marynata - 6549 przepisów (strona:249/437)

Rosół z pieczoną na ostro marchewką 127

małym ogniu, gotujemy około godzinę. Dodajemy natkę pietruszki, selera oraz lubczyk i gotujemy kolejną godzinę. W tym czasie szorujemy młode marchewki. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy marchewki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami chili. Pieczemy około 15 minut, aż lekko zmiękną, ale nadal będą jędrne. Makaron Lubella Jajeczna

Mienta blog
Tuńczyk z salsą z mango z grilla 163

limonka 1 papryczka chili 1 garść kiełek sól, pieprz papryka czerwona mięta świeża olej rzepakowy Tuńczyka przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę czerwoną, obtaczam w marynacie i odstawiam na godzinę do lodówki. W tym czasie kroję bakłażana w plastry, solę i odstawiam na 30 minut. Mango obieram i kroję w plastry. Połowę , przekładam do pojemnika, dodaję

wesoła kuchnia
Kurczak po chińsku 732

Przekładamy do plastikowego pojemnika, lub innego naczynia, w którym będziemy mięso marynować. W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, olej sezamowy oraz ocet ryżowy. Przygotowaną marynatę łączymy z kawałkami kurczaka, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na głębokim tłuszczu. Osączamy na ręczniku papierowym. W osobnym naczyniu łączymy

Smaki Na Talerzu
Wołowina z pitą z grilla 149

czosnkowy: 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypior Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny, 1/3 szklanki oleju, obtaczam w marynacie i zostawiam na noc do lodówki. Steki grilluję z dwóch stron po około 5 minut, w zależności jaki stopień wysmażenia lubimy. Paprykę kroję na kawałki, cukinię na plastry

wesoła kuchnia
Karkówka duszona w młodej kapuście 114

smakuje wybornie i godna jest polecenia jako danie obiadowe na każdą okazję Zachęcam do przygotowania   Przepis na 3-4 porcje dania Karkówka duszona w młodej kapuście.   SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 700 g karkówki 2 łyżki oleju 1 litr bulionu mięsnego 1 średnia główka młodej kapusty 2 marchwie 2 lekko

WSZYSTKO SMACZNE
Grillowana pierś kurczaka ze szpinakiem duszonym na Cydrze, młodymi grillowanymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym 108

posiłki, takie proste i szybkie dania, takie tradycyjne smaki i codzienne połączenia to poniżej mam przepis na coś dla Was! Składniki (na 2 porcje): 300-350 gram piersi kurczaka marynata: oliwa z oliwek, tymianek cytrynowy, skórka z cytryny, sól i pieprz 400 gram szpinaku  czosnek szklanka cydru  sól i biały pieprz oraz gałka muszkatołowa młode ziemniaki koperek

Mango Papaja
Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką 140

filetujemy na 2-3 porcje - w taki sam sposób, jak na kotlety z kurczaka. Olej, paprykę, zioła, czosnek, sól oraz pieprz, mieszamy w misce do połączenia się składników. Do marynaty wkładamy kurczaka na około 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, kiedy przyłożymy nad nią rękę i będziemy czuli ciepło, oznacza, że się nagrzała. Na tak rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki kurczaka

Kuchnia Bazylii
Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex 204

gości u nas często . No ale od czasu do czasu , można smacznie pogrzeszyć Składniki : 1,5 kg karkówki wieprzowej ( może być łopatka ) 1 duża cebula 5-6 plastrów smalcu marynata : 1 łyżka ostrego , mielonego chilli 1 łyżka słodkiej , mielonej ,wędzonej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cynamonu – płaska 2 łyżki soli 1,5 łyżki

Ogrodnik w podróży
Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla 211

Sałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Curry z mango 98

gościom. Dość szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki 250 g piersi z kurczaka 1/2 mango 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka kolendry olej do smażenia 1 woreczek ryżu Marynata 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka startego imbiru 3 ząbki … Czytaj dalej Curry z mango

gotuj ze mną
Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami 99

Krok 1 Rozetrzyj ząbek czosnku z odrobiną soli na pastę – używając płaskiej strony noża rozcieraj posiekany ząbek o deskę do krojenia. Wymieszaj z łyżką oliwy i oregano. Natrzyj marynatą krewetki i odstaw na 30 minut. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy usmaż krewetki – smaż po 2 min z każdej strony. Podawaj krewetki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi

Niedzielny kucharz
Schab pieczony w musztardzie 162

mięsa podczas pieczenia. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na chwilę, aby sól nieco się roztopiła. Wymieszać musztardę z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Marynatą posmarować dokładnie cały schab i włożyć do rękawa do pieczenia, pozostawiając z obu stron tyle folii, aby można było ją związać. Mięso w rękawie obłożyć plasterkami cebuli i czosnku, rękaw

Kuchcik gotuje
Pieczony kalafior z piekarnika 209

kalafior się nie rozpadł. 2 Kumin rozcieramy w moździerzu lub siekamy drobno nożem. Mieszamy go ze wszystkimi pozostałymi składnikami: papryką słodką, ostrą, czosnkiem, solą oraz olejem. 3 Marynatą dokładnie smarujemy kalafiora - najlepiej zrobić to pędzelkiem. 4 Kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy połową szklanki wody i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut, w temperaturę 180 stopni. 5 Jeżeli

Kuchnia Bazylii
Niedziela: Kurczak milanese z dymną nutą 125

wody. Do foliowego worka strunowego (możesz też użyć zwykłego, czystego worka foliowego) wsyp mąkę i paprykę wędzoną. Wymieszaj. Krok 4 Wyjmij kurczaka z maślankowej kąpieli, obetrzyj ręcznikiem z nadmiaru marynaty i przełóż do misy z jajkami. Dokładnie obtocz mięso w jajkach. Następnie przełóż mięso do worka z bułką tartą. Potrząśnij foliowym workiem, żeby panierka pokryła polędwiczki. Krok 5 Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Steki w w marynacie z whiskey 188

można dostać ślinotoku. To porządny kawałek dobrej, sezonowanej wołowiny. A dobrze przygotowane mięso jest soczyste, kruche i pyszne. Tym razem zamiast tylko dodania soli i pieprzu zamarynowałam steki w marynacie z whisky (pomysł od Karo in the kitchen). Powiem tylko tyle, że to była petarda. Mięso było idealne, kruche pyszne fantastyczne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania