ziołowy szczypta hyzopu szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta majeraku Żeberka kroimy na porcje, ocet, oliwę i zioła mieszamy i marynujemy w tym mięso na 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy z marynaty obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka w którym będziemy dusić żeberka. Podlewamy wodą, ok 3/4 szkl , dodajemy pokrojoną cebulę i na porciach układamy po łyżeczce jarzębiny. Dusimy pod przykryciem
Gotowanie jest łatwetłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji
Słodkie okruszkisosem. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy
Słodkie okruszkimielona, majeranek, - majonez - olej Wykonanie Piersi z kurczaka dokładnie myję, wykrawam zbędne żyłki i tłuszczyk, każdą kroję wzdłuż na pół. Z czosnku, papryki, majeranku, przyprawy gyrosowej i oleju przygotowuję marynatę, do której wkładam poporcjowane mięso i całość odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso grilluję na patelni grillowej i studzę. Wystudzone piersi kroję w większą kostkę
Kuchnia z widokiem na ogródłyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu Kilka kropel sosu słodkiego chilli 1 łyżka oleju 2 łyżki sosu sojowego Parmezan Przygotowanie: Z sosu sojowego oraz oleju przygotowujemy marynatę. Moczymy w niej filet z kurczaka przez około 20-25 minut. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu lekko rozbijamy skorupkę i trzymamy jajka w zimnej wodzie. Makaron gotujemy w lekko
Jacob Tastespieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą. Po 40-45 minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia skórki. Możemy przygotować ją również na inny, szybsz sposób. Obsmażamy
MarcinChefpieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą. Po 40-45 minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia skórki. Możemy przygotować ją również na inny, szybsz sposób. Obsmażamy
MarcinChefGrill to nie tylko mięso, marynaty, ... to również sałatki. Sałatka grillowa z słodkim dresingiem jest jednym z moich autorskich pomysłów i tworzy świetne połączenie z grillowanym mięsem drobiowym. Składniki : opakowanie mixu sałat pół papryki czerwonej średnia czerwona cebula 3-4 rzodkiewki 10-15 dag pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy (kremowej, nie za ostrej) 2 łyżki
Mechanik w kuchnikolendrą, miętą czy bazylią. Niewielka zmiana w składzie, a jaka zmiana w smaku sałatki! Sałatkę najlepiej podawać po 30-60 min od zrobienia. Sok z limonki pełni tutaj funkcję marynaty. Pozwoli na głębsze połączenie smaku ogórka oraz cebuli. Jeśli macie ostrą czerwoną cebulkę, aby złagodzić jej smak, warto posypać ją delikatnie solą. A następnie odlać powstały sok. Do sałatki można
Mieszam w Garnkuburaczków 2016-04-08 16:39:54 Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów. Napisz
Wędrówki po kuchnitrzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować
Wędrówki po kuchniObsmażyć mięso na rumiano. 5. Obsmażone z każdej strony porcje królika przełożyć do rondla. 6. Do oleju z przyprawami w garnku dolać kilka łyżek wody i płyn pozostały z marynaty. Zagotować. 7. Ułożone w rondlu kawałki królika zalać wodą z przyprawami. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę. 8. Rondel przykryć i dusić mięso do miękkości, odchylając pokrywkę, aby odparował płyn
W mojej kuchnimiesiące. Oliwę można mieszać , ja dałam pół na pół ze smakową oliwą czosnkową. Je śli już opustoszycie słoiczek i zostanie Wam zalewa pr oponuję wykorzystać ją ponownie jako marynatę np. do plastrów oscypka lub do polewania mięsa podczas gr illowania
Apetyczna babeczkazmielić. W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj kurkumę, cynamon, słodką paprykę, curry, kardamon oraz odrobinę soli. Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min. Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić. Imbir, czosnek
Niezły MłynekBardzo smaczny i nieskomplikowany obiad. Pasta curry to doskonała i aromatyczna marynata do mięs. Składniki 2 podudzia indycze 1 czerwona papryka kawałek pora pasta curry firmy Proeco Polska 1. Mięso nacieramy pastą curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Paprykę … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty