marynata - 6549 przepisów (strona:290/437)

Młode ziemniaczki z piersią z kurczaka marynowanej w kurkumie i oregano, z mizerią z ogórków 196

oregano. 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczki kurkumy 2 gałązki świeżego oregano szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba) , zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować

Moja Delicja
Pieczony kalafior w pomidorowym curry 370

lubicie) Ok. 200ml passaty pomidorowej Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy.  W tak przygotowanej marynacie wymieszać dokładnie różyczki kalafiora. Na blaszce piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim różyczki kalafiora. Piec do miękkości ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Tak przygotowany kalafior świetny

Fabryka pomysłów
DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 122

delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc. Kawałki mięsa wyciągnąć z marynaty,nadmiar jogurtu delikatnie ściągnąć,owijać plastrami boczku,spiąć wykałaczką i układać na grillu. Roladki grillować około 30 min,często je przekręcając.Gotowe natychmiast podawać

Niespełnione zdolności kulinarne
Szaszłyki z kurczaka 128

zapragnęłam ich drobiowego odpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest równie pysznie.  Dodatkowo to pomysł na naprawdę szybki obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka*: ok. 650 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki

Cooking Monster
Podudzia z kurczaka z grilla z sosem Jalapeno Pepper Relish 185

potrawom z rusztu wyjątkowej wyrazistości. Składniki: 16 podudzi z kurczaka 4 łyżki majonezu 4 łyżki sosu Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish Przygotowanie: Można użyć sosu Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish jako marynaty lub glazury do kurczaka. Sos Ballymaloe wymieszać z majonezem i stworzyć wyjątkowy sos do maczania grillowanych podudzi z kurczaka. Podudzia grillować na mocno rozgrzanym grillu przez około 25 minut regularnie

naRuszcie
pieczone uda kurczaka na termoobiegu... 164

łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę nagrzać piekarnik lub urządzenie do pieczenie /u mnie frytownica Philips Airfryer z termoobiegiem/ na 180 C, termoobieg

W Mojej Kuchni Lubię
LAWENDOWY DOM 173

bardzo aromatyczna, należy uważać aby nie przesadzić z ilością. Niewielki jej dodatek sprawi ,że nasz wypiek nabierze pazura i charakteru. 5. LAWENDOWE OLEJE I OLIWY świetnie uzupełnią smak sałatek , marynat itp. Wystarczy kilka łod yżek lawendy umieścić w butelce , szczelnie zamknąć, by po kilku tygodnia ch cieszyć się aromatycznym olejem. 6. NAPARY Z LAWENDY działają odpr ężająco , odkażająco na śluzówkę

WYSPA SZCZĘSLIWA
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 184

minut do lodówki. Smażę na rozgrzanym smalcu: najpierw obtaczam w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej. Do ostatniej tury smażenia kotletów dodaję cebulę, która stanowiła nocną marynatę i delikatnie ją podsmażam do momentu aż zmięknie. Podaję kotlety posypane cebulką razem z ziemniakami i surówkami lub marchewką z groszkiem i buraczkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ziołowa karkówka z grilla 112

pieprz * papryka czerwona słodka i ostra  Przygotowanie : Każdych ziół daję po małej łyżeczce i mieszam w misce razem z piwem. Karkówkę lekko nacinam z każdej strony, wkładam do marynaty przynajmniej na 3 godziny. Tak przygotowane mięso odsączam z piwa na ręczniku papierowym i grilluję z każdej strony po 10-15 minut. Najlepiej żeby plastry karkówki były cieńsze, wtedy ładnie

Magiczne Życie Marty
Szynka z szynkowaru 150

prowansalskie 2 ząbki czosnku'; document.write(" "); Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Myjemy mięso i nacieramy je powstałą z przypraw i czosnku marynatą. Dolewamy wody z żelatyną i dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru, odlewamy nadmiar wody (jeśli po uciśnięciu szynki się wylewa). Wstawiamy szynkowar do lodówki na co najmniej 24 godziny

Proste-przepisy.pl
Ceviche z dorsza 181

folią) na minimum 20 minut (my zostawiamy ją tam na 2 godziny, żeby dobrze się zamarynowała, a białko ścięło porządnie). Po tym czasie ceviche z dorsza wyjmujemy, odsączamy z marynaty (w Peru podaje się ją osobno do picia!) i podajemy na zimno – najlepiej w niewielkich przezroczystych naczyniach, żeby wyeksponować kolory i teksturę.   Post Ceviche z dorsza pojawił się

Pociąg Do Kuchni
Pomidorki koktajlowe w syropie rumowym do słoików 93

Kolejna propozycja zamarynowania pomidorków koktajlowych, w orzeźwiającej marynacie z cytryn i rumu, który wydobywa i podkreśla smak aromatycznych pomidorków. Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych 1 szklanka rumu 3 kg cukru 1,2 litra wody 2 cytryny Wykonanie: Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, zalać rumem, lekko wymieszać i odstawić na noc. Następnie z cukru i wody ugotować syrop. Włożyć pomidorki

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak pieczony w patelni z bobem, suszonym pomidorem , fenkułem i śliwką. Na winie. 135

opłaca. Umyj go i pozbaw skóry. Przełóż do miski, wsyp przyprawę karahi chicken masala. Przyprawa jest idealna do marynowania kurczaka! Dodaj oleju lnianego, dość sporo. Pięknie obtocz kurczaka w marynacie, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojone śliwki i pomidora suszonego, ja nie podaję ilości

Z Kuchni Do Kuchni
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 188

filet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka. Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Umyty i pokrojony w większe kawałki szpinak wrzucamy do czosnku

Jacob Tastes
Kapary po polsku. Marynowane nasiona nasturcji 121

bardzo smaczne i nawet ciekawsze. Nasiona nasturcji zbieram późnym latem i jesienią. Muszą być jeszcze zielone i soczyste, tylko takie nadają się do przetworu. Można zrobić od razu więcej marynaty i przechowywać ją w lodówce a potem przygotowywać polskie kapary po jednym słoiczku, w miarę dojrzewania nasion. Niestety, ja tym razem nie miałam zbyt dużo nasion, ale to nic. Tego

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania