marynata - 6549 przepisów (strona:305/437)

Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 215

powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę na pół, po 4 macki na porcję) i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na blat na około 1,5- 2 godziny.   Jeśli nie lubicie chrupania przyssawek, można ośmiornicę oskrobać ze skórki nożem – z tak ugotowanej zejdzie bardzo łatwo. Nieusunięte przyssawki strzelają przy

Karo in the Kitchen
żeberka w musztardzie 190

kolendra 3 ząbki czosnku Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać. Ketchup wymieszać z musztardą, startym czosnkiem i przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z mięsem w rękawie do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
cytrynowy filet w orzeszkach 146

ziemnych 2-3 łyżki bułki tartej  sól pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na kawałki. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, dodać posiekaną kolendrę. W takiej marynacie zamoczyć mięso i odstawić minimum na kwadrans. Orzeszki podprażyć na suchej patelni a następnie rozdrobnić (posiekać lub zmielić blenderem ale nie za mocno, żeby nie powstało masło). Wymieszać z bułką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe przetwory. Śliwki w occie. Śliwki marynowane 153

niż grzybki co niektórym może wydawać się dziwne bo skoro jestem taka grzybnięta to przecież grzyby powinnam jeść 3 razy dziennie. No cóż, lubię marynowane grzyby , ale z owocowymi marynatami nie wygrały nigdy. Jeśli lubicie marynowane dodatki to koniecznie spróbujcie marynowanej marchewki . Jest zaskakująco dobra a pokrojona w efektowne sprężynki będzie ozdobą stołu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Marynowane warzywa 132

ostatnich warsztatach z Cisowianką razem z Sebastianem Olma przygotowywaliśmy pyszne marynowane warzywa. W domu robię powtórkę. Ich przygotowanie nie trwa długo, tylko tyle ile potrzebujemy, aby marynata wystygła. Marynowane warzywa to fajna alternatywa dla klasycznych marynowanych warzyw, tylko ich marynowanie trwa zdecydowanie krócej, a warzywa są chrupkie.  Marynowane warzywa Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 pęczki

Kulinarne przygody Gatity
Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. 284

osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony połową czosnku i pieprzu. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 dni. Ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż w trzech miejscach – na samym środku, oraz robimy dwa skośne cięcia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 228

następnie każdą z nich – także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy marynatę i zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko smarujemy pędzelkiem). Gdy będzie gorąca, smażymy kawałki łososia

Poezja smaku
Fit frytki z batatów 183

prowansalskie, oregano, słodka papryka, bazylia - sól, pieprz Sposób przygotowania: Batata myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w słupki Wszystkie zioła, sól, pieprz mieszamy z oliwą z oliwek. W tak powstałej marynacie maczamy pokrojonego batata. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczone skrzydełka - najprostsze 191

nacieramy przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, Polewamy niewielką ilością oleju i odstawiamy na około 1,5 godziny aby mięso przeszło smakiem przypraw. Skrzydełka układamy na dużą blachę i polewamy powstałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 45 minut, tak aby skórka była przyrumieniona a mięso łatwo odchodziło od kości

Qchnia po prostu
Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 220

dodać wino ziele ,pieprz, i listek laurowy. Mięso namoczyć na 2-3 doby (moje mokło trochę za krótko, co widać na obrzeżach już po upieczeniu) Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć. Zioła wymieszać z grzybami i otoczyć karkówkę dookoła. Owinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie

Gotowanie jest łatwe
Pieczone bataty, smażona polędwiczka i salsa 136

łyżka oliwy Batata obrać (ja oskrobałam) pokroić na kawałki, ocet, oliwę i przyprawy wymieszać, włożyć kawałki batata i wymieszać . Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm Marynatę wymieszać, i namoczyć w niej kawałki polędwiczki. Bataty upiekłam we frytownicy ActiFry  przez 20 min, w piekarniku trzeba ok 40 min. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć

Gotowanie jest łatwe
Karkówka z patelni 173

grube plastry karkówki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz szczypta rozmarynu szczypta czosnku niedźwiedziego Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć na smalcu po 2- 2,5 minuty z każdej strony. Podać z pieczonymi ziemniaczkami sałatką z pomidorów. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Karkówka z pieczarkami i puree z kalafiora 122

pieprz do smaku i przy pomocy blendera przygotować puree. Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić z cebulką na łyżce oleju, doprawić bazylią, oregano i majerankiem. Karkówkę razem z resztkami marynaty włozyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron po 3-4 minuty, zależnie jak kto lubi , czy wysmażoną czy z lekko surowym wnętrzem. Podawać z pieczarkami i puree

Gotowanie jest łatwe
Pieczona szynka, pieczone ziemniaczki, pieczona dynia hokkaido i sos grzybowy 142

należy umyć i osuszyć.  Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek , chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać oliwę i ocet balsamiczny cukier, wymieszać i tą marynatą natrzeć mięso, umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Obracać co kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 200 st , mięso okryć szczelnie folią aluminiową i wstawić

Gotowanie jest łatwe
Pieczone żeberka i ziemniaczki 142

czosnku niedźwiedziego 3 ząbki czosnku ziemniaki ok 9 szt równej wielkości Żeberka umyć, pociąć na porcje po jednym żeberku. Z przypraw oliwy, octu i sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, namoczyć w niej żeberka, posypać drobno posiekanym czosnkiem , odstawić na ok 3 godziny. Ziemniaki obrać, umyć i naciąć z jednej strony na bardzo cieniutkie plasterki. Polać olejem, posypać solą

Gotowanie jest łatwe