Marynowana pierś z kurczaka 166piersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta czosnku niedźwiedziego 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 2-3 ząbki czosnku ugotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące
Gotowanie jest łatwe
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 294sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego
Kulinarne zapędy Kokosa
Czosnkowa polędwiczka z cebulą 253Polędwica to mięso szybkie w obróbce i niewymagające dużej ilości dodatków. Składniki 1 polędwiczka wieprzowa 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego sól marynata: 4-5 łyżek oleju 1 łyżka octu … Czytaj dalej Czosnkowa polędwiczka z cebulą
czarrna od kuchni
Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną 229smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczony kurczak caprese. 176Piersi lekko rozbijamy jeśli są zbyt grube. Usuwamy fragmenty błon i tłuszczu widniejące na nim. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą ( około 1 łyżka) dodajemy przyprawy, dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i pozostawiamy na 1-2h. Po upływie czasu na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
żeberka pieczone w rękawie w piekarniku 147Postawą dobrych mięs jest odpowiednia marynata
Ugotujmy Coś
Świąteczna szynka peklowana - pieczona z zieloną gałązką 194pięciu dniach peklowania wyjmujemy mięso, zalewę wylewamy. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, ostawiamy na ręcznik papierowy do osuszenia. W misce mieszamy miód z pokruszonym rozmarynem i pieprzem. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Szynkę związujemy sznurkiem wędliniarskim, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 8 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 150*C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 500ml wody
Gotowanie i blogowanie
Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną 201wylot - i napychamy do niej naprzemiennie śliwki i żurawinę. Dociskamy po każdym nałożeniu, by nadzienie nie było zbyt luźne. Miód mieszamy z musztardą i papryką słodką, przygotowaną marynatą mocno nacieramy mięso. Schab wiążemy sznurkiem wędliniarskim, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 5 godzin. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 500ml wody i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika
Gotowanie i blogowanie
Karkówka czosnkowa na kanapki 154łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy do lodówki na 12 godzin. Mięso wyjmujemy, wycinamy w nim nożem trzy tunele i nadziewamy je obranymi ząbkami czosnku - ściśle upychając czosnek. Mięso związujemy sznurkiem
Gotowanie i blogowanie
Makaron soba z kurczakiem i brokułami w sosie sojowym 286łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, 100ml wody i cukier kokosowy. Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju kokosowego umieść kurczaka w sojowej marynacie i smaż do zezłocenia. Do usmażonego kurczaka dodaj brokuły oraz 3/4 zawartości miseczki z sosem sojowym. Resztę zawartości miseczki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i dodaj na patelnię, gdy jej zawartość
Moja Micha
Kokosowy kurczak z trawą cytrynową 223Przekładamy do miski . Sok z limonki , sok z ananasa , przyprawy : amchur, liście kafir, pieprz syczuański i posiekaną trawę cytrynową , cukier trzcinowy , wkładamy do miseczki i blendujemy na jednolitą masę -marynatę . Zalewamy nią kurczaka i odstawiamy go, na przynajmniej 3 godziny do lodówki . Ananasa odsączamy z zalewy i także kroimy w kawałki -najlepiej tej samej wielkości co kurczaka . Na patelni rozgrzewamy
Ogrodnik w podróży
Łagodne zielone curry z kurczakiem 290ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku 2 łyżeczkami mielonej
Wyprawy kulinarne
Karaibska zupa z owocami morza 209czasu do czasu mieszając. Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy blendera) i dodajemy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane omułki, krewetki i rybę wraz z marynatą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min aż ryba zacznie się rozpadać. Przyprawiamy do smaku pieprzem ,solą , pastą chilli i resztą posiekanej kolendry. Smacznego
Niezły Młynek
SZYNKA PIECZONA Z PIKANTNĄ NUTĄ 178czerwonej 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3-4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z oliwą i przyprawami. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i marynować przez całą noc w lodówce. Następnie przełożyć do torebki do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach C przez
Prosto i Smacznie z Anetą
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 187minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszego baleronu używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też saletry. Należy więc wyrób traktować jako pół trwały
Miód i pieprz