marynata - 6549 przepisów (strona:206/437)

Szparagi w occie jabłkowym 160

można go zastąpić suszonym estragonem) sól 1.Szparagi obrać, przyciąć na rozmiar słoików, blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Włożyć do słoików. 2. Przygotować marynatę: ocet wymieszać z odpowiednią ilością wywaru ze szparagów. Przyprawić do smaku cukrem, (ok.1/2 łyżeczki). Gorącą marynatą zalać szparagi tak, aby były całkowicie przykryte. Słoiki szczelnie zamknąć. Pasteryzować 40-50 minut

Apetyczna babeczka
Łopatka wędzona 115

Łopatka wędzona MARYNATA łopatka wieprzowa bez kości -2 kg woda -2 litry sól peklowana -4 łyżki czosnek -6 ząbków liście laurowe -3 szt ziele angielskie -6 szt PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy łopatkę, i odstawiamy na 3 dni. Wszystkie przyprawy mieszamy. Łopatkę włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do garnka wlać wodę

Kuchnia Danusi
Skrzydełka słodko- pikantne 139

sosu chilli, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka sosu sojowego.   Przygotowanie:       Skrzydełka dokładnie myjemy, wyciągamy pozostałe piórka. Przygotowujemy marynatę z słodko- pikantnego sosu chilli, słodkiej papryki, bazylii, chilli oraz sosu sojowego. Smarujemy marynatą skrzydełka. Odstające części skrzydła zakładamy na kość. Marynujemy co najmniej 2 godziny w lodówce

Aga w kuchni
Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem 220

łyżki ketchupu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli.  Przygotowanie:    Piersi kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę z ketchupu, majeranku, bazylii, papryki oraz chilli. Marynujemy w takiej marynacie kurczaka ok. 2 godzin. Następnie nadziewamy na patyczki od szaszłyków kawałki kurczaka, boczku oraz plasterki cebulki. Grillujemy ok. 30 minut

Aga w kuchni
Grillowany indyk z grillowaną cukinią 162

oliwek, pieprz czarny, sól morska, 1 cukinia, 3 łyżeczki żurawiny do mięs. Przygotowanie:    Pierś indyka kroimy na kotlety i leciutko rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Indyka grillujemy na grillu (u mnie elektryczny). Cukinię myjemy, kroimy

Aga w kuchni
Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami 129

rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki papryki czerwonej, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 6 małych ziemniaków. Przygotowanie:     Przygotowujemy marynatę z wyciśniętego ząbku czosnku, pieprzu, soli, papryki czerwonej, kolendry, rozmarynu oraz oliwy z oliwek. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy, smarujemy marynatą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny

Aga w kuchni
Pstrąg z grilla 148

łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie:      Pstrągi dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soli, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki. Taką marynatą nacieramy mięso pstrąga. Odstawiamy rybki na co najmniej 30 minut do lodówki. Na każdym pstrągu układamy plasterek cytryny

Aga w kuchni
Miodowe skrzydełka 149

łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kminu rzymskiego, szczypta chilli, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:       Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy marynatę: mieszamy  płynny miód (z jego ilością nie ma co przesadzać, bo zacznie nam się przypalać), oliwę z oliwek, tymianek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, kmin rzymski, chilli, sól i pieprz . Taką marynatą

Aga w kuchni
Grillowane polędwiczki wieprzowe 154

Polędwiczki wieprzowe myjemy pod zimną wodą i osuszamy. Następnie kroimy pod ukosem w 1 cm kotleciki. Każdy kawałek polędwiczki rozklepujemy delikatnie dłonią. Z oliwy z oliwek i przypraw przygotowujemy marynatę. Taką marynatą smarujemy polędwiczki z obu stron. Ostawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie grillujemy ok. 15-20 minut

Aga w kuchni
Pieczeń z makaronem 145

przypraw, 2 łyżeczki słodkiej papryki,  1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól,  pieprz czarny. Przygotowanie:     Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i mieszamy go z oliwą z oliwek i przyprawami. Nacieramy mięso marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym  pieczeń

Aga w kuchni
Kaczka pomarańczowa. 202

rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką (Uwaga: ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i odrobinę rozmaryny. Marynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy

Kuchnia Łukasza
Boczek pieczony na węglach. 211

niesamowicie smaczny! Lecz zaletą tego dania jest czas przygotowania, bo wynosi on prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę warto, uwierzcie mi. Składniki: 1,5 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki domowej przyprawy do grilla łyżka soli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu Przygotowanie:  Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą

Kuchnia Łukasza
Pieczona pierś z indyka w śmietanie. 372

łyżeczki pieprzugałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego1/4 łyżeczki oregano100 g masła Przygotowanie:  Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem. Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy indyka. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min.  Następnie wlewamy szklankę wody i pieczemy kolejnych(...)smarujemy pozostałą marynatą i polewamy sokiem z dna brytfanki. Po upieczeniu, dopóki indyk będzie ciepły układamy na nim cienkie plasterki masła. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kaczka zapiekana z morelą i jabłkami 136

smacznie. Dzisiaj przepis na pierś i udka z kaczki. Jest pyszna aromatyczna, polecam. SKŁADNIKI Pierś z kaczki i dwa udka (można więcej) 2 jabłka  morele suszone Na marynatę 2 łyżki sosu sojowego pół soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE  Przyrządzamy  marynatę, w której trzymamy kaczę w lodówce- dobę. Na drugi dzień obsmażmy

W kuchennym oknie Ewy
Pasta con la salsa 152

Dziś znowu siedze w tych marynatach... I zatęskniłam za czymś bardzo włoskim, sycylijskim. Zatęskniłam za obiadem , który MUSI być tam codziennie,jak amen w pacierzu.To była taka tęsknota za czymś orginalnym. I zrobiłam to ! Dziś u mnie na obiad PASTA CON LA SALSA! Składniki -chifferi rigati lub conchiglie rigate MALMA- ten kształt, gdyż salsa ma się nam tam wcisnąć(...)wszystko do CC Major-a, włączyłam 110 stopni, nastawiłam w pozycję mieszania 1 mieszadłem uniwersalnym , nastawiłam zegar na 2,5 godziny i poszłam do swoich zajęć, czyli do tych marynat! Gdy salsa będzie gotowa, przetrzyj ją przez passatutto , jak ja to zrobiłam, by oddzielić skórki, szumowiny itd. albo tradycyjnie przetrzyj przez sito.  Jeśli jest za rzadka, do gotuj

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania