marynata - 6549 przepisów (strona:222/437)

Sos chimichurri 156

pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri występuje w dwóch postaciach, jednej łagodnej

Kulinarne przygody Gatity
Gravlax z łososia 261

suszymy ręcznikiem papierowym. Mieszamy sól, cukier, pieprz i siekany koperek przed posypaniem filetów. Obsypujemy skórę fileta mieszanką i układamy filet skórą do dołu w szklanym naczyniu, posypujemy składnikami marynaty i przykrywamy drugim filetem skórą ku górze, obsypujemy resztą mieszanki. Przykrywamy naczynie folią aluminiową, przygniatamy na całej długości rybę czymś ciężkim. Wstawiamy naczynie do lodówki, po 24 godzinach wyjmujemy z lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak na wschodnią nutę 442

stole. Aby przygotować kurczaka wg tego przepisu wystarczy trochę fantazji w łączeniu przypraw. Należy też wyluzować z kości i ściągnąć skórę z 2 ćwiartek udek kurczaka i przygotować aromatyczną marynatę z 1 łyżeczki indyjskiego curry, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu) , 1 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżek oliwy i odrobiny soli. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw 220

Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek, cebuli, papryki i cukinii. Poza sezonem można upiec je w piekarniku. Pierś z kurczaka wkładam do przygotowanej wcześniej marynaty na kilka godzin dzięki czemu mięso wychodzi smaczne, miękkie i soczyste w środku. Polecam serdecznie Post Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Focaccia tradycyjna (wegańskie) 83

więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty

WegePrzepis
Klasyczna sałatka Cezar 124

zdecydować czy jeszcze trzeba je rozdrobnić. Wlewam 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Oprószam do smaku: solą, pieprzem i posypuję 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kurczaka obtaczam w marynacie i odstawiam na 30 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Kawałki kurczaka zamarynowane. W tym czasie ulubione pieczywo (kromki chleba lub bagietka – ja użyłam czerstwego chleba żytniego na zakwasie

Ania gotuje
Boczniaki w domowym sosie teriyaki 65

domowego wyrobu sos teriyaki. Na początek trochę teorii. Słowo teriyaki odnosi się w kuchni japońskiej ogólnie do macerowania produktów: mięsa, ryb, warzyw, które potem można piec, smażyć, grilować. Składnikiem marynaty jest sos sojowy, imbir, mirin, czyli wino ryżowe, sake, czyli łagodna, przypominająca nasz bimber ryżowa wódka. Sos teriyaki jako przyprawa, glazura, został wymyślony przez Amerykanów i u nas również znany

Niedzielny kucharz
Jak i kiedy pić ocet jabłkowy? Właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania 84

mieszania octu z wodą, możemy oczywiście dodawać go do codziennych potraw kulinarnych. Są to przede wszystkim sałatki i surówki. Bardzo często dodaję ocet jabłkowy do zup domowych oraz jako marynata do mięs. Osoby pijące miksturę z octem, spożywają średnio około 250 mniej kalorii w ciągu dnia. Wraz z kuracją octową powinna iść w parze aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta. Połączenie

Ania gotuje
Śliwki w occie na zimę 715

dobrze się przechowują. Natomiast z zalewy tworzy się doskonały ocet śliwkowy, który również świetnie sprawdza się w domowej kuchni. Taki ocet okaże się idealnym dodatkiem do sałatek oraz marynat do pieczeni, a także innych mięs. Polecamy również inne pomysły na śliwki, min. pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką , a także proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami na oleju . Życzymy

Kuchnia Na Wypasie
Patisony w słodko kwaśnej zalewie 68

Urocze małe patisony zatopione w  marynacie o złotym, miodowym kolorze. Wyglądają jak dryfujące talerze ufo 😉 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore

Kulinarne przemyslenia
Pieczone ziemniaki z miodem i czosnkiem 56

większe pokrój na połówki lub ćwiartki, te całkiem duże pokrój na ósemki. Ziemniaki pieczone jakie przyprawy Przygotowując ziemniaki do pieczenie należy je dokładnie osuszyć z wody. A następnie przygotować marynatę i skropić nią ziemniaki. Nie polecam dodawać soli do ziemniaków przed

Dieta moja pasja
Sos adżika 80

ulubioną wędliną, albo (w wersji niezbyt drobno zmielonej) potraktować jako dodatek do kebabów, szaszłyków, kotletów mielonych i makaronu. Adżika w firmie gładkiego sosu sprawdza się także jak składnik marynat do każdego rodzaju mięsa. Co to jest adżika  Adżika, inaczej adżyka lub adjika to rodzaj bardzo gęstego sosu lub pasty wywodzący się z kuchni kaukaskiej, bardzo popularny w Gruzji, Armenii

Cztery Fajery
Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami 69

cebulę kroimy w krążki a czosnek drobno siekamy, przekładamy do mięsa, wlewamy olej i odstawiamy na dwie godziny. 2.         Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do brytfanny i pieczemy do miękkości. Gdy mięso się trochę zarumieni podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy papryką słodką, gotujemy pod przykrycie około godziny. 3.    Następnie mięso

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania