marynata - 6549 przepisów (strona:203/437)

SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SOSEM JOGURTOWYM 163

zabki czosnkuszczypta chilipeczek koperkupieprz Kamissól KamisWykonanie:Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę większą.Doprawiamy solą i pieprzem.Marynata:cebule i 2 ząbki czosnku siekamy,łaczymy zpołową jogurtu oraz chili.Tą marynatą zalewamy kurczaka,dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godz do lodówki.Po tym czasei kurczaka osączamy z marynaty,nabijamy na patyczki szaszłykowe,pieczemy ok.20 minut wpiekarniku o tem.170 st.Sos:ogórka

Z Majeczką w kuchni
PSTRĄG GRILLOWANY 126

oleju rydzowegoWykonanie:Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta marynaty.Odstawiamy na kilka godzin,żeby ryba przeszła marynatą.Kilkakrotnie przewracamy w marynacie.Grilujemy na rumiano z obu stron.Podajemy polaną sokiem z reszty cytryny i cząstkami cytrynyTen przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU

Z Majeczką w kuchni
AROMATYCZNA KARKÓWKA Z KAMISEM 151

Karkówkę na grilu robi każdy. Żeby była soczysta i krucha najlepiej ją zamarynować. Ja zawsze wkładam w marynatę na całą noc, wtedy naprawdę fajnie przejdzie smakiem i aromatem. Dzis wypróbowałam gotową mieszankę do karkówki ,, GRILL KARKÓWKA" KAMIS. W składzie znajdziemy czosnek, słodką paprykę,kolendrę, rozmaryn, czarny pieprz matke pietruszki i liście laurowe. Wszystko to razem sprawia ze mięsko jest(...)nakładu pracy. Polecam szczerze bo mięsko naprawdę pycha!Składniki:6 plastrów karkówki5 łyżek olejuoapkowanie ,,Grill Karkówka" KamisWykonanie:Plastry karkówki delikatnie rozbijamy. Przyprawę dobrze mieszamy z olejem, wkładamy do przygotowanej marynaty mięso, odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Pieczemy na grilu po ok 10 minut z każdej strony

Z Majeczką w kuchni
PAŁKI KURCZAKA W POWIDŁACH ŚLIWKOWYCH 152

Niby zwykłe udka, ale inaczej doprawione zawsze mogą smakować inaczej. Dzis zapraszam na nasz ulubiony drób w marynacie z powidałami śliwkowymiSkładniki:1 kg pałek z kurczakaszklanka powideł śliwkowych4 łyżki musztardy miodowejłyżeczka rozmarynuszczypta chilisól,pieprzWykonanie:Pałki myjemy, obsuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Powidła mieszamy z musztardą, dodajemy chili i rozmaryn. Dokładnie obsmarowujemy marynatą pałki, odstawiamy na min 2 godz do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Rolada schabowa z pieczarkami 220

roladę z każdej strony.Marynata: w moździerzu rozbić owoce jałowca z ziarnami kolendry i ziarnami pieprzu, przełożyć do miseczki, dodać słodką paprykę i olej. Starannie wymieszać i wysmarować tak przygotowaną marynatą schab.Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez 60 min. w ok. 200 st.C

Pasja Smaku
Korzenny pulled pork 156

świątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami?Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku.Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Karkówa w coca coli 184

proszku½ łyżeczki majeranku1 łyżeczka słodkiej paprykiSólPieprz1 średnia cebula1 ząbek czosnkuPrzygotowanie:Karkówkę pokroić w plastry, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Ketchup połączyć z colą i przyprawami. Karkówkę natrzeć czosnkiem, marynatą i ułożyć piórka cebuli. Marynować kilka godzin w lodówce. Następnie marynatę z mięsem przełożyć do worka do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. 15 minut

Fabryka pomysłów
Piersi z kurczaka w glazurze miodowej z powidłami śliwkowymi 286

Soczysta pierś z kurczaka w marynacie z miodu, sosu sojowego i powideł śliwkowych. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki Piersi z kurczaka 3 sztuki (ok. 500g) Sos sojowy 2 łyżki Miód wielokwiatowy 3 łyżki Ocet winny 1 łyżka Powidła śliwkowe 3 łyżki Wykonanie: Do garnka wlać ocet winny, miód, sos sojowy i powidła. Zagotować marynatę i po […] The post Piersi

Kulinarne Przeboje
Jednogarnkowy gulasz z jelenia 166

ciemnego piwa i 2 łyżkami oliwy, doprawiłem czarnym świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki na 48 godzin.Po zamarynowaniu mięsa wyjąłem ja z marynaty na osobny talerz, zachowując całą marynatę. Na głębokiej patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i umieściłem w niej mięso. Podsmażałem przez około 10 minut na dużym ogniu, a następnie wlałem do mięsa wszystkie składniki

Wyprawy kulinarne
Makaron stir-fried z kurczakiem i warzywami 273

czerwona 1 marchew 2 łodygi szczypior 10 pomidor koktajlowy 0,5 mały ogórek 10 szt. pieczarki 1 żółtko 1 łyżeczka czarny sezam olej do smażenia sól chilli Wykonanie: Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego

Kulinarny karnet Christophera
Kurczę pieczone na piwie 320

cytryny, dodajemy skórkę otarta z cytryny, rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka(...)nacinamy u samego dołu i tam również wkładamy pozostałą przepołowioną cząstkę masła i tymianek. Proponuję by pod skórę dodać po kilka suszonych pomidorów, które są miłym urozmaiceniem :)Sokiem z marynaty jaki pozostał w naczyniu polewamy kurczaka. Możecie wstrzyknąć go również w mięśnie, jeśli macie strzykawkę z grubą igłą.Następnie w środek ptaka wkładamy otwartą wcześniej puszkę piwa, która ma stać

Taste Of My Day
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 653

kukurydzianej2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)½ łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka octu ryżowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy

Mania Gotowania
Sałatka warstwowa z kurczakiem i serem feta 485

Pyszna sałatka warstwowa z kurczakiem. Składniki Kapusta pekińska 1 średnia Ser feta 270g Piersi z kurczaka 3 pojedyncze, średnie sztuki Przyprawa do kurczaka do marynaty Olej rzepakowy do marynaty Ogórek świeży 2 średnie Pomidor 3 duże sztuki Sos włoski do sałatek opcjonalnie Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, skropić oliwą, doprawić przyprawą do kurczaka. Odstawić na […] The post Sałatka warstwowa

Kulinarne Przeboje
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 135

wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej

Walijskie Pichcenie
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 159

gram masła, oliwy, soli,  czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Polecam zamarynować gęś dzień wcześniej, aby poleżała przez całą noc w lodówce otoczona marynatą - mięso uzyska wtedy pożądaną kruchość i doskonały aromat. Nogi gęsi podzieliłem oddzielając uda od podudzi poprzez przecięcie skóry, mięsa i panewki stawowej. W moździerzu rozgniotłem 2 spore ząbki czosnku, dodałem(...)nich 4 liście laurowe, 3 łyżki suszonego majeranku, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz czarny świeżo mielony pieprz. Całość roztarłem do uzyskania jednolitej marynaty, którą obficie natarłem wszystkie kawałki mięsa. Następnie przełożyłem je do naczynia, w którym miałem zamiar przechowywać gęś w lodówce,. Dodałem do niego 50 ml czystej wódki, 4 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy i całość delikatnie wymieszałem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania