marynata - 6549 przepisów (strona:307/437)

Ocet cytrynowy 157

dużo właściwości zdrowotnych. Idealnie sprawdza się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, oraz przy utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Nadaje rześki smak sałatką i surówką, świetnie sprawdza się jako dodatek do marynat. Składniki: skórki z 5 cytryn 1l letniej wody 2-3 łyżki miodu Sposób wykonania: Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką, kroimy na połowę i wyciskamy z nich sok. Możemy go przeznaczyć

Kuchnia Pani Wiosny
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 139

lodówki. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę, pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wlej wino wraz z bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje alkohol. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą

karmelowy
Słońce na talerzu 184

limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut. Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kurczaka (wraz z resztkami marynaty) i dusimy razem ok 8-10 minut często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę. Dodajemy śmietanę

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka pieczona po staropolsku 289

łyżki smażonej żurawiny 4 łyżki oleju sól, pieprz Do dzieła!!! Kaczkę dokładnie myjemy, suszymy. Z 1,5 łyżki majeranku, oleju, soli, pieprzu i czosnku robimy pastę którą nacieramy kaczkę - marynatę mocno wcieramy w mięso i uklepujemy. Tak zamarynowaną kaczuchę wkładamy do naczynia, zawijamy w folię i zostawiamy na 24 h. Ja kaczkę piekłam w garnku rzymskim - trzeba go moczyć przez

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką 108

zsunąłem ją na talerz.Gotowe kawałki wątróbki przekroiłem na pół i wio na makaron. Całość posypałem kilkoma posiekanymi listkami bazylii.  Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką - gotowe. Dzięki takiej marynacie wątróbka nabiera nowego wymiaru w kuchni - jest delikatnie słodka i ma ciekawy posmak gorczycy z musztardy oraz gorycz octu. Aromatyczna i odświeżająca moc bazylii wieńczy dzieło, która doskonale pasuje

Right Behind The Kitchen
śledź w pomidorze z miodem 145

śledzi z delikatnej olejowej zalewy , więc nie musimy  wcześniej ich moczyć. Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w trzy centymetrowe kawałki, wkładamy  do misy i dodajemy przestudzoną marynatę. Całość starannie mieszamy i wstawiamy  na noc do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Następnego dnia  podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Drobiowe roladki z wędzoną newellą 181

lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem. Składniki 4 filety z udek kurczaka 1 opakowanie wędzonej newelli (200 g) 150 g koziego sera (roladka) mieszanka sałat garść pestek dyni Marynata: 50 ml oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu

R'n'G Kitchen
Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu 470

serii domowe przyprawy i jak każda poprzednia , pozbawiona zbędnej szkodliwej chemii , barwników i innych nieciekawych dodatków . Bardzo prosta w wykonaniu , trwała w przechowywaniu i doskonała jeśli chodzi o sporządzanie marynat do mięs lub warzyw . Roztarta z oliwą , tworzy świetne pesto , które w zupełności zastąpi sos na świeżym makaronie . Polecam , naprawdę warto poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem

Ogrodnik w podróży
Dyniowe curry z kurczaka 194

kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia  w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki).  do podsmażonego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem 165

tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron. Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Potłuczone kotlety wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki. Na dnie żaroodpornego naczynia

Miód i pieprz
pyszne matiasy w pesto pietruszkowo-czosnkowym z musztardą i... 132

kawałki i włożyć do miski, delikatnie wymieszać składniki matiasy przełozyć do odpowiedniej wielkości słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc - matiasy są w tej marynacie pyszne, zdrowe...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ 266

słoika wsypałam po parę ziarenek ziela angielskiego,  po pół łyżeczki kolendry i gorczycy. Do garnka wlałam składniki do zalewy. Wodę, ocet i cukier. Wsypałam łyżkę kurkumy. Zagotowałam. Gorącą marynatą zalewałam ogórki i zakręcałam słoiki. Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut. Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor. Odstawiłam do ostygnięcia

potrawyregionalne
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 190

powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę na pół, po 4 macki na porcję) i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na blat na około 1,5- 2 godziny.   Jeśli nie lubicie chrupania przyssawek, można ośmiornicę oskrobać ze skórki nożem – z tak ugotowanej zejdzie bardzo łatwo. Nieusunięte przyssawki strzelają przy

Karo in the Kitchen
żeberka w musztardzie 167

kolendra 3 ząbki czosnku Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać. Ketchup wymieszać z musztardą, startym czosnkiem i przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z mięsem w rękawie do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
cytrynowy filet w orzeszkach 122

ziemnych 2-3 łyżki bułki tartej  sól pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na kawałki. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, dodać posiekaną kolendrę. W takiej marynacie zamoczyć mięso i odstawić minimum na kwadrans. Orzeszki podprażyć na suchej patelni a następnie rozdrobnić (posiekać lub zmielić blenderem ale nie za mocno, żeby nie powstało masło). Wymieszać z bułką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania