marynata - 6549 przepisów (strona:292/437)

Karczek w marynacie z whisky Jack Daniel's 273

rozpalić grilla zechce to zrobić, a powietrze wręcz będzie drażniło nasze nozdrza zapachami pieczonego karczku, kiełbasy czy kaszanki. Dlatego postanowiłam i ja urozmaicić zwykła karkówkę dodając do niej do marynaty whisky Jacka Danielsa. Wyszło mega aromatyczne mięso. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś w musie rabarbarowym 90

Filet z łososia jest tak wdzięcznym kulinarnie obiektem, że pasuje do niego cała gama różnorodnych dodatków czy marynat, które potrafią kompletnie zmienić smak tego delikatnego mięsa. W sezonie kiedy króluje świeży rabarbar spróbujcie tego połączenia - z rabarbaru przygotujcie gęsty mus, zamarynujcie w nim rybę i upieczcie. Z dodatkiem świeżej, wiosennej surówki macie gotowy pyszny lunch

Milion Smaków
Kurczak pieczony na butelce od piwa 138

piwem wkładamy na kilka minut do wody i odrywamy wszystkie etykiety. Dokładnie myjemy całą butelkę. Kuczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy kuper i szyjkę. Dokładnie nacieramy go marynatą przygotowaną z oleju, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odkładamy takiego kurczaka na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka. Ustawiamy

Aga w kuchni
Sałatka z kaszą bulgur, botwinką i rzodkiewką + pieczona pierś z kurczaka 148

papryka w proszku tym razem) Sól Pieprz Przygotowanie: Olej wymieszać z przyprawami oraz solą i pieprzem.  Pierś z kurczaka przekroić na pół lub zostawić w całości. Natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na min. 20 minut.  Następnie upiec w worku do pieczenia przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Pozdrawiam Anulla

Fabryka pomysłów
Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka 264

napisałam – ten tłuszcz nie smakuje nawet odrobinę podobnie do polskiego smalcu. To mięso jest miękkie. Wymaga krótkiej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Nie potrzebuje ostrych przypraw i mocnych agresywnych marynat.   Kotlety (pamiętajcie, żeby były w temperaturze pokojowej a nie wyjęte prosto z lodówki) wystarczy z obu stron posolić – w tłuszczu też jest woda, sól pomoże się jej szybko pozbyć

Karo in the Kitchen
8 przepisów (pomysłów) na obiad. 209

nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Naleśniki. Makaron z pieczarkowym sosem light na bazie mleczka kokosowego. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie

Słodkie okruszki
Pałki curry z ryżem 204

Składniki: 1/2 kg pałek z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka soli marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka przyprawy curry 1 … Czytaj dalej Pałki curry z ryżem

czarrna od kuchni
Ceviche z tuńczyka z owocami 94

tuńczyka, 1 średnia nektarynka, 3-4 cząstki pomarańczy, 6 jeżyn, kilka listków kolendry, sól marynata: sok z 1/2 cytryny, sok z 1/2 pomarańczy, Wymieszać sok z pomarańczy i cytryny. Tuńczyka pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, polać sokiem z cytrusów, wymieszać, odstawić. Nektarynkę obrać, pokroić w małą kostkę. Cząstki pomarańczy, obrać z błonki, pokroić w poprzek w plasterki. Jeżyny

królestwo garów
Grillowane warzywa 100

Sezon grillowy rozpoczęty to i kilka wpisów na bloga wpadnie. Dzisiaj warzywa w pysznej marynacie, idealnie doprawione i chrupiące, choć dobrze zgrillowane. Świetny dodatek do mięsa a całość zrobi nam rewelacyjny obiad na świeżym powietrzu. Smacznego! Składniki : * czerwona papryka * cukinia * czerwona cebula * pieczarki * bakłażan * 3 łyżki oleju rzepakowego  * łyżeczka oregano * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Olej wymieszać

Magiczne Życie Marty
Grillowany czosnkowy filet 142

Szybki i aromatyczny Składniki filet z kurczaka 1 pojedynczy marynata: czosnek 2 ząbki sos chili 2 łyżki sól czubrica czerwona Sposób przygotowania Fileta przekroić na dwa kotlety, lekko rozbić, natrzeć … Czytaj dalej Grillowany czosnkowy filet

czarrna od kuchni
Coś jeszcze na obiadowym talerzu 122

Ziemniaki Hasselback Ziemniaki w marynacie Buraczki zasmażane Pieczone ziemniaczki Ćwikła Makaron domowy

NA MOIM TALERZU
Schab w smalcu wg Aleex 255

kilku próbach mogę Wam polecić tak robiony schab z pełną odpowiedzialnością. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Naprawdę warto. Składniki: • 1,5 kg schabu • 3 duże ząbki czosnku (opcjonalnie) • kostki smalcu • składniki marynaty : olej, sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, papryka, Delikat Knorr’a) Sposób przygotowania: 1. Schab umyć i osuszyć. Tak przygotowane mięso naszpikować pokrojonym w plastry lub słupki czosnkiem. 2. Naszpikowany schab

W mojej kuchni
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej. 125

typu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Warzywa umyć, pokroić. Składniki na szaszłyki nakładać na przemian na patyczki. Zapiekać w piekarniku z funkcją grill, nagrzanym

zadanie-gotowanie
Grzanki czosnkowe 81

ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy lub masła roztopionego  Przygotowanie: Do miseczki wlałam oliwę, dodałam zioła oraz rozgnieciony czosnek. Całość wymieszałam. Pokroiłam bagietkę na mniejsze części.  Posmarowałam marynatą.  Włożyłam na 5-6 minut do rozgrzanego piekarnika w 180 stopniach

Kukuleczki
Miętowa kaczka z patelni 216

zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od dziś możecie skorzystać ze swoich patelni :). Przepis jest na nogę z kaczki a marynata Was zaskoczy :) Mięta, młody czosnek i imbir to doskonałe połączenie które rzuci inne spojrzenie smakowe na kaczkę. Zamiast surówki będzie mango, pomarańcz i kolendra a delikatna kasza bulgur idealnie się

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania