marynata - 6549 przepisów (strona:218/437)

Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno 157

zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC. Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij końcówki.Podziel na pół, jeśli są bardzo duże. Blanszuj przez 4 minuty w lekko osolonej

codojedzenia
Marynowana polędwiczka wieprzowa z sosem czosnkowym 156

imbiru mielonego 1 łyżeczka imbiru tartego świeżego mała szczypta chili sól morska Przygotowanie: Polędwiczkę pozbawioną błonek nacieramy solą morską. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, czosnku i przypraw robimy marynatę, którą nacieramy naszą polędwiczkę. Warto, żeby parę godzin postała sobie w chłodzie. Następnie obsmażamy krótko z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Pieczemy w folii do pieczenia przez

Kuchnia po mojemu
Szaszłyki z kaczki z jabłkami 316

pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je również przyrządzić na grillu. Smacznego

MarcinChef
Schabowe z marynaty mleczno-cebulowej 284

oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem . Cebulę pokroiłam w piórka. Do miski włożyłam kotlety, obłożyłam piórkami cebuli  i zalałam mlekiem. Odstawiłam do lodówki do następnego dnia. Kotlety w tej marynacie muszą poleżeć kilka godzin. Najlepiej odstawić na całą noc. Po wyjęciu z lodówki kotlety wyjęłam z zalewy, oczyściłam z kawałków cebuli i odcisnęłam na ręczniku papierowym. Przygotowałam panierkę. Kotlety oprószyłam mąką

Kuchnia u Krysi
Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej 356

nich jest opiekany śledź marynowany w octowej zalewie. Przeważnie podczas świąt zjadamy go dość symbolicznie, ale za to na Sylwestra jest rewelacyjna przekąską. Lubią go zwłaszcza panowie. Dzisiejsza marynata jest dość łagodna i delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu. Składniki: około 1,5 kg surowych tuszek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiący leszcz pachnący czosnkiem 162

Świeża ryba zawsze wygrywa z mrożoną, soczysta z chrupiąca skórka- pycha! Kupując świeże filety możemy zapomnieć o kruszącym się suchym rybim mięsie i ciągnącej się skórze. Dzięki czosnkowej marynacie ryba ma wyjątkowy, nienarzucający się aromat. Ja swoje filety usmażyłam na oleju kokosowym, ze względu na to, że ma wysoką temperaturę dymienia, więc nie spalimy na nim naszej ryby, ponadto jest

Cook&Love
rozmarynowy kurczak marynowany w maślance 133

Wkładam do pojemnika i zalewam maślanką. Odstawiam minimum na noc. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) lub worka do pieczenia. Zostawiam na nim marynatę, która go oblepiła. Piekę ok godzinę, następnie zdejmuję pokrywkę z naczynia lub rozcinam worek, włączam termoobieg i czekam aż skórka się zarumieni.  Smacznego

Cook&Love
Kurczak satay 169

Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego sok z 1/2 limonki 3 ząbki czosnku po pół … Czytaj dalej Kurczak satay

czarrna od kuchni
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 157

godz. ( do 1h 20 min ). – dużo zależy od mocy i jakości piekarnika oraz wielkości policzków. Po mniej więcej połowie pieczenia obracamy je, podlewamy odrobiną delikatnego bulionu oraz marynatą i pieczemy dalej. Policzki mają być delikatne, soczyste a pod dotknięciem widelca mają się rozpadać. Ps. na spód piekarnika włóżmy naczynie żaroodporne wypełnione wodą – sprawi to , że woda będzie parować

Ostra na Słodko
Sałatka z ogórków i cebuli do słoików 231

sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę z ogórków i cebuli do słoików? Marynata do tej sałatki nie jest mocno kwaśna, gdyż przygotowałam ją na bazie octu winnego, który ma tylko 5,4 % zawartości kwasu, dodatek cukru i wytrącony płyn z ogórków dodatkowo łagodzi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki w zalewie musztardowej 176

podwójnej porcji by dotrwały do sezonu grillowego ale i tak pewnie zabraknie. Ja swoich ogórków nie obieram tylko zostawiam ze skórką. Tak jest o wiele szybciej. Tak jak większość marynat muszą odstać swoje w spiżarni. Ja zwykle zaczynam zajadać je po Nowym Roku kiedy to osiągną już pełnię smaku i aromatu.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Karkówka z grilla - soczysta i mięciutka 267

grilla  soczysta karkówka Karczek myję, osuszam, następnie dzielę na cztery grubsze plastry, każdy „rozbijam” tłuczkiem, delikatniej niż na schabowe.  W miseczce mieszam olej z przyprawami. Powstałą marynatą nacieram kawałki karczku.  Odstawiam do lodówki, na co najmniej godzinę ( im dłużej, tym lepiej).  Po tym czasie karkówkę grilluje mężuś, grilluje powoli, z obu stron, na rumiano:)  soczysta

Takie tam pichcenie
Szaszłyki z indyka 214

Składniki do kupienia w Almie 30 dkg fileta z indyka 1 cukinia 20 dkg pieczarek 3 nieduże cebulki marynata: po 1 łyżeczce koncentratów chili, curry i czosnku 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki … Czytaj dalej Szaszłyki z indyka

czarrna od kuchni
Szaszłyki z tofu 177

Składniki do kupienia w Almie: 20 dkg twardego tofu 1 cukinia 1 czerwona papryka 5-6 pieczarek 2-3 cebulki marynata: 2 ząbki czosnku szczypta nitek chili sok z 1/2 cytryny 2 … Czytaj dalej Szaszłyki z tofu

czarrna od kuchni
Szaszłyki z bananem 212

Składniki do kupienia w Almie 30 dkg fileta z indyka 3-4 krążka ananasa z zalewy 2 banany 1 czerwona papryka czarne oliwki marynata: 1/2 łyżeczki pasty chili 2 łyżeczki płynnego miodu sól … Czytaj dalej Szaszłyki z bananem

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania