owoc avocado dressing: połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek sól, pieprz + dwa plastry sera (ja użyłam goudę z czosnkiem niedźwiedzim - takie rarytasy u mnie w sklepiku ;) Zabieramy się(...)dzieła: Wołowinę mielimy (możemy kupić od razu zmieloną), mieszamy z marynatą, odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Zabieramy się za dressing: z granata wyjmujemy nasiona, wrzucamy je do naczynka od blendera, dorzucamy świeżą miętę, ocet, miód i pieprz. Blendujemy na gładko. Całość przecieramy przez sito, żeby pozbyć się ziarenek z granatu. Odstawiamy do lodówki. Na talerzu układamy
Sajkofanka smakupieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Pierś z kurczaka - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś myjemy, oczyszczamy(...)czym kroimy na pół. Każdą połówkę obtaczamy w marynacie i chowamy najlepiej na noc do lodówki (minimalnie na 3 godziny). Po wyjęciu z lodówki piersi przygotowujemy w parowarze - 25 minut parowania. Jeśli nie macie parowaru proponuję upiec w piecyku w temp. 190 stopni przez około 20 minut. Kiedy piersi będą gotowe i placuszki upieką się na chrupiąco, układamy nasze
Sajkofanka smakuJestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie ;) Plastry schabu duszone Składniki: - pół kilograma schabu wieprzowego bez kości - 0,5 l bulionu warzywnego - garść suszonych podgrzybków - kromka chleba razowego Marynata: - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - pieprz cayenne - mielona kozieradka - świeżo mielony pieprz - sól - łyżka oleju Dodatkowo: Fasolka: - 400g mrożonej fasolki szparagowej zielonej (ciętej) - ząbek czosnku - łyżka masła Schab: Schab oczyszczamy(...)czym kroimy w plastry i przyprawiamy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia zaczynamy od wyjęcia naszego schabu z lodówki około pół godziny przed smażeniem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy plastry z obu stron na rumiano. Gdy mięso już ładnie zbrązowieje zlewamy je bulionem, zmniejszamy ogień, dorzucamy grzybki suszone i dusimy
Sajkofanka smakuwiosnę powitałam smaczną, zdrową rybką - zapraszam! Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym Ryba: - 400g łososia +marynata: pieprz, sól, ząbek czosnku, sok z połowy pomarańczy Marchewka: - 4 duże marchewki - 4 łyżki sosu sojowego - łyżka miodu - 100ml białego wina półwytrawnego Miętowa otoczka: - 10 listków świeżej mięty - sok z połowy cytryny - łyżka oliwy -sól, pieprz, cukier Łososia(...)oczyszczamy ze skóry i ości. Marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie – około 15 minut. Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni C. Marchewkę myjemy, obieramy, płuczemy, po czym kroimy w paseczki typu julienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem sojowym, winem i dodajemy miód. Smażymy jeszcze chwilę dla uzyskania pożądanej konsystencji – ja lubię lekko
Sajkofanka smakubulionu warzywnego) - połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez(...)wcześniej przygotowanej marynacie. Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody (lub bulionu warzywnego) i gotujemy, aż woda całkowicie się wchłonie, a pęczak zacznie być kleisty. W tym czasie oczyszczamy fenkuła i kroimy go na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło (lub olej) i wrzucamy pierś z kurczaka. Smażymy, aż będzie rumiana
Sajkofanka smakumarchewka - 1 średniej wielkości cukinia - 1 duża cebula - 4 pieczarki - 1 zielona papryka jalapeno z zalewy - 1 żółta papryka Mięso: - 400g antrykotu wołowego bez kości Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego - łyżeczka sosu sojowego - świeży rozmaryn gałązka - 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego Dodatkowo(...)sojowy - świeża bazylia - tajski sos PAD Thai (słodko - kwaśny) - 1 limonka 1. Mięso oczyszczamy z błon, po czym kroimy na plastry grubości 1cm i marynujemy w marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie mięso delikatnie osuszamy, a następnie kroimy w paski w poprzek włókien. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej przez 1-2 minuty. Odkładamy na talerz
Sajkofanka smakuzapiekania Rękaw do pieczenia Folia aluminiowa Przygotowanie : Mięso myję i osuszam ręcznikami papierowymi. Do oliwy dodaję wszystkie wymienione przyprawy, mieszam i zazwyczaj dodaję jeszcze 2-3 łyżki wody aby marynata była taka półpłynna. Mięso kładę na deskę i od góry robię ok 5 nakłuć nożem - aż do deski ( po prostu wbijam nóż). Następnie całą karkówkę dokładnie nacieram przygotowaną marynatą, również
Mechanik w kuchnikawałków ) polowa filetu kurczaka - większa ok 40 dag boczku w plasterkach 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki wody wykałaczki Przygotowanie : Zaczynam od marynaty - mieszam wodę z przyprawą do kurczaka po czym dodaję i mieszam z oliwą.Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję w plasterki ok 1,5 cm, wkładam do marynaty, dobrze
Mechanik grillujeposiekanym drobno czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Ułożyć w pojemniku próżniowym, zalać piwem, dodać liście laurowe. Szczelnie zamknąć, odstawić do lodówki na około 2 godziny.Następnie wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni grillowej lub opiekać na grillu przez około godzinę, w między czasie obracając i często smarując pozostałą marynatą. Żeberka są soczyste, dobrze wysmażone, lekko słodkie i pikantne zarazem
Z miłości do słodkościszukalam tym razem w glowie, bo na wertowanie ksiazek kucharskich czy internetu zabraklo mi czasu.Tak oto Dzien Czosnku uczcze prosta salatka ze sosem czosnkowym i kawalkiem grillowanego miesa w marynacie czosnkowej.Danie w swej prostocie bardzo dobre. Salatka jest lekka, ozezwiajaca. A miesko aromatyczne i soczyste.Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla go w jakims kobiecym pismie(...)cytryny, cukrem, sola i pieprzem.Na koniec dosypujemy ziola prowansalskie.Sos mieszamy i odstawiamy na jakis czas zeby sie przegryzl. Gdy juz bedzie gotowy zalewamy nim salatke.Grillowana piers kurczaka z marynaty czosnkowej.skladniki na marynate:2 lyzki oliwy z oliwek2 zabki czosnkuswiezy tymianekpieprzwykonanie:Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek, z wycisnietym przez praske czosnkiem, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Najlepiej
Przysmaki Karolkigulasz, marchew na plasterki. Wkładamy do miski i zalewamy winem. Doprawiamy pieprzem, dokładamy też goździki. Pod przykryciem odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (której nie wylewamy) i osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je z obu stron. Przekładamy do szybkowaru. Boczek kroimy w kostkę lub w paseczki, cebulę w dużą kostkę i podsmażamy(...)łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier. W międzyczasie należny zagotować pozostałą marynatę i przelać do szybkowaru. Dokładamy bouquet garni, wyciskamy czosnek, dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny i 30 minut. Po tym czasie do mięsa dokładamy pokrojone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Przed podaniem wyciągamy bouquet garni
Przysmaki KarolkiGrill!!! Hurra. Dzisiaj najlepsze skrzydełka z grilla- palce lizać . Dobrze jest je potrzymać przez noc w marynacie, są przepyszne. Nie będe się dzisiaj rozwodzić nad właściwościami I zdrowotnością mięs z grilla- powiem tak - zdrowo, pysznie I dietetycznie :) Polecam Zaczynamy: Składniki:Skrzydełka kurczakaok 50 ml oliwyok 4 łyżki miodu1 łyżeczka sproszkowanego czosnku1/4 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki papryki100% dobrego humoru Wykonanie(...)Marynata- wszystkie składniki mieszamy I nacieramy udka kurczaka. Miskę przykrywamy folia- odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki- najlepiej na całą noc :)Grillowanie udek to 15-25 min - w zależności od wiekości udek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni. Od czasu do czasu przewracamy je.Gotowe :) Ja podałam z pieczonymi ziemniakami I mizerią.Smacznego
Smaki EdytyPałki kurczaka to taka wdzięczna cześć kurczaka o niezliczonej ilości sposobów przygotowania, marynowania, ze za każdym razem ich smak może być inny. Ja tym razem do marynaty postanowiłam wykorzystać piwo korzenne i pomarańcze. Aromat piwa był wystarczający by nadać słodkawo dymny posmak pałkom, tak wiec żadnych przypraw nie trzeba było już dodawać. Z marynaty i wytopionego tłuszczu z pałek powstał
Bernika - moj kulinarny pamietnikfish sosu, cukru, zmiazdzonego czosnku, koleander I lyzki oleju. Mieszamy to z miesem I odstawiamy pod przykryciem do lodowki na 2-3 h.Rozgrzewamy wok, wlewamy olej- wrzucamy mieso-bez marynaty na woka. Smazymy ok 4-6 min do delikatnego zbrazowienia na wysokim ogniu. Dodajemy resztki marynaty, ziemniaki, wode- doprowadzamy do wrzenia- I dusimy na wolnym ogniu ok10
Smaki EdytyMarynata: 2 lyzki sosu sojowego2 lyzki maki ziemniaczanej1 lyzka cukru4 sprasowana zabki czosnku2 lyzki oleju sezamowego. Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I mieszamy w marynacie. Odstawiamy pod przekryciem na 30 min do lodowki Rozgrzewamy na woku 1 lyzke oleju sezamowego. Smazymy na wysokim ogniu wolowine ok 2-3 min lub gdy bedzie srednio wypieczona Odstawiamy
Smaki Edyty