marynata - 6549 przepisów (strona:279/437)

Gęsie udka w sosie z warzywami 155

Jeśli nie przepadasz za orientalnym i przyprawami możesz spokojnie opuścić ich dodatek, a same warzywa tylko posolić i oprószyć pieprzem. Będzie równie smacznie! Polecam! Składniki: 2 gęsie uda sucha marynata: 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, pieprz 1 pietruszka 2- 3 marchewki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie szczypta imbiru, gałki muszkatałowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzybki marynowane 162

Zalewa • Do wody dodać ocet ,cukier,sól.  Zagotować zalewę. 3. • Do każdego słoiczka dać kawałeczek cebuli , dodać liść laurowy,pieprz,i gorczycę  Włożyć odcedzone gorące grzyby zalać marynatą zakręcić  Wstawić słoiczki do ciepłej wody. Pasteryzować od zagotowania 15 -20 minut na wolnym ogniu

W królestwie smaków Beaty
Ossobuco trochę inaczej 222

marchewkę w plastry, pieczarki w duże cząstki. W czasie, gdy będziesz to robił, mięso trochę naciągnie musztardą. Jeśli chcesz (lub nie masz jakichś składników), zaimprowizuj. Równie ddobrze za „marynatę” wystarczyłaby sama musztarda, albo sam tymianek, lub sól i pieprz. Mięso natarte chrzanem też może nieźle smakować. Tylko nie używaj ketchupa – dla mnie mięso w ketchupie zawsze pozostanie

manslogblog
Gorczyca- jej ABC 165

białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew i marynat . Gorczyca ma także zastosowanie w lecznictwie . Z rozkruszonych nasion wydziela się wspomniana przeze mnie wcześniej synalbina , która pobudza wydzielanie enzymów trawiennych; wpływa na pracę jelit, pomaga pozbyć się uciążliwych zaparć

Gotuję Testuję
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 161

ryżu. Nie jest to złota reguła i niewielkie odchylenia są ok. Powoduje to jednak ład i harmonię na talerzu. Zapraszamy! SKŁADNIKI  (porcja 2-3 osoby ): MARYNATA DO KURCZAKA:   1 filet z kurczaka (ok. 250g)   1 łyżka sosu sojowego   2 ząbki czosnku   1 łyżka sosu ostrygowego   1 cebula   1 łyżka sosu hoisin

Kuchnia od dwojga
Karczek - domowa wędlina na ciepło i na zimno. 143

upiecze i nie skurczy tak mocno.  A dwa przyprawy głębiej wnikną i sztuka będzie bardziej aromatyczne.  Do takiego dziurawienia świetnie nadają się patyczki do szaszłyków. Składniki na marynatę mieszamy razem i mocno wklepujemy, a wręcz obijamy nią suche mięso. Mięso musi być suche, ponieważ woda utrudnia wnikanie przypraw.  Zawijamy w woreczek i odstawiamy co najmniej

Dieta moja pasja
Roladki z boczku i wątróbki podawane z ryżem. 109

Zaczynając od strony z łączeniem. Gdy się tam już zarumieni i zasklepi, można wyciągnąć patyczek aby móc swobodnie obracać i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Obsmażone mięso podlewamy marynatą i dusimy pod pokrywką. Gotowe mięsko zdejmujemy niech sobie odpocznie,  a my na to co powstało w trakcie smażenia wsypujemy ryż. Celowo nie podałam ilości, bo to zależy

Dieta moja pasja
Sałatka Waldorf na bogato. 135

się przegryzły. Na suchej patelni prażymy sezam, do momentu aż się ładnie zarumieni i zacznie wydzielać ten charakterystyczny, orzechowy aromat. W dużej misce mieszamy odciśniętego z marynaty selera, jabłka i resztę składników. Polewamy sosem, posypujemy sezamem i dokładnie mieszamy. I to tyle, można podawać, prostą i smaczną sałatkę. Kompozycja smaków jest bogata, ale są tak dobrane że świetnie ze sobą

Dieta moja pasja
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 181

jedno z najbardziej cenionych  na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in.  wapń, magnez, potas. Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej. Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy czysty chlorek sodu -  NaCl

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem 107

połówki cytryny  tymianek posiekany 1 łyżeczka  szafran - nitki 1 szczypta  sól do smaku 1 łyżeczka  olej rzepakowy  kilka drewnianych patyczków na szaszłyków Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli.  Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry

AZgotuj!
Schab wędzony dymem w płynie 121

wody 60 g soli niejodowanej kilka ziarenek pieprzu 2 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Wodę zagotowujemy z solą i przyprawami, Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do marynaty dolewamy dym w płynie, mieszamy i wkładamy mięso. Garnek lub szklane naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Mięso musi być całkowicie pokryte płynem. Po upływie czasu marynowania mięso wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pure z tykwy 277

małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę do zup. 7. S kórka również jest jadalna. Wystarczy pokroić ją w cienkie plasterki i dodawać

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 164

popatrzę na przepisy w wersję ą ę np. tatar z kiszoną rzodkiewką, czosnkiem i grzybami. Książka zaczyna się od zachwytu charakterystycznym fenolowym zapachem, jakie mają wszelkie kiszonki, octy i marynaty i który jest wspólny dla wszystkim arcydzieł kulinarnych, także dla kakao i alkoholi. Jeśli stołujecie się w Solec 44, to znacie go też jako nieodłączny element wystroju sali. Restauracja

Ugotowane pozamiatane
Sznycel z kurczaka 251

mieszamy ze sobą. Pierś z kurczaka dzielimy na 4 porcje. Każdą część ponacinać tak żeby nie były za grube i delikatnie rozklep. Kawałki mięsa należy dokładnie natrzeć przygotowana wcześniej marynatą. Tak przygotowane mięso przykrywamy folia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Jajko należy rozklepać i wymieszać z mlekiem. Na inny półmisek wysypujemy bułkę tartą. Kawałki kurczaka maczamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ, CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 249

cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 1/2 cukinii 1/2 polędwiczki wieprzowej 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki sosu sojowego MARYNATA DO MIĘSA : sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i  papryki w proszku, szczypta chili, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy DO PODANIA : pokruszona feta

cool and minty

Proponowane wyszukiwania