marynata - 6549 przepisów (strona:229/437)

Przedstawiam królika 101

ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę i trzymać w niej najlepiej przez noc.  Kiedy dobrze się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pieczarki w cieście marynowane 147

Pieczarki smażone w panierce z jajka i maki krupczatki zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Nadają się zarówno do drugiego dania zamiast surówki jak i jako przystawka na domowe imprezy. Z podanych składników wychodzi ok 20 półlitrowych słoików: 6 kg małych pieczarek 10 jaj 1 kg mąki krupczatki 4 l wody 2 szklanki octu 400 g dobrego koncentratu pomidorowego 14 łyżek

Krylowa Kuchnia
Wołowina po Tajsku 75

międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją (najlepiej zalać go wrzątkiem na 5 min pod przykryciem). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucamy zamarynowaną wołowinę wraz z pozostałą marynatą. Dusimy wszystko na średnim ogniu 30 min po czym dodajemy pokrojone pieczarki ,paprykę ,kukurydzę oraz białą cześć dymki. Wlewamy bulion i dusimy wszystko, aż nadmiar wody odparuje a sos się

Niezły Młynek
Roladki szpinakowe 110

kurczaka- 500g Boczek- 100g Serek śmietankowy- 100g Szpinak rozdrobniony- 90g Ser żółty- 60g Majonez- 20g Sól i pieprz Filety rozciąć na pół i rozbić cienko. Marynować minimum 2h w marynacie składającej się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i suszonej bazylii. Rozmrożony i odciśnięty szpinak podgrzewamy na patelni z serkiem śmietankowym i majonezem. Mieszamy do uzyskania jednolitej

serzmiesem
Dukkah uniwersalna mieszanka przypraw 68

sałaty wymieszana z jogurtem staje się świetnym dipem cudowna do pieczonych warzyw do posypywania hummusu i innych past do posypywania zup typu krem do wyjadania metodą „na visolvit” do marynat do wszystkiego a lody waniliowe + Dukkah + olej dyniowy to jest taki kosmos, że musicie spróbować! Co musicie mieć na milion procent? Orzechy laskowe i sezam. Spotkałam wersje, gdzie Dukkah była

ladykitchen
Szynka z pieczarkami 102

delikatnie natnij i natrzyj solą. KROK 2. Połącz ze sobą miód, sos sojowy, sos sezamowy, rozmaryn, majeranek i kminek.   KROK 3. Do rękawa do pieczenia włóż mięso, zalej marynatą, wrzuć oczyszczone pieczarki, czosnek, pomidory suszone, papryczki piri piri, liść laurowy. Zawiąż i obróć kilkukrotnie.   KROK 4 . Piecz ok. 90 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Rękaw rozetnij

Związek na patelni
Jaglane kotlety piri – piri 74

Piri – piri to odmiana szczególnie znanej ze swej ostrości papryczki chilli, docenianej zwłaszcza w Portugalii oraz krajach Afryki. Jest podstawą sosów i marynat, które właśnie od niej czerpią swoją nazwę. Często mianem „piri – piri” określa się również całe dania, które oprócz wspomnianych papryczek doprawiane są zwykle wędzoną papryką, skórką i sokiem z cytryny, zieloną pietruszką oraz czosnkiem. Ta wyrazista mieszanka

Even Better Food
Sklep Schronisko Smaków - Magda Gessler - moja opinia. 90

Asortyment jest ogromnie bogaty. Możemy kupić świeże wędliny, sery górskie a także importowane, przetwory, dżemy, konfitury, soki czy syropy a nawet świeże pieczywo. Przyprawy, wino, nalewki, suszone owoce, oliwy, marynaty oraz wiele produktów włoskich. Więc mówiąc krótko, bez wychodzenia z domu możemy zorganizować każdą uroczystość. To czym chcemy poczęstować bliskich wkładamy do koszyka a kurier przyniesie pod drzwi, czyż

Radość kipiąca uśmiechem.
Prosty przepis na pieczone żeberka, które zawsze się udają. Są mięciutkie i pyszne 394

rozetrzyj na pastę z odrobiną soli. Żeberka podziel na mniejsze kawałki odpowiadające porcji. Przełóż do miski, dodaj czosnek oprósz papryką, solą i pieprzem, wlej olej. Kawałki dokładnie natrzyj marynatą, dodaj cebulę pokrojoną w pióra, ponownie wymieszaj, wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej jednak żeberka zamarynować dzień wcześniej. Na dnie brytfanki najpierw wyłóż warstwę cebuli, na niej połóż żeberka

Kulinarna Polska
Śledzie po skandynawsku 110

smakowały, więc powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Śledzie po skandynawsku przygotowuje się podobnie jak nasze, tradycyjne śledzie w zalewie octowej z tą różnicą, że do tych pierwszych marynatę gotuje się z octu jabłkowego, wody i cukru. Dzięki dodaniu octu jabłkowego zalewa jest łagodniejsza. Śledzie po skandynawsku mają charakterystyczny, korzenny smak poprzez dodanie przypraw innych niż zazwyczaj, a mianowicie

Danka Pichci
Kurczak w stylu orientalnym 81

łyżkę oleju rzepakowego.   1. Kurczaka pokrój w cienkie paski. 2. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do niego syrop klonowy, sos sojowy i pieprz syczuański, dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej mięso. 3. Zamarynowanego kurczaka wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki zasyp mięso sezamem. 5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka. Gotowe! Żeby

Z notatnika dietetyka
Kurczak po Chińsku czyli Mei Fun Faceta w Kuchni 99

Makaron włóż do miski, wlej wódę, tak by go przykryć, dodaj olej i sos sojowy i delikatnie wymieszaj, zostaw go, by zmiękł. 🛠️ Kurczaka włóż do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj i pozostaw. 🛠️ Rozgrzej mocno Woka i wlej dwie łyżki oliwy, wrzuć marchewkę i często mieszając, smaż przez chwilę, przełóż na talerzyk. 🛠️ Wlej dwie łyżki oliwy do Woka

RafalCook
DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA - recenzja książki 104

śmietany i wzburzonych drożdży eskapada do fantastycznego świata, którego już nie ma”.  W książce znajdziemy mnóstwo ciekawych przepisów, zaczynając od prowansalskiego majonezu, poprzez czulenty, kugle, puddingi, potrawy pesachowe , marynaty kończąc na słodkościach i lodach, przygotowane w oparciu o oryginalne przepisy kuchni koszernej. Każdy przepis jest dopracowany, opatrzony zdjęciem i notatką od Mecyjów.  Książka oprócz przepisów, zawiera wiele ciekawych

Kuchnia z widokiem na ogród
Adjika 83

zaraz zabije nas kapsaicyna. Adijka występuje w kilku wersjach. Ja z notatek teściowej wygrzebałam trzy. Łagodną z pomidorami, pikantną z orzechami i pikantną zieloną. Adijka jest genialnym dodatkiem do marynat. Wymieszana z jogurtem podkręca każdego kurczaka. Jest fajną bazą do dressingów. Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania