oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki zioła prowansalskie sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miski wlewamy olej, dodajemy paprykę zioła, sól i pieprz - marynatę dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do niej żeberka, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Żeberka wyciągamy z marynaty i układamy na tacce na około kwadrans. Następnie przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozciąć na pół przez środek, a następnie rozbić. Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej obie kostki bulionowe. Całość mieszamy a następnie maczamy w marynacie filety. Pomidorki obieramy i kroimy na plasterki, ser mozzarella kroimy na plasterki. Na filecie wyciągniętym z marynaty układamy plasterek pomidora na nim plasterek sera, ponownie pomidor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiząbki obranego czosnku,1 liść laurowy,4 ziarnka ziela,8 ziarnek pieprzu i wlać 1 dużą łyżkę oleju.Gdy papryka trochę przestygnie wkładamy ją ciasno do słoików.Gotujemy marynatę z 2 litrów wody,2 łyżek soli, 4 łyżek cukru i około 300 ml octu.Octu możemy dać mniej lub więcej w zależności od gustu.Zalewamy paprykę marynatą i zakręcamy słoiki.Pasteryzujemy
Przepisy i porady kulinarneSałatka z czerwonej kapusty i kalafiora . Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 4 duże cebule Składniki na marynatę : Na 1 kg pokrojonej mieszanej krajanki warzyw dajemy : 1 łyżkę soli 1/3 szklanki octu ( 10 % ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion kminku lub nasion kopru 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 liść laurowy(...)Marchewkę oskrobać,opłukać i pokroić w krążki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka ,zalać wodą dodać wszystkie składniki na marynatę prócz octu (ocet dodamy na końcu ) i chwilę gotować aby warzywa zmiękły. Z papryki usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wrzątku na 5 minut. przelać zimną wodą i pokroić
Przepisy i porady kulinarnepalił, włożyć mięso i parzyć tak około 40-45 minut. Następnie odstawić garnek wraz z zalewą i szynką na kolejne 24 godziny. Po tym czasie szynkę wyjąć z marynaty,marynatę zagotować ponownie,skręcić na mały ogień, włożyć z powrotem szynkę do garnka z zalewą i gotować kolejne 40-45 minut na ''mrugającym'' ogniu. Odstawić do chłodnego miejsca. Po wystudzeniu
Przepisy i porady kulinarnesoli do peklowania mięsa 5-6 ząbków czosnku (przekroić na pół) 8 ziarenek pieprzu czarnego Sposób wykonania : Wodę przegotować, przestudzić, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 2-3 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy
Przepisy i porady kulinarnemixu sałat 250 g pomidorów koktajlowych 1 cebula 400 g krążków z kalmara 200 g sera greckiego do sałatek 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Marynata do kalmarów 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 ząbki czosnku posiekane 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kalmary dokładnie myjemy(...)przekładamy do miski gdzie zalewamy kalmary marynata i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Sałatę, pomidory i cebulę myjemy. Sałatę przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe oraz posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojony z kostkę ser grecki. Zalewamy wszystko 4 łyżkami oliwy. Kalmary przekładny na rozgrzaną patelnię i smażymy około
ClauditteMissCookingMimo tego iż na majówkę pogodę mamy jaką mamy, postanowiłam tak czy siak zrobić grilla :D Składniki: Karkówka bez kości ok 400-500 g ( w marynacie z pieprzu granulowanego i czosnku z dodatkiem tymianku i oliwy) Piersi z kurczaka ok 300-400 g ( w marynacie z mielonej ostrej papryki, majeranku i oliwy z oliwek) Krewetki gotowane
ClauditteMissCookingSkładniki na marynatę: 4 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej suszonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo zmielonej garam masala kilka gałązek rozmarynu 2 pomidory suszone świeżo zmielony pieprz Składniki na sałatkę: 2 garści szpinaku 2 garści rukoli 1 cebula 5 pomidorów suszonych 1/3 kostki sera feta oliwa z oliwek Przygotowanie: Składniki na marynatę umieszczamy w głębokim słoiku i używamy
ClauditteMissCookingłyżka papryki ostrej mielonej Prymat 1 łyżka przyprawy do kurczaka Prymat 1 łyżka oliwy z oliwek (gazetka proponuje olej rzepakowy) 1 czerwona cebula sól i pieprz ja dodatkowo do marynaty dodałam sok z 1/4 cytryny i skórkę z cytryny Ananasa lekko oprószyłam chilli Przygotowanie. Mięso myjemy. Przecinamy na pół i odrobinę tłuczemy pięścią. Maziamy w marynacie (cytryna
ClauditteMissCookingSkładniki na marynatę do sznycli: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka Curry Powder Hot z firmy Mida's 3 gałązki natki pietruszki posiekać bardzo drobno 6 ząbków czosnku posiekać bardzo drobno świeżo zmielone garam masala z Lidla firma DeLuxe 1 łyżeczka octu 5-6 sznycli z indyka około 450-500 gram. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy sznycle, obtaczamy
ClauditteMissCookingsuszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy
ClauditteMissCookingSkładniki: Piersi z kurczaka, ja miałam około 1 kg Składniki na marynatę: 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrej mielonej papryki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka rozmarynu i tymianku 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka imbiru Przygotowanie: Wszystkie składniki razem miksujemy. zalewamy nimi mięsko. Odstawiamy(...)lodówki na całą noc. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia polewamy mięsko wytopionym tłuszczem i zalewą marynaty. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Dodatkowo: pomidory koktajlowe czerwona cebulka
ClauditteMissCooking