym czosnkiem. Zamarynuj mięso z kurczaka w przygotowanej marynacie przez minimum 4 godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim mięso (najlepiej z funkcją grilla) przez 40-50 minut ( w zależności od wielkości kawałków
Kuchnia Bon Appetitbatata. Podaję go posypanego startym parmezanem i z gęstym sosem cytrynowo-karczochowym. Cytryna jest kiszona , możemy ja kupić w sklepie orientalnym albo zrobić samemu. Stanowi doskonały dodatek do sosów, marynat i koktajli, ale nie można dodać jej za dużo, bo w nadmiarze ma lekki posmak pasty do butów. Podobny sos robiła Trish Deseine, autorka przewodnika “ Paryskie Smaki ”, która słusznie jest
Ugotowane pozamiatanemożna kupić ładne steki z tuńczyka. Skorzystałam z okazji aby przygotować pyszny obiad :) Składniki dla 4 osób: 4 około 2 cm steki z tuńczyka 1-2 łyżki oliwy Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki ( można kupić w L) sok z połowy cytryny Tuńczyka umyć i marynować w lodówce ok 15-20 min ( tyle ile będzie
Jemy Pijemykroimy w paseczki, zalewamy jogurtem naturalnym, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym czosnkiem , odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy odsączonego z marynaty kurczaka i smażymy na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w pół-talarki cukinię oraz przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron kokardki, podgrzewamy jeszcze
Ostra na Słodkonagrzanym do 180 C.W czasie pieczenia skrzydełek przygotowujemy polewę do zalania mięsa. W miseczce mieszamy sos chili,sos sojowy,koncentrat dymu hikorowego,czosnek,pieprz cayenne cukier brązowy.Skrzydełka polewamy marynatą,przykrywamy folią aluminiową i Pieczemy 35-40 minut,až zmiękną.Od razu podajemy np.z frytkami dietetycznymi frytkami z piekarnika i warzywami.Smaczmego.Palce lizać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWYKONANIE Mięso przygotowujemy dzień wcześniej (wtedy mięso będzie bardzo aromatyczne) . Każdy plaster schabu kroimy na 2 części, lekko rozbijamy tłuczkiem. Musztardę mieszamy z miodem oraz przyprawami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki. Obieramy warzywa. Ziemniaki i pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę w pióra, marchew i paprykę w paski. Ziemniaki obsypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy
słodki bratekSKŁADNIKI: 100 g świeżego jarmużu garść rukoli 1 filet z kurczaka marynata do kurczaka 1 łyżka sosu sojowego przyprawa do kurczaka 5 ogórków konserwowych ser feta ok 150 g 1 por 1 ogórek świeży 2 ząbki czosnku 250 ml jogurtu naturalnego sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka kroję na małe części przyprawiam i dodaję
Gotowanie Patkisałatka jest jedną z moich ulubionych, chyba nawet bardziej niż sałatka szwedzka z ogórków, cebuli i marchwi. Przygotowanie takich sałatek zajmuje niewiele czasu. Jeśli zalewa się je wrzącą marynatą, wtedy nie potrzeba już ich pasteryzować. W upałach, jakie nam jeszcze dokuczają, właśnie pasteryzowanie słoików odstrasza. Przynajmniej mnie. Jeśli macie więc trochę żółtych pomidorów i ogórki, zróbcie kilka słoiczków tej smacznej
Codzienna kuchnia niecodziennaSkończyliście już marynowanie ogórków? Jeśli nie to polecam zrobić jeszcze jedną pyszną sałatkę. To ogórki w marynacie pomidorowej. Pyszne, o wyraźnym smaku, idealne. Tak kto ma jeszcze czas to szybciutko do warzywniaka bo małe ogóreczki nadal są w sprzedaży i robimy sałatkę do naszych zimowych zapasów. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbiałego wina wytrawnego 4 łyżki śmietany kremówki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tuszkę królika opłukać,osuszyć i podzielić na 6 części.Dokładnie rozprowadzić musztardę z oliwą,posolić i popieprzyć.Kawałki mięsa posmarować marynatą z musztardy,obsmażyć na maśle.Następnie zalać 125 ml.wody,i dusić do miękkości.Wyjąć królika i przełożyć go w ciepłe miejsce na ogrzanym półmisku.Do sosu wlać wino i mieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki wszystko wymieszać, odciąć z ud nadmiar tłustej skóry, kuperki, uda przeciąć na dwie części: udko + podudzio i włożyć umyte i osuszone do marynaty, przykryć i schować do lodówki na 3 godziny piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, 2 poziom, temp. 200 C, wstawić naczynie i pod przykryciem piec 45-50 minut, następnie
W Mojej Kuchni Lubięwymieszać rybkę odmrozić w lodówce, ze skóry rybek usunąć łuski, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, w blaszce ułożyć porcje nototeni pędzelkiem nałożyć całą marynatę na porcje ryby, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec 15 minut, następnie na termoobiegu 160 C piec z 10 minut, rybę taką lubimy z ziemniakami
W Mojej Kuchni Lubięjogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra
Kuchnia Bazylii