marynata - 6549 przepisów (strona:232/437)

Pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekana soczewica i kasza jaglana 167

przestudzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem). W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy naszą prostą marynatą i mieszamy za pomocą dłoni, tak by każdy kawałek ziemniaki był otoczony oliwą i przyprawami. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy nasze ziemniaki (nie mogą leżeć jeden

Słodkie okruszki
Sałatka z figami 78

dodatek intensywnego smaku sera dorblu, a wszystko skropione miodowym sosem winegret. Poezja smaków i pełna harmonia to wprost rozkosz dla podniebienia! Do sałatki proponuję podać pieczonego łososia w marynacie miodowo-musztardowej, stanowiącego idealne dopełnienie do tak wyśmienitej, królewskiej sałatki. Figi do sałatki wybierajcie starannie, powinny być dorodne i bardzo dojrzałe. Szkoda, że figi nie rosną w naszym klimacie, ech! Smacznego

SprawdzonaKuchnia.pl
Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie FIT 3437

czosnku granulowanego – 1 łyżeczka słodkiej papryki – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ⅓ łyżeczki chili (opcjonalnie) Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Ziemniaki szorujemy i osuszamy. Obtaczamy je w marynacie z jogurtu i przypraw. Całość przekładamy do rękawa, zawiązujemy i umieszczamy na blasze lub w brytfance. Za pomocą wykałaczki robimy kilka dziurek w rękawie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Be Fit Be Strong
Dorsz z fasolką szparagową i marchewką 131

drobniejsze kawałki. 3. W osolonym wrzątku podgotuj marchewkę na półmiękko, po czym dodaj do garnka fasolkę i gotuj do miękkości. 4. Na patelni rozgrzej olej, wyjmij rybę z marynaty i włóż na patelnię, obsmaż z obu stron. 5. Warzywa odsącz i wyłóż na talerze, posyp je sezamem, na wierzch połóż rybę i udekoruj szczypiorkiem. Podajcie z ryżem i pyszny obiadek

Z notatnika dietetyka
Przepis na kurczaka na butelce piwa 131

kurczak musi być nudny. Można go przecież podawać na dziesiątki różnych inspirujących sposobów. Sposobem, który opisujemy dziś jest kurczak w piwie. Nie chodzi jednak o samą zalewę czy marynatę. Chodzi o sposób pieczenia – nadziewany jest na butelkę. A co w tym takiego nowatorskiego? Czy to jakiś szczególny przepis na kurczaka z piekarnika ? Czy chodzi tylko o samą formę pieczenia

ProstePesto.pl
Przystawki na grilla na gorąco i zimno 103

lubią niskiej temperatury. Zamiast kurek wybrałam jednak shiitaki, które są niesamowicie smaczne i świetnie pasują do grillowanych warzyw. Popularnym warzywem na grilla jest niewątpliwie cukinia. Grillowana cukinia w marynacie jest bardzo smaczna zwłaszcza posypana pokruszonym, słonym feta. Innymi warzywami, na które czekam niecierpliwie przez cały rok są szparagi i fasolka szparagowa. Bardzo lubię przyrządzać szparagi i łączyć je z innymi

codojedzenia
Śledzie marynowane w zalewie octowej 139

wodą i odstawiamy na minimum godzinę, ale najlepiej żeby moczyły się 4 do 5 godzin. Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. W czasie, gdy odmaczamy ryby przygotowujemy marynatę octową do śledzi . Do garnka wlewamy wodę z octem i dodajemy cukier i doprawiamy solą . Płyn zagotowujemy i dodajemy przyprawy – goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Wszystko gotujemy

Gotujemy i jemy
Kurczak, szparagi i pappardelle / Chicken, asparagus and pappardelle 75

Zaczynamy od szparagów i ich zamarynowania w mieszance oliwy, octu, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Najpierw jednak umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą

Martyna Cooks
Ziołowo - czosnkowe udka 97

łyżka oregano - 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej - 28 ząbków czosnku - sól, pieprz - 100 ml białego wina - 100 ml oliwy Udka myjemy, osuszamy. Z oliwy wina soli i pieprzu robimy marynatę ( mieszamy wszystko), którą wcieramy w udka. Odkładamy na 2 godziny minimum w chłodne miejsce. Po tym czasie dodajemy zioła i dokładnie wcieramy w mięso. Układamy w brytfance a na mięso

Kuchnia Pełna Emocji
Najlepsza szarpana wieprzowina. Rozpływa się w ustach! PRZEPIS na pulled pork 94

sojowego, sól, pieprz, olej. Jak zrobić szarpaną wieprzowinę? Mięso pokrój na kilka grubych plastrów. W dużej misce wymieszaj około 5 łyżek oleju z papryką w proszku, solą i pieprzem, marynatą natrzyj mięso i odstaw co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso przesmaż w głębokiej patelni, zdejmij, wrzuć na patelnię posiekaną cebulę oraz czosnek i również przesmaż

Kulinarna Polska
Curry z kurczakiem i warzywami 112

pozostawiamy na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę lekko dodając 1/2 łyżeczki i cukru i soląc. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut do uwolnienia aromatów. Dodajemy warzywa

dom-agi.pl
Zapiekanka gyros / Gyros Casserole 147

sera, 70 ml mleka, 200 ml śmietanki, przyprawy do sosu (do smaku): sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, tymianek, granulowany czosnek, kilka łyżeczek bułki tartej przyprawy do kurczaka: na marynatę: sok z 1/2 cytryny, 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu

Lekcje w kuchni
Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem 109

Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem to pyszny pomysł na obiad. Tego rodzaju mięso przygotowuję najczęściej na uroczyste obiady rodzinne. Ta marynata, którą przygotowałam świetnie komponuje smakowo z królikiem. Użyłam tu gałązek świeżego rozmarynu i taki właśnie polecam. Można oczywiście użyć suszonego, jeśli nie macie na parapecie doniczek ze świeżymi ziołami. W przepisie podałam … Czytaj dalej Królik

Pieprzyć z Fantazją
Skrzydełka z piekarnika na chrupko 150

Sprawdź przepis na skrzydełka z piekarnika, z intensywną marynatą. Doskonała propozycja na: obiad, kolację oraz przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Całkowity czas: 13 godz 16 min Ilość porcji: 5 osób Składniki: 1 kg skrzydełek 6 łyżek przyprawy w płynie (typu magi) 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego pół łyżeczki świeżo mielonego

ugotuj-przepis.pl
Spiżarnia Schronisko Smaków, czyli podhalańska natura na talerzu 104

pierwszego kęsa. Na uznanie zasługują również dodatki, podobnie jak wszystko inne w tym miejscu – oparte na naturalnych recepturach: ketchup i chrzan, masło orzechowe, musztardy i sosy a także marynaty. Jeśli dodasz to tego dostępne tu naturalne pieczywo, stworzysz prawdziwą ucztę dla swoich zmysłów. Proste z pozoru dania nabierają dzięki tym produktom niespotykanego dotąd charakteru. Spiżarnia Schronisko Smaków

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania