marynata - 6549 przepisów (strona:270/437)

Majonez domowy w 2 minuty na oleju rzepakowym 219

około 14 dni w lodówce. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest idealny do wielu potraw jak np. robienia domowego majonezu do wypieku babek do marynat do mięsa

talerz przyjemności
Jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym 139

wykonaniu i bardzo dobre. A że w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: - babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym - jest najlepszy do marynaty do mięs - idealny do zrobienia domowego majonezu Składniki: - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 6 jajek - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju rzepakowego

Kulinarne życie
SUM W MARYNACIE 158

sojowego 1-2 łyżeczki miodu 1 sztuka.cytryny - skórkę zetrzeć 1 łyżeczka świeżego,startego imbiru 1 łyżka musztardy Oliwa z oliwek ****************************************** Suma umyć,wypatroszyć i wyfiletować,osuszyć.Przygotowac w miseczce marynatę z podanych składników(skórkę i sok z cytryny używamy).Kawałki mięsa moczymy przez 2 godz.Na patelni rozgrzać olej i odsączone kawałki suma usmażyć na złoty kolor( uważać !Mięso szybko dochodzi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 215

łyżki zielonej pasty curry  sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry  1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy  300 gram piersi kurczaka  marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego  świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu  2 szklanki wody lub bulionu drobiowego  skórka

Mango Papaja
Pikantna karkówka pieczona w jogurcie 399

kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Do jogurtu dodajemy płatki chilli/pokrojone świeże chilli, słodką paprykę w proszku, pokrojony czosnek, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty jogurtowej, mieszamy, aby mięso było w jogurcie. Odstawiamy na 7-8 godz do lodówki. Zamarynowaną karkówkę wkładamy do naczynia do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
W domu: indyk z gruszkami 242

Mięso smażymy na dużym ogniu ok. 6-7 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do połowy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Na patelnię dodajemy gruszki wraz z całą marynatą, zwiększamy ogień i smażymy bez przykrycia ok. 5 minut. Następnie znów dusimy ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem pleśniowym (z niebieską pleśnią), jako

Kuchnia w biegu
Soczysty schab z rozmarynem 158

Kiedyś, gdy robiłam pieczeń ze schabu-zawsze wychodził suchy. Próbowałam różnych marynat i wciąż to samo-niby dobry ale nie. Poszukałam,poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek na to, żeby schab był soczysty.  SKŁADNIKI: 1-1,5 wysokiego schabu b/k (jeżeli schab nie jest wysoki należy obwiązać go wędliniarskim sznurkiem) 2-3 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Rozmaryn suszony Gałązki

Kopystką po garach
Pierś z kurczaka pieczona w marynacie jogurtowej 181

sól himalajska natka pietruszki rzeżucha 1. Seler kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do jogurtu razem z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Pierś kroimy w plastry. Wkładamy do marynaty i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. 3. Wszystkie składniki przelewamy do naczynia. Na wierzch wykładamy pokrojoną w paski szynkę. 4. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut w 200 stopniach

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Przystawka z selera naciowego i szynki 272

naciowego kroimy na 3 lub 4 kawałki. Powinny być odrobinę dłuższe od średnicy plastra szynki. 2. Olej mieszamy z 2 łyżkami parmezanu i pieprzem. 3. Seler dokładnie obtaczamy w marynacie. 4. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki i układamy w naczyniu do zapiekania. 5. Jogurt mieszamy z pozostałym serem, estragonem i kminem rzymskim. Zalewamy nim przystawkę. 6. Całość zapiekamy około

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Super pasta curry pomarańczowa ;) 143

trochę przewrotny, ale rzeczywiście ciężko nazwać pastę, którą ukręciliśmy. Niby trochę żółta, niby trochę czerwona (patrząc na składniki, smak i zapach). Trochę jak pasta do laksy, a trochę jak marynata do mięsa. Kolor między czerwonym, a żółtym. Więc postanowione … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 176

dokładnie przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać. Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, opłukać i włożyć do zimnej wody na około godzinę ( w celu wypłukania soli z mięsa) następnie osuszyć i zawinąć w gazę. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu. U mnie pomiędzy kaloryferem

królestwo garów
Polędwiczka w sosie Napoletana 147

Składniki: 350 g Bio Organic Pasta Sauce Napoletana 200 g  Bio Organic ryż brązowy 1 polędwiczka wieprzowa moja ważyła ok 500 g świeża bazylia sól, pieprz do marynaty:ziarna kolendry i kolorowy pieprz, ostra papryka i olej Przygotowanie: Zaczynamy od zamarynowania polędwiczki w utłuczonych ziarnach kolendry oraz kolorowego pieprzu, ostrej papryce i oleju. Polędwiczkę wkładamy do lodówki na kilka

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczony okoń 286

miseczce wymieszać 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i przyprawę do ryby (1-2 łyżeczki). Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Okonia ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem. Obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Mama z miasta
Karkówka pieczona pod warzywami 171

plastrów boczku wędzonego - 3 duże marchewki - ok. 10 średnich ziemniaków - 3 łyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, oregano, tymianek Sposób przygotowania: 1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę i nasmarować nią pokrojoną w plastry karkówkę. 2. Cebulę kroimy w piórka, marchew- w plastry, ziemniaki- w pół plastry. 3. 2 plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć

Od łyżki do widelca
Grzanki karnawałowe ze śledziem "Śledzik z SEKO" 115

Grzanki ze śledziem, chrzanem i jabłkiem to wspaniała przystawka na zakończenie karnawału. Ja swoje klasyczne kanapeczki wzbogaciłam smakiem filetów śledziowych w marynacie z suszonych pomidorów, a doskonale do tego nadają się filety śledziowe   SEKO  marynowane bez skóry, z płatkami suszonych pomidorów a także czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania