marynata - 6549 przepisów (strona:299/437)

Pieczony kurczak caprese. 124

Piersi lekko rozbijamy jeśli są zbyt grube. Usuwamy fragmenty błon i tłuszczu widniejące na nim. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą ( około 1 łyżka) dodajemy przyprawy, dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i pozostawiamy na 1-2h. Po upływie czasu na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
żeberka pieczone w rękawie w piekarniku 95

Postawą dobrych mięs jest odpowiednia marynata

Ugotujmy Coś
Świąteczna szynka peklowana - pieczona z zieloną gałązką 131

pięciu dniach peklowania wyjmujemy mięso, zalewę wylewamy. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, ostawiamy na ręcznik papierowy do osuszenia.  W misce mieszamy miód z pokruszonym rozmarynem i pieprzem. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Szynkę związujemy sznurkiem wędliniarskim, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 8 godzin.  Piekarnik rozgrzewamy do 150*C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 500ml wody

Gotowanie i blogowanie
Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną 138

wylot - i napychamy do niej naprzemiennie śliwki i żurawinę. Dociskamy po każdym nałożeniu, by nadzienie nie było zbyt luźne. Miód mieszamy z musztardą i papryką słodką, przygotowaną marynatą mocno nacieramy mięso. Schab wiążemy sznurkiem wędliniarskim, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 5 godzin.  Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 500ml wody i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika

Gotowanie i blogowanie
Karkówka czosnkowa na kanapki 105

łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu  pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy do lodówki na 12 godzin. Mięso wyjmujemy, wycinamy w nim nożem trzy tunele i nadziewamy je obranymi ząbkami czosnku - ściśle upychając czosnek.  Mięso związujemy sznurkiem

Gotowanie i blogowanie
Makaron soba z kurczakiem i brokułami w sosie sojowym 220

łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, 100ml wody i cukier kokosowy. Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju kokosowego umieść kurczaka w sojowej marynacie i smaż do zezłocenia. Do usmażonego kurczaka dodaj brokuły oraz 3/4 zawartości miseczki z sosem sojowym. Resztę zawartości miseczki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i dodaj na patelnię, gdy jej zawartość

Moja Micha
Kokosowy kurczak z trawą cytrynową 160

Przekładamy do miski . Sok z limonki , sok z ananasa , przyprawy : amchur, liście kafir, pieprz syczuański i posiekaną trawę cytrynową , cukier trzcinowy , wkładamy do miseczki i blendujemy na jednolitą masę -marynatę . Zalewamy nią kurczaka i odstawiamy go, na przynajmniej 3 godziny do lodówki . Ananasa odsączamy z zalewy i także kroimy w kawałki -najlepiej tej samej wielkości co kurczaka . Na patelni rozgrzewamy

Ogrodnik w podróży
Łagodne zielone curry z kurczakiem 239

ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku 2 łyżeczkami mielonej

Wyprawy kulinarne
Karaibska zupa z owocami morza 153

czasu do czasu mieszając.  Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy blendera) i dodajemy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane omułki, krewetki i rybę wraz z marynatą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min aż ryba zacznie się rozpadać.  Przyprawiamy do smaku pieprzem ,solą , pastą chilli i resztą posiekanej kolendry. Smacznego

Niezły Młynek
SZYNKA PIECZONA Z PIKANTNĄ NUTĄ 118

czerwonej 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3-4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z oliwą i przyprawami. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i marynować przez całą noc w lodówce. Następnie przełożyć do torebki do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach C przez

Prosto i Smacznie z Anetą
Najpopularniejsze przepisy stycznia 2016. 10 pysznych propozycji. 153

Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 8. Black banana cake. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe. 9. Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 10. Mocno jabłkowa i zdrowa owsianka śniadaniowa z olejem kokosowym

Słodkie okruszki
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 133

minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszego baleronu używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też saletry. Należy więc wyrób traktować jako pół trwały

Miód i pieprz
Gańś ze apfylzinōm (Gęś z pomarańczą) 141

sokym, winym, suszōnymi figami, gałkōm, pieprzym (soli dołech 11 trocha późni) i żech jōm tam dusioł 45 min. Kebyście mieli czas, to mogecie ze tych wszyskich składników zrobić marynata i te miyso 12 w ni trzimać bez noc, żeby sie fajnie przegryzło. Jak już sie te miyso podusiōło (jak byjście je dusiyli wiyncyj niż godzina, to by bōło jeszcze lepi

Chop w kuchni
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 194

dodaj do sera wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko i odstaw na przynajmniej 30 minut. Przed podaniem smaż chwilę na patelni (już bez tłuszczu, bo dodaliśmy go do marynaty). Dodatki Grzyby mun i shiitake należy przed spożyciem namoczyć i ugotować. Ja zalewam je wrzątkiem (osobno) i odstawiam na kwadrans. Następnie gotuję w niewielkiej ilości wody. Ów wodę możesz dodać później

Food Square
Camembert z piekarnika (z dodatkiem papryki i szpinaku) 177

czubrycy, czosnku niedźwiedziego) 1/2 łyżeczki soli odrobina pieprzu świeży szpinak do podania Camembert nakłuć, np. za pomocą wykałaczki. W miseczce wymieszać przyprawy, oliwę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przygotowaną marynatą posmarować camembert (z obu stron). Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, piekarnik rozgrzać do 180°C. Camembert piec około 15 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej

Ugotować

Proponowane wyszukiwania