podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem, jak kto lubi. SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku sól,pieprz można dodać (opcjonalnie) przyprawę Knorra Specialite: Suszone pomidory(...)dużo jej używam, odkryła ją moja koleżanka - dzięki Krysiu jest super) 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła do smażenia WYKONANIE: Piersi pociąć na kotlety, ubić. Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście
Kuchnia Beatyserii tych, które można przygotować dzień wcześniej. KURCZAK MARYNOWANY W PRZYPRAWACH. Lubię mięsa, które mogę przygotować przeddzień i będą pyszne, to ułatwia życie pracującym kobietą. SKŁADNIKI: 3-4 udka MARYNATA: sos sojowy do drobiu oregano przyprawa:suszone pomidory, czosnek,bazylia - Kamisa sól, pieprz, papryka ostra oliwa z oliwek WYKONANIE: udka podzielić na udziec i pałkę przygotować marynatę, włożyć mięso
Kuchnia Beatybiesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz, sól oraz przyprawa z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem masło klarowane lub kilka łyżek oliwy z oliwek. WYKONANIE: filety kroimy na skos ( z jednego(...)polędwiczkę na krążki), lekko rozbijamy rozbite wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc) pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż woda odparuje solimy i pieprzymy zamarynowane mięso kładziemy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym na każdym kawałku kładziemy usmażone pieczarki, na to łyżkę majonezu, posypujemy startym żółtym serem i przyprawą z suszonymi pomidorami teraz
Kuchnia Beatykarkówki cienka kaszanka szynka lub boczek wędzony cebula olej trochę półwytrawnego czerwonego wina przyprawy: przyprawa do karkówki, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek inne wg. upodobań MARYNATA DO MIĘSA: kilka łyżek oleju przyprawy 2-3 łyżki wina wymieszać WYKONANIE: Karkówkę pociąć na plastry lekko zbić i włożyć do marynaty, przynajmniej na 3 godz. Kaszankę przygotowujemy chwilę przed
Kuchnia Beatykarkówki 2 szklanki mleka lub maślanki 3-4 łyżki oliwy oliwek oraz zioła po szczypcie: rozmaryn, tymianek,majeranek sól, pieprz WYKONANIE: Karkówkę moczymy 1-2 godz. w maślance, przygotowujemy marynatę z oliwy i ziół (zioła oraz pieprz i sól ucieramy w moździerzu), następnie osuszamy karkówkę, nakłuwamy wykałaczką i macerujemy w marynacie, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godz. (trzeba zaplanować
Kuchnia Beatykonfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe marynata 1 łyżka soli 1 łyżka koniaku 4 zmielone ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania Wieczorem przed pieczeniem W kilku miejscach nakłuwamy kacze udka wykałaczką, przebijając(...)się przez skórę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i mieszanką tą nacieramy kacze uda. Układamy je w małej formie do pieczenia, pod każde udko wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku i połowę listka laurowego. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia Wycieramy ręcznikiem papierowym udka z nadmiaru soli, układamy w formie do pieczenia skórą do góry i wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy temperaturę
W kuchni wieczoremdłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie smażone Kurczaka smarujemy dokładnie marynatą, delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comproszku... Cóż, trochę sceptycznie podeszłam do tego, ale ta ilość "miodu" to było wszystko, jeśli chodzi o słodki posmak. Jeśli chcemy, żeby żeberka były słodsze - trzeba dodać do marynaty 2 łyżki prawdziwego miodu. Np. kwiatowy. Ja nie dodałam, nie chciałam. Składniki: 500-650 gramów żeberek wieprzowych 2-3 łyżki przyprawy do żeberek z miodem 1 cebula 3 łyżki musztardy(...)przyprawę do żeberek, 3 łyżki oliwy z oliwek i natkę pietruszki mieszamy w salaterce Mięso myjemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Żeberka nacieramy marynatą Układamy wokół mięsa (i na nim) - cebulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godzin Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i na dół
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtakiej, aby przykryła całe grzyby Posolić i obgotować ok. 10 minut Następnie przelewamy zimną wodą, aby nabrały jędrności Cebulę obieramy i kroimy w piórka W drugim garnuszku należy przygotować marynatę z wody, octu, wrzucić pokrojoną cebulę, sól, wsypać pieprz, gorczycę, liście laurowe, cukier, ziele angielskie i zagotować - wyłączyć Słoiczki i pokrywki wyparzyć (zalać gorąca wodą, którą następnie(...)należy wylać) Przełożyć do słoiczków grzyby i zalać marynatą, dobrze zamknąć i postawić do góry denkami na 15 minut Smacznego:) Biorę udział w akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compiersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić(...)jest tarty, to trzeba go najpierw "wsypać" do kieszonki, a następnie włożyć szpinak/rukolę i suszone pomidory. Otartym tymiankiem można dodatkowo natrzeć pierś - ja tak zrobiłam Nafaszerowaną pierś smarujemy marynatą i odstawiamy na 15 minut Nastawiamy piecyk na 190-200 stopni C Pierś owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minut Jeśli chcemy użyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzyprawy do kurczaka sól ziołowa pieprz 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki myjemy i osuszamy. Do miseczki przelewamy olej, dodajemy przyprawę i sól ziołową do smaku, mieszamy. W marynacie układamy polędwiczki i odstawiamy na 1 godzinę. Orzechy laskowe siekamy drobniej, łączymy je z bułką tartą. Polędwiczki wyciągamy z marynaty i obtaczamy w panierce z orzechów, wkładamy na rozgrzaną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaku 15 liści cykorii 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy czubricę, sól oraz paprykę i całość mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą marynatą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki zioła prowansalskie sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miski wlewamy olej, dodajemy paprykę zioła, sól i pieprz - marynatę dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do niej żeberka, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Żeberka wyciągamy z marynaty i układamy na tacce na około kwadrans. Następnie przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozciąć na pół przez środek, a następnie rozbić. Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej obie kostki bulionowe. Całość mieszamy a następnie maczamy w marynacie filety. Pomidorki obieramy i kroimy na plasterki, ser mozzarella kroimy na plasterki. Na filecie wyciągniętym z marynaty układamy plasterek pomidora na nim plasterek sera, ponownie pomidor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki