marynata - 6549 przepisów (strona:270/437)

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM 167

pokrójcie. Ocet wlejcie do rondla, dodajcie cukier, zagotujcie. Kiedy cukier rozpuści się w occie, dodajcie przyprawy i posiekaną cebulę.  Odstawcie do ostudzenia. W słoiku poukładajcie śledzie, zalejcie zimną marynatą, zakręćcie. Wstawcie na 2-3 dni do lodówki, aby smaki dobrze się wymieszały

OliveandThyme
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII 183

pasty curry - 2 łyżki liści kolendry - sezam biały i czarny - łyżka soku z limonki KREWETKI ZAMARYNUJ  w paście curry, oleju sezamowym i sosie sojowym- powinny być delikatnie pokryte marynatą. Odstaw na 20 minut. MARCHEW OBIERZ i pokrój obieraczką w długie paski, dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj i ułóż w gniazdo na talerzu. ROZGRZEJ PATELNIĘ

Kuchnia bezglutenowa Loli
DEWOLAJ W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 306

nadziany pieczarkami i serem w panierce z płatków śniadaniowych to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z domowymi frytkami i surówką smakuje idealnie.     SKŁADNIKI 2 filety z kurczaka, marynata staropolska , sól,  pieprz Nadzienie: 20 dag pieczarek, ½ cebuli, sól o'Sole,  pieprz,  papryka słodka w proszku, 2-3 łyżki startego startego sera, Panierka: ½ szkl. płatków kukurydzianych

słodki bratek
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią 201

sól i pieprz Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami oleju, mieszamy. Następnie powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki wrzucamy na wrzątek i blanszujemy około 3 minuty. Po tym czasie

Smaki Na Talerzu
Butter chicken czyli maślany kurczak 118

Bardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego

Polska Zupa
skrzydełka z kurczaka pieczone w woreczu 117

nieskomplikowanego .dobrego i nie drogiego.. składniki: 4 skrzydełka na osobę przyprawa gyros tymianek czosnek olej sól.pieprz tymianek Wykonanie: Skrzydełka myjemy i osuszamy ręcznikiem..z ww.składników robimy marynatę i marynujemy jednak jak ktoś nie ma czasy wrzuca skrzydełka do worka i zioła ..potrząsając woreczkiem by wszystkie składniki się

Ugotujmy Coś
Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 175

lubi?! Plancha to grillowanie na solidnej, mocno rozgrzanej płycie żeliwnej. Dobrze znany sposób obróbki w Hiszpanii, Baskonii czy też Meksyku. Jako inspirację można tu podać baskijską marynatę z pieprzem espelette podkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych

Moja pasja smaku
Udka po hiszpańsku - danie z jednej blaszki. 117

pieprz -0,5 łyżki zioła prowansalskiego -0,5 łyżki tymianku -4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawy mieszamy z sokiem z cytryny i olejem. Gotową marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ziemniaków nie obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blaszce i polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzonymi paprykami

Magia jedzenia.
FIT TIKKA MASALA Z CUKINIĄ 198

smażony filet z kurczaka , który uprzednio został zamarynowny w przyprawach tikka, podawany w specjalnym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw. Podawane na ciepło.  SKŁADNIKI: Mięso i marynata 2 filety z kurczaka pojedyncze 1 łyżka curry EVITA 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego EVITA 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 /3 łyżeczki chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kozieradki

Gotowanie Patki
Pieczona łopatka wieprzowa - gyros z sosem jogurtowym 186

czosnku(zmiażdżone) 1/2 łyżeczki soli Sos: 25 dag jogurtu greckiego 1 długi ogórek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso nacieramy marynatą sporządzoną z przyprawy do gyrosa, octu, oleju, czosnku i soli. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Sos: Ścieramy na dużych

Qchnia po prostu
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 155

osuszyć. Jeśli są grube to każdą rozkroić po grubości na dwie części. Wymieszać razem miód, musztardę i olej, a następnie dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Mięso przełożyć do marynaty, przemieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego! Przepis znaleziony  tutaj

kuchnia doski
Gotowanie z Ojami 153

czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam  już wcześniej do czynienia, jednak muszę się przyznać, że do tej pory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie

Bez Cebuli
Skrzydełka z piekarnika. 156

łyżeczka soli -1/2 łyżeczka czarnego pieprzu -1/2 łyżeczka sproszkowanego czosnku Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli ktoś chce może odciąć najcieńszą część skrzydełek. Składniki marynaty mieszamy a następnie dodajemy do skrzydełek i dokładnie mieszamy by wszystkie były nią pokryte. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Skrzydełka pieczemy w piekarniku na najwyższym poziomie w temperaturze 200 stopni

Magia jedzenia.
Gulasz Wieprzowy (z Karkówki) 4011

Gulasz z Karkówki - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki każdej z przypraw (gałki muszkatołowej dajemy jedynie szczyptę). Marynatę w lewam y do karkówki i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty

Słodka Strona
Kurczak w marynacie sojowo - cytrynowej 125

małym ogniu, aż płyn się lekko zredukuje. Na końcu dodać sok z cytryny.  Mięso podsmażyć na dwóch łyżkach oleju po 3-4 min z każdej strony. Wlać marynatę i trzymać jeszcze kilka min na ogniu. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i sałatą pekińską w sosie vinegrette.. Smacznego

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania